Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
zdolnosc-kredytowa-i-bik 2026-04-28 16:33

Wakacje kredytowe w BIK a kredyt hipoteczny w 2026 — czy bank traktuje to jako problem?

Mam pytanie do osób, które składały ostatnio wniosek o hipotekę po korzystaniu kiedyś z wakacji kredytowych. W 2023 roku miałem na kilka miesięcy zawieszoną spłatę kredytu gotówkowego, wszystko było zgodnie z przepisami i później raty szły już normalnie bez opóźnień. Teraz pracuję na umowie o pracę w logistyce, żona jest na UoP w handlu i chcemy złożyć wniosek o kredyt hipoteczny na około 520 tys. zł przy 20% wkładu. W BIK poza tamtym kredytem nie mam zaległości, są tylko standardowe rachunki i jedna zamknięta karta. Zastanawia mnie, czy sam fakt skorzystania z wakacji kredytowych może być dla banku sygnałem, że były problemy z płynnością, mimo że formalnie nie było opóźnień. Czy to widać wprost w raporcie BIK i czy analityk może przez to gorzej policzyć zdolność albo ocenę klienta? Jeśli ktoś miał podobną sytuację przy hipotece w 2025 albo 2026 roku, to jak to wyglądało u Was?

Głosy społeczności (9)

T
Teofil_kredyt_gotowkowy 2026-04-28 17:34
Same wakacje kredytowe z 2023 roku, jeśli były ustawowe i po nich spłata szła już normalnie, zwykle nie przekreślają hipoteki. Banki patrzą głównie na to, czy po zawieszeniu nie było zaległości, jak wygląda BIK dziś i jaka jest Wasza aktualna zdolność przy racie na te 520 tys. Bardziej może mieć znaczenie, jak wysoki był tamten kredyt gotówkowy i czy jest już zamknięty albo bliski końca, bo to wpływa na obciążenia miesięczne. Macie już raport z BIK i widać w nim, jak to zawieszenie zostało opisane?
S
SylwiaPyta 2026-04-28 17:50
"Same wakacje kredytowe z 2023 roku, jeśli były ustawowe i po nich spłata szła już normalnie, zwykle nie przekreślają hipoteki. Banki patrzą głównie na to, czy p"
Też mam takie odczucie, że samo skorzystanie z ustawowych wakacji sprzed paru lat nie robi dziś aż takiego problemu, jeśli później wszystko było spłacane czysto. Dużo pewnie wyjdzie dopiero przy analizie BIK tu i teraz oraz przy tym, jak bank policzy Wam zdolność na taką kwotę. Zastanawia mnie tylko, czy banki patrzą jeszcze na sam fakt zawieszenia rat „ostrożniej” przy większym kredycie hipotecznym, czy to już bardziej formalność bez większego znaczenia. Sprawdzaliście już, jak wygląda Wasz raport BIK przed złożeniem wniosku?
F
Felicja_umowa 2026-04-28 23:10
"Same wakacje kredytowe z 2023 roku, jeśli były ustawowe i po nich spłata szła już normalnie, zwykle nie przekreślają hipoteki. Banki patrzą głównie na to, czy p"
Teofil ma rację co do tego, że same ustawowe wakacje kredytowe nie są z automatu traktowane jak zaległość i nie zamykają drogi do hipoteki. Doprecyzowałbym tylko jedną rzecz: część banków patrzy na sam fakt skorzystania z takiego rozwiązania trochę szerzej i czasem chce zobaczyć, czy to był jednorazowy epizod, a nie sygnał stałych problemów z płynnością. Jeśli po zawieszeniu wszystko szło terminowo i dziś w BIK nie ma opóźnień, to zwykle dużo ważniejsze są bieżące dochody, forma zatrudnienia i ogólna zdolność na te 520 tys. Sama adnotacja o wakacjach kredytowych to jednak nie to samo co przeterminowane raty, więc nie mieszałbym tych dwóch rzeczy. Dużo też zależy od konkretnego banku, bo jeden przejdzie obok tego normalnie, a inny dopyta analitycznie przy ocenie wniosku. Przy takiej kwocie kredytu znaczenie będzie miało też, jakie macie inne zobowiązania i ile zostaje wam realnie co miesiąc po kosztach życia. Macie już sprawdzony swój raport BIK, jak to tam dokładnie wygląda po tamtym kredycie?
W
Wojtek_karta 2026-04-28 17:57
Z tego co ludzie piszą i z rozmów z doradcami, same wakacje kredytowe zrobione zgodnie z ustawą nie przekreślają hipoteki, jeśli później wszystko było spłacane normalnie i bez zaległości. Banki zwykle patrzą szerzej: scoring w BIK, obciążenia, stabilność dochodu i to, jak wygląda historia już po tym zawieszeniu. Przy kwocie około 520 tys. większe znaczenie może mieć też wasza łączna zdolność i wkład własny niż sam epizod z 2023 roku. Macie już może pobrany raport z BIK, żeby sprawdzić, jak to jest tam opisane?
I
Iwona_rekomenduje 2026-04-28 18:10
U mnie same wakacje kredytowe sprzed czasu nie zrobiły problemu przy hipotece, bank bardziej patrzył na to, czy po wznowieniu spłata szła już czysto i czy teraz BIK oraz zdolność są ok. Jeśli po tamtym zawieszeniu nie było opóźnień, to zwykle nie jest to czerwone światło, tylko bardziej temat do sprawdzenia przez analityka; macie już może aktualny raport z BIK?
R
RenataWkladWlasny 2026-04-28 18:21
"U mnie same wakacje kredytowe sprzed czasu nie zrobiły problemu przy hipotece, bank bardziej patrzył na to, czy po wznowieniu spłata szła już czysto i czy teraz"
Też mam takie wrażenie, że samo skorzystanie z wakacji kredytowych nie przekreśla tematu, tylko bank patrzy bardziej na to, czy po odwieszeniu spłata była już bez żadnych potknięć i jak wygląda bieżący BIK oraz zdolność. Jeśli od 2023 wszystko szło terminowo, to większe znaczenie może mieć dziś poziom rat i wasze łączne dochody — sprawdzaliście już, jak wychodzi wam zdolność na te 520 tys.?
D
Damian_pomaga 2026-04-28 18:13
Same wakacje kredytowe z 2023 raczej nie przekreślają hipoteki, jeśli w BIK po odwieszeniu wszystko szło już terminowo i nie było zaległości. Banki zwykle bardziej patrzą na to, czy później historia spłaty była czysta, niż na sam fakt skorzystania z ustawowego zawieszenia. Znaczenie może mieć też to, jak wygląda dziś Wasza zdolność przy 520 tys. i czy poza tym kredytem gotówkowym macie jeszcze jakieś limity, karty albo raty. Sprawdzaliście już swój raport BIK, jak dokładnie ta przerwa jest tam pokazana?
T
Tymek_limity 2026-04-28 19:28
Same wakacje kredytowe z 2023 r., jeśli były ustawowe i po nich spłata szła już normalnie, zwykle nie są z automatu traktowane przez bank jak jakiś „problem”. Bardziej liczy się to, jak wygląda raport dziś: czy nie ma opóźnień, ile macie innych zobowiązań i jaka wychodzi zdolność przy tych 520 tys. W BIK może być ślad zawieszenia, ale to nie jest to samo co zaległość w spłacie. Macie już sprawdzony swój raport BIK, jak to jest tam opisane?
O
Oskar_nieruchomosci 2026-05-10 09:56
Same wakacje kredytowe z 2023 zwykle nie przekreślają hipoteki, jeśli w BIK po ich zakończeniu wszystko szło terminowo i nie ma zaległości, bo banki zazwyczaj patrzą bardziej na obecną historię, scoring i zdolność niż na samo legalne zawieszenie rat. Macie już sprawdzony raport BIK, jak to jest tam dokładnie opisane?

Najnowsze dyskusje na forum