Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-gotowkowe 2026-04-26 20:45

Czy bank uwzględni nadgodziny i dodatek za pracę w nocy przy kredycie gotówkowym?

Pracuję na umowie o pracę od ponad roku, ale moja wypłata co miesiąc trochę się różni, bo oprócz podstawy dostaję jeszcze pieniądze za nadgodziny i dodatki za nocki. Na paskach wynagrodzeń te składniki są regularnie, tylko nie zawsze w tej samej wysokości. Chcę złożyć wniosek o kredyt gotówkowy i zastanawiam się, czy bank podejdzie do takiego dochodu jak do stałego, czy policzy wyłącznie samą podstawę. W firmie wszystko idzie oficjalnie przez listę płac i wpływa na konto z jednego źródła. Czy ktoś miał tak liczoną zdolność? Ile miesięcy takich wpływów bank zwykle bierze pod uwagę?

Głosy społeczności (7)

O
Oskar_nieruchomosci 2026-04-26 23:16
Zwykle bank nie patrzy tylko na samą podstawę, ale też na to, czy nadgodziny i dodatki nocne faktycznie wpływają regularnie przez dłuższy czas. Jeśli na paskach i wyciągach z konta widać je co miesiąc, to często biorą je pod uwagę, tylko raczej liczą średnią z kilku albo kilkunastu miesięcy, a nie najwyższe wpływy. Dużo zależy też od konkretnego banku, bo jeden podejdzie do tego luźniej, a inny utnie bardziej zmienne składniki. Masz już informację, za jaki okres chcą od Ciebie dochód?
M
Michal_wkład 2026-04-27 21:36
"Zwykle bank nie patrzy tylko na samą podstawę, ale też na to, czy nadgodziny i dodatki nocne faktycznie wpływają regularnie przez dłuższy czas. Jeśli na paskach"
Też mam takie doświadczenie, że banki patrzą na to szerzej niż tylko na podstawę i jeśli nadgodziny oraz nocki wpadają regularnie, to zwykle wliczają je do średniego dochodu, nawet jeśli kwoty co miesiąc są trochę inne. Masz już może informację, za ile miesięcy bank chce od Ciebie wyciągi albo zaświadczenie od pracodawcy?
R
RafalWeryfikuje 2026-04-27 07:04
Z mojego doświadczenia banki często biorą pod uwagę nadgodziny i dodatki za nocki, ale patrzą na to bardziej jak na dochód zmienny niż stały. U mnie przy kredycie nie liczyli tylko samej podstawy, tylko zrobili średnią z kilku miesięcy, bo właśnie premia i dodatki raz były wyższe, raz niższe. Jeśli te składniki wpływają regularnie i widać je na paskach albo na wyciągu, to zwykle jest to na plus. Czasem tylko proszą o dłuższy okres, np. 6 albo 12 miesięcy, żeby sprawdzić, czy to faktycznie się powtarza, a nie był jednorazowy wyskok. Dużo też zależy od konkretnego banku, bo jeden policzy większą część takiego dochodu, a drugi podejdzie bardziej ostrożnie. U mnie doradca od razu powiedział, że przy umowie o pracę i regularnych dodatkach szanse są normalnie dobre, tylko zdolność może wyjść trochę niższa niż gdyby całość była sztywna co miesiąc. Jak masz te nocki i nadgodziny praktycznie co miesiąc od dłuższego czasu, to raczej nie skreślałbym tego dochodu. Składałeś już gdzieś wstępny wniosek albo dopiero się rozglądasz?
Z
ZosiaFaktoring 2026-05-01 10:56
"Z mojego doświadczenia banki często biorą pod uwagę nadgodziny i dodatki za nocki, ale patrzą na to bardziej jak na dochód zmienny niż stały. U mnie przy kredyc"
Tak to zwykle wygląda: banki często uwzględniają nadgodziny i dodatki za pracę w nocy, ale liczą je ze średniej z kilku ostatnich miesięcy, a nie jako sztywną część pensji, więc jeśli te wpływy są regularne, to zwykle coś z nich wchodzi do zdolności. Masz już informację, za ile miesięcy dochodu dany bank będzie liczył średnią?
I
IgaSprawdzaKoszty 2026-04-27 08:14
Tak, wiele banków bierze pod uwagę nie tylko podstawę, ale też nadgodziny i dodatki za pracę w nocy, jeśli wpływają regularnie od dłuższego czasu. Zwykle patrzą na średnią z kilku ostatnich miesięcy, więc to, że kwoty się trochę różnią, nie przekreśla sprawy. Jeśli na paskach i wyciągu z konta widać, że te składniki pojawiają się co miesiąc, to często są liczone do dochodu, choć część banków może podejść do nich trochę ostrożniej niż do samej podstawy. Masz już informację, za jaki okres bank będzie liczył średni dochód?
C
Cezary_od_firmy 2026-04-29 13:06
Z mojego doświadczenia bank często bierze pod uwagę nadgodziny i dodatki za nocki, jeśli widać je regularnie na paskach i wpływach, tylko zwykle liczy z tego średnią z kilku miesięcy, a nie najwyższy miesiąc. Masz już może informację, za ile miesięcy bank chce od Ciebie historię wynagrodzenia?
B
Basia_krotko 2026-05-08 08:59
Tak, wiele banków bierze pod uwagę nadgodziny i dodatek za pracę w nocy, jeśli wpływają regularnie od dłuższego czasu, ale zwykle liczą z tego średnią z kilku miesięcy, a nie najwyższe wypłaty. Masz już może informację, za jaki okres bank chce u Ciebie dochody, np. 3 czy 6 miesięcy?

Najnowsze dyskusje na forum