Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
zdolnosc-kredytowa-i-bik 2026-05-05 20:43

Zamknięta karta kredytowa a zdolność do hipoteki — po jakim czasie widać to w BIK?

Mam w planie złożyć wniosek o kredyt hipoteczny, ale niedawno zamknąłem kartę kredytową z dość wysokim limitem, której wcześniej praktycznie nie używałem. W bankowości karta jest już zamknięta, natomiast nie wiem, jak szybko taka zmiana pojawia się w BIK i od kiedy bank liczy to jako zdjęte obciążenie. Zastanawiam się, czy przy analizie zdolności liczy się sam fakt zamknięcia produktu, czy dopiero aktualizacja raportu w systemach. Nie chcę składać wniosku za wcześnie i potem mieć gorszego wyniku tylko przez opóźnienie w raportowaniu. Po jakim czasie po zamknięciu karty widać to normalnie w BIK? Czy bank bierze taką zmianę pod uwagę od razu?

Głosy społeczności (9)

R
RafalWeryfikuje 2026-05-05 20:55
Zwykle zamknięcie karty pojawia się w BIK dopiero po tym, jak bank wyśle kolejną aktualizację, więc w praktyce często trwa to od kilku dni do nawet paru tygodni. Dla banku badającego hipotekę najczęściej znaczenie ma to, co już widać w BIK i w dokumentach z banku, więc samo zamknięcie w aplikacji nie zawsze od razu „zdejmuje” limit ze zdolności. Jeśli Ci się spieszy, czasem pomaga zaświadczenie z banku o zamknięciu karty i wysokości limitu, bo niektóre banki biorą to pod uwagę już na etapie analizy. Sprawdzałeś już, czy w Twoim raporcie BIK ta karta nadal widnieje jako aktywna?
A
Agata_wyjasnienie 2026-05-06 00:25
"Zwykle zamknięcie karty pojawia się w BIK dopiero po tym, jak bank wyśle kolejną aktualizację, więc w praktyce często trwa to od kilku dni do nawet paru tygodni"
Miałem podobnie i u mnie sama blokada/zamknięcie w systemie banku jeszcze nie dawało od razu efektu przy zdolności, dopiero po aktualizacji w BIK i czasem dodatkowym potwierdzeniu z banku temat faktycznie „znikał” z analizy. Jeśli Ci się spieszy z hipoteką, to składałbyś już teraz, czy możesz jeszcze chwilę poczekać na odświeżenie BIK?
K
Krzysiek_inne_spojrzenie 2026-05-05 20:55
Z mojego doświadczenia samo zamknięcie karty w bankowości to jeszcze nie zawsze moment, od którego bank od razu przestaje ją brać do zdolności. Dużo zależy od tego, kiedy bank wyśle aktualizację do BIK, a to często widać dopiero po najbliższym raporcie, czasem po kilku dniach, a czasem po pełnym cyklu raportowania. Przy hipotece część banków patrzy już na potwierdzenie zamknięcia, a część dopiero na dane widoczne w BIK. Masz już może świeży raport z BIK, żeby sprawdzić, czy limit nadal tam widnieje?
P
Piotr_z_banku 2026-05-05 20:55
Zwykle bank raportuje taką zmianę do BIK przy najbliższej aktualizacji, więc czasem widać to po kilku dniach, a czasem dopiero po końcu cyklu rozliczeniowego. Sprawdzałeś już w swoim raporcie BIK, czy karta dalej widnieje jako aktywna?
H
Hania_wniosek 2026-05-05 20:55
Zwykle nie dzieje się to od razu, bo bank musi jeszcze wysłać aktualizację do BIK i często widać ją dopiero przy kolejnym raporcie, nieraz po kilku dniach, a czasem po 2–4 tygodniach. Przy liczeniu zdolności bank najczęściej patrzy na to, co faktycznie widnieje w BIK na dzień analizy, więc samo zamknięcie karty w bankowości nie zawsze od razu oznacza zdjęcie obciążenia. Jeśli temat jest pilny, to często pomaga pobranie raportu BIK i sprawdzenie, czy limit już zniknął, bo wtedy masz jasność, jak to będzie wyglądało dla analityka. Składajesz wniosek jeszcze w tym miesiącu?
I
Irena_wyjasnia 2026-05-05 20:55
"Zwykle nie dzieje się to od razu, bo bank musi jeszcze wysłać aktualizację do BIK i często widać ją dopiero przy kolejnym raporcie, nieraz po kilku dniach, a cz"
W dużej mierze tak to właśnie wygląda, ale jest tu jeden niuans: samo zamknięcie karty w systemie banku nie zawsze od razu oznacza, że drugi bank od razu policzy Ci pełną ulgę w zdolności. Sporo zależy od tego, kiedy bank zaraportuje zmianę do BIK i czy analityk oprze się wyłącznie na bieżącym wpisie, czy też weźmie pod uwagę dodatkowy dokument o zamknięciu produktu. Czasem aktualizacja wpada po kilku dniach, a czasem ciągnie się to dłużej, więc te 2–4 tygodnie wcale mnie nie dziwią. Z praktyki bywa też tak, że karta jest już zamknięta, ale limit jeszcze przez chwilę „wisi” w danych i wtedy zdolność wygląda gorzej niż faktycznie. Dlatego samo „mam już zamknięte” i „BIK już to pokazuje” to niestety nie zawsze ten sam moment. Jeśli termin złożenia wniosku Cię ciśnie, to część osób po prostu bierze świeży raport BIK i sprawdza, czy limit faktycznie zniknął, zamiast opierać się tylko na tym, co widać w bankowości. Masz już aktualny raport z BIK po zamknięciu tej karty?
I
IgaSprawdzaKoszty 2026-05-05 20:55
"W dużej mierze tak to właśnie wygląda, ale jest tu jeden niuans: samo zamknięcie karty w systemie banku nie zawsze od razu oznacza, że drugi bank od razu policz"
Dokładnie, ten niuans ma znaczenie, bo między zamknięciem karty w banku a aktualizacją w BIK często jest jeszcze chwila przerwy. W praktyce część banków patrzy już na samo potwierdzenie zamknięcia i brak aktywnego limitu, a część liczy to dopiero wtedy, gdy raport w BIK się odświeży. Dlatego przy hipotece często wychodzi, że formalnie karta jest zamknięta, ale w zdolności przez moment dalej „wisi”, jeśli analiza trafi akurat przed aktualizacją danych. Masz już może jakieś potwierdzenie z banku, że limit został zamknięty i wynosi 0?
L
LidiaNadplata 2026-05-06 08:21
Z tego co kojarzę, samo zamknięcie karty w systemie banku to jedno, a aktualizacja w BIK często pojawia się dopiero przy kolejnym raporcie wysyłanym przez bank, więc czasem schodzi z tym od kilku dni do nawet paru tygodni. Składałeś już raport BIK po zamknięciu, żeby sprawdzić, czy limit dalej tam wisi?
Z
ZosiaFaktoring 2026-05-08 11:57
Z mojego doświadczenia samo zamknięcie karty w bankowości jeszcze nie zawsze oznacza, że od razu zniknie ona z oceny zdolności w innym banku. W BIK aktualizacja zwykle pojawia się po przekazaniu danych przez bank, a to najczęściej trwa od kilku dni do około 2 tygodni. Teoretycznie bank ma 7 dni na wysłanie zmiany do BIK, a potem BIK też ma czas na jej wprowadzenie, więc bywa, że chwilę to wisi. Przy hipotece część banków patrzy głównie na to, co widzą w BIK w dniu analizy, ale są też takie, które przyjmą załączone potwierdzenie zamknięcia karty i policzą to wcześniej. Jeśli limit był wysoki, to różnica w zdolności może być zauważalna, nawet gdy karta była praktycznie nieużywana. Dlatego dobrze sprawdzić raport BIK tuż przed złożeniem wniosku, bo wtedy od razu widać, czy produkt już spadł z aktywnych zobowiązań. Jak się spieszysz, to można też dopytać bank zamykający kartę, kiedy dokładnie wysyłają aktualizację do BIK. Zamknąłeś samą kartę, czy też powiązany z nią limit jest już formalnie wyzerowany i rozliczony?

Najnowsze dyskusje na forum