Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe

Refinansowanie kredytu konsolidacyjnego po wakacjach kredytowych – czy bank uzna to za problem?

Czy ktoś składał wniosek o refinansowanie kredytu konsolidacyjnego po wcześniejszym skorzystaniu z wakacji kredytowych i wie, jak bank do tego podchodzi? Pracuję na etacie w branży logistycznej, umowę na czas nieokreślony mam od ponad 4 lat, a sam kredyt konsolidacyjny został uruchomiony w 2023 roku na około 118 tys. zł. W 2024 roku skorzystałam z ustawowych wakacji kredytowych przy innym zobowiązaniu hipotecznym i teraz zastanawiam się, czy przy analizie nowego wniosku bank potraktuje to jako sygnał problemów z płynnością. Obecnie wszystkie raty spłacam terminowo, nie mam zaległości w BIK, ale poza konsolidacją została mi jeszcze karta kredytowa z limitem 12 tys. zł. Chciałabym obniżyć ratę i skrócić trochę okres, więc jestem na etapie porównywania ofert i wstępnych rozmów z pośrednikiem. Najbardziej interesuje mnie, czy bank pyta o sam fakt skorzystania z wakacji kredytowych, czy patrzy tylko na bieżącą historię spłat. Jeśli ktoś przechodził refinansowanie w podobnej sytuacji, to chętnie poczytam, jak wyglądało to na etapie decyzji kredytowej.

Głosy społeczności (9)

T
Teofil_kredyt_gotowkowy 2026-05-06 22:45
Z tego, co widziałam i słyszałam, samo skorzystanie z ustawowych wakacji kredytowych nie przekreśla refinansowania, bo banki zwykle rozróżniają takie wakacje od zwykłych problemów ze spłatą. Bardziej patrzą na to, czy po tym okresie wszystko wróciło do normalnej obsługi i czy nie było opóźnień w BIK. Przy etacie, umowie na czas nieokreślony i 4+ latach ciągłości zatrudnienia sytuacja wygląda całkiem sensownie, zwłaszcza jeśli rata obecnego kredytu nie zjada za dużej części dochodu. Znaczenie ma też to, że wakacje były przy innym zobowiązaniu, a nie przy tym kredycie konsolidacyjnym, który chcesz teraz refinansować. Bank może dopytać o powód skorzystania z wakacji, ale jeśli to było bardziej „na wszelki wypadek” niż z powodu utraty płynności, to zwykle da się to normalnie wyjaśnić. Dużo zależy też od tego, jak dziś wygląda Twój dochód netto i czy od 2023 roku nie doszły nowe zobowiązania. Sam kredyt na 118 tys. zł nie jest jakiś duży, więc przy stabilnym profilu zawodowym nie brzmi to jak coś, co z góry skreśla wniosek. Masz już sprawdzony BIK po tych wakacjach i wiesz, czy bank widzi tam wszystko jako spłacane terminowo?
H
Hektor_o_ratach 2026-05-07 07:16
U mnie bank nie zrobił z samych wakacji kredytowych wielkiego problemu, bardziej patrzyli, czy po ich zakończeniu wszystko wróciło do normalnej spłaty i czy nie było żadnych opóźnień. Przy stałej umowie i kilku latach pracy wygląda to zwykle dużo lepiej niż sama informacja, że ktoś z wakacji skorzystał, bo sporo osób to wtedy robiło. Najwięcej pytań było u mnie o historię wpływów i aktualne raty, a nie o sam fakt zawieszenia spłaty. Miałaś po tych wakacjach wszystko spłacane terminowo?
K
Klara_pytanie 2026-05-07 09:03
"U mnie bank nie zrobił z samych wakacji kredytowych wielkiego problemu, bardziej patrzyli, czy po ich zakończeniu wszystko wróciło do normalnej spłaty i czy nie"
Mam podobne obserwacje: sam fakt skorzystania z wakacji kredytowych nie przekreśla tematu, jeśli potem spłata szła już normalnie i bez poślizgów. Przy etacie, umowie na czas nieokreślony i kilku latach w jednej branży banki zwykle patrzą na to dużo spokojniej, bardziej liczy się obecna zdolność i historia po zakończeniu wakacji. U mnie też większe znaczenie miało to, czy nie było zaległości i jak wyglądały wpływy na konto w ostatnich miesiącach. Składałaś już gdzieś wniosek czy dopiero porównujesz oferty?
Z
Zenon_przewalutowanie 2026-05-16 12:29
"U mnie bank nie zrobił z samych wakacji kredytowych wielkiego problemu, bardziej patrzyli, czy po ich zakończeniu wszystko wróciło do normalnej spłaty i czy nie"
Też bym to tak ujął, z małym doprecyzowaniem: same wakacje kredytowe nie muszą wyglądać źle, ale bank i tak sprawdza, jak to się odbiło na całej historii spłat i obecnej zdolności. Jeśli po zakończeniu wszystko szło terminowo i nie było żadnych zaległości, to przy etacie od kilku lat zwykle wygląda to całkiem normalnie, a nie jak jakiś sygnał alarmowy. Znaczenie ma też to, czy tamto zobowiązanie z wakacjami było osobno, bo przy refinansowaniu konsolidacji bank patrzy szerzej niż tylko na sam fakt skorzystania z ustawowej przerwy. Masz już może wstępny sygnał z banku albo dopiero chcesz składać wniosek?
M
Magda_zalezy 2026-05-09 07:46
U mnie bank nie zrobił z tego wielkiego problemu, ale dopytywali, czy wakacje kredytowe były jednorazowe i czy po nich spłata szła już normalnie bez opóźnień, więc bardziej patrzyli na bieżącą historię niż sam fakt skorzystania. Masz od tamtej pory czyste BIK i zero zaległości?
W
Wojtek_karta 2026-05-14 09:39
Samo skorzystanie z ustawowych wakacji kredytowych zwykle nie przekreśla refinansowania, bo banki zazwyczaj patrzą na to, czy rata była potem spłacana normalnie i jak wygląda obecna zdolność. Przy etacie od 4 lat i umowie na czas nieokreślony wygląda to całkiem dobrze, ale sporo zależy od tego, czy wakacje były tylko jednorazowym wsparciem, czy w historii nie ma innych opóźnień. Bank może dopytać o powód skorzystania z wakacji i poprosić o potwierdzenie stabilnych wpływów, więc bardziej liczy się całość obrazu niż sam fakt skorzystania z tego rozwiązania. Miałaś po tych wakacjach pełną terminowość spłat?
D
Damian_pomaga 2026-05-15 12:38
"Samo skorzystanie z ustawowych wakacji kredytowych zwykle nie przekreśla refinansowania, bo banki zazwyczaj patrzą na to, czy rata była potem spłacana normalnie"
Też mam takie odczucie, że samo skorzystanie z wakacji ustawowych nie robi od razu „czerwonej flagi”, jeśli po ich zakończeniu wszystko szło już terminowo i bez opóźnień. Przy etacie od kilku lat i umowie na czas nieokreślony sytuacja wygląda całkiem stabilnie, więc bardziej liczyłabym na ocenę bieżącej zdolności, wysokości rat i tego, czy od czasu uruchomienia konsolidacji nie doszły nowe zobowiązania. Bank może też sprawdzić, jak wygląda historia na koncie i czy nie było ostatnio większych obciążeń. Masz już porównanie, jak wychodzi Ci zdolność w 2-3 bankach?
P
Piotr_z_banku 2026-05-15 10:43
Samo skorzystanie z ustawowych wakacji kredytowych nie przekreśla refinansowania, bo banki zwykle nie traktują tego automatycznie jak zaległości czy problemu ze spłatą. Bardziej patrzą na to, jak dziś wygląda zdolność, historia spłat po drodze i czy w BIK nie ma innych sygnałów ostrzegawczych. Doprecyzuję tylko jedną rzecz: jeśli wakacje były przy innym zobowiązaniu niż ten kredyt konsolidacyjny, to tym bardziej nie musi to robić dużego problemu, choć część banków dopytuje o powód skorzystania. Składałaś już gdzieś wniosek i bank o to wprost pytał?
S
Sebastian_Zmienne 2026-05-19 09:18
Samo skorzystanie z ustawowych wakacji kredytowych nie przekreśla refinansowania, ale bank zwykle patrzy na to jako dodatkowy sygnał do sprawdzenia, z czego to wynikało i jak dziś wygląda zdolność. Jeśli te wakacje były przy innym zobowiązaniu, a nie przy tym kredycie konsolidacyjnym, to ma to trochę mniejsze znaczenie niż wiele osób zakłada. Przy etacie, umowie na czas nieokreślony i stażu ponad 4 lata sytuacja nie wygląda źle, tylko i tak dużo zależy od bieżących wpływów, kosztów i historii w BIK. Te wakacje kredytowe dotyczyły hipoteki czy zwykłego kredytu gotówkowego?

Najnowsze dyskusje na forum