Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-gotowkowe 2026-05-02 11:20

Kredyt gotówkowy po odmowie w innym banku – czy kolejne zapytania w BIK obniżą szanse?

Mam pytanie, czy po świeżej odmowie w jednym banku warto składać od razu wniosek o kredyt gotówkowy w kolejnym, czy takie zapytania w BIK mocno pogarszają sprawę? Tydzień temu złożyłem dwa wnioski i jeden bank już dał decyzję negatywną, mimo że nie mam opóźnień w spłatach. Potrzebuję około 35 tys. zł i zastanawiam się, czy następny bank patrzy na sam fakt odmowy, czy tylko na liczbę ostatnich zapytań. Czy ktoś miał podobną sytuację i wie, jak banki do tego podchodzą?

Głosy społeczności (8)

M
Mikolaj_z_rezerwa 2026-05-02 13:21
Sama odmowa w innym banku zwykle nie przekreśla sprawy, ale kilka świeżych zapytań w krótkim czasie może obniżyć ocenę, bo wygląda to jak pilna potrzeba finansowania; nowy bank częściej patrzy na całość: dochód, obciążenia, liczbę wniosków i historię, a nie tylko sam fakt jednej odmowy. Masz może teraz jakieś inne kredyty albo limity na kartach, które podbijają Ci zdolność?
G
Gabriela_rata_rowna 2026-05-02 13:21
Sama odmowa w jednym banku zwykle nie przekreśla sprawy, bo kolejny bank i tak patrzy głównie na całość sytuacji: dochody, obciążenia, formę zatrudnienia i ostatnie zapytania w BIK. Te świeże wnioski z ostatnich dni mogą trochę obniżyć ocenę, zwłaszcza jeśli było ich kilka naraz, ale to nie działa tak, że po jednej odmowie wszędzie od razu będzie negatyw. Część banków widzi też, że był złożony wniosek, ale nie zawsze sama odmowa ma dla nich największe znaczenie. Czasem problemem nie są opóźnienia, tylko np. za niski dochód względem rat, limit na karcie, debet albo forma umowy. Przy 35 tys. zł dużo zależy też od tego, na jaki okres chcesz to rozłożyć i jakie masz już zobowiązania. Jeśli tydzień temu poszły dwa wnioski, to dokładanie od razu kolejnych w ciemno może już trochę psuć obraz w BIK. Dobrze najpierw ustalić, z czego mogła wynikać ta odmowa, bo wtedy łatwiej ocenić, czy problem był jednorazowy, czy coś szerszego. Masz teraz jakieś inne kredyty, limity albo kartę kredytową?
M
Magda_zalezy 2026-05-07 08:04
"Sama odmowa w jednym banku zwykle nie przekreśla sprawy, bo kolejny bank i tak patrzy głównie na całość sytuacji: dochody, obciążenia, formę zatrudnienia i osta"
W dużej mierze tak to wygląda, ale doprecyzowałbym jedną rzecz: kolejny bank nie widzi wprost „odmowy” jako osobnej flagi, tylko ocenia to, co ma w BIK i we wniosku, więc problemem częściej jest kilka świeżych zapytań naraz albo np. zbyt wysokie obciążenia względem dochodu. Masz teraz jeszcze ten drugi wniosek w trakcie, czy już obie decyzje są zamknięte?
M
Marcel_wycena 2026-05-02 23:09
Z mojego doświadczenia sama jedna odmowa nie przekreśla tematu, ale kilka wniosków złożonych jeden po drugim potrafi już wyglądać w BIK słabiej i kolejny bank często patrzy bardziej na świeże zapytania niż na samą odmowę. Jeśli chcesz, napisz jeszcze, czy te dwa wnioski były składane tego samego dnia i na taką samą kwotę?
D
DawidOdHipoteki 2026-05-02 23:09
"Z mojego doświadczenia sama jedna odmowa nie przekreśla tematu, ale kilka wniosków złożonych jeden po drugim potrafi już wyglądać w BIK słabiej i kolejny bank c"
Też bym bardziej patrzył na to, ile tych świeżych zapytań już poszło w krótkim czasie, bo sama jedna odmowa zwykle nie zamyka tematu. Banki nie widzą tego zero-jedynkowo, tylko oceniają cały obraz: dochody, obciążenia, formę zatrudnienia i właśnie ostatnią aktywność kredytową w BIK. Jeśli w tydzień poszły już dwa wnioski i doszła odmowa, to kolejny złożony od razu może trochę utrudnić sprawę, choć nie musi przesądzać decyzji. Te dwa wnioski były składane samodzielnie w bankach czy przez pośrednika?
A
Agata_wyjasnienie 2026-05-13 18:09
Z mojego doświadczenia sama odmowa w innym banku nie przekreśla tematu, ale kilka świeżych zapytań w krótkim czasie potrafi obniżyć scoring i kolejny bank już to widzi, więc czasem lepiej chwilę odczekać albo najpierw sprawdzić, czemu poszła odmowa. Masz umowę o pracę czy coś bardziej nieregularnego?
E
EwaCzytaUmowy 2026-05-15 08:21
Z mojego doświadczenia sama jedna odmowa nie przekreśla tematu, ale kilka wniosków złożonych jeden po drugim faktycznie potrafi wyglądać słabiej w BIK. Bank zwykle widzi zapytania i daty, a nie tylko samą „odmowę”, więc bardziej liczy się to, ile tego wpadło w krótkim czasie i czy dochód pasuje do raty. Ja bym na Twoim miejscu najpierw sprawdził, co mogło wyłożyć tamten wniosek, bo czasem chodzi o scoring, formę zatrudnienia albo za wysokie limity na kartach, a nie o spłaty. Masz umowę o pracę czy działalność?
S
Sara_z_rynku 2026-05-15 10:21
"Z mojego doświadczenia sama jedna odmowa nie przekreśla tematu, ale kilka wniosków złożonych jeden po drugim faktycznie potrafi wyglądać słabiej w BIK. Bank zwy"
Też bym to tak ujął: pojedyncza odmowa sama w sobie nie zamyka drogi, ale seria świeżych wniosków w krótkim czasie już potrafi wyglądać dla kolejnego banku nerwowo. Banki zwykle widzą przede wszystkim liczbę i daty zapytań, a nie tylko sam fakt, że gdzieś była decyzja na nie, więc po dwóch wnioskach w tydzień robi się to już zauważalne. Czasem odmowa wynika nie z opóźnień, tylko np. ze zbyt niskiej zdolności, formy zatrudnienia albo wysokich limitów na kartach i koncie. Masz teraz jeszcze jakieś aktywne limity albo raty, które mogą zjadać zdolność?

Najnowsze dyskusje na forum