leasing-i-faktoring
2026-04-24 15:48
Czy niewykorzystany limit faktoringowy trzeba wykazać we wniosku leasingowym?
Głosy społeczności (8)
F
Felicja_umowa
2026-04-24 16:12
Ja bym to po prostu doprecyzował z leasingodawcą, bo dużo zależy od tego, jak mają skonstruowany formularz i co rozumieją pod hasłem „zobowiązania” albo „inne finansowanie”. Sam niewykorzystany limit faktoringowy zwykle nie działa jak aktywnie spłacane zobowiązanie, ale sama umowa i dostępny limit mogą już być dla nich istotną informacją przy ocenie zdolności. Jeśli we wniosku jest pytanie szerzej o zawarte umowy finansowe, to pominięcie tego może potem wywołać niepotrzebne wyjaśnienia. Masz w formularzu osobną rubrykę na limity lub inne produkty finansowe?
K
Karol_marza
2026-04-24 16:59
"Ja bym to po prostu doprecyzował z leasingodawcą, bo dużo zależy od tego, jak mają skonstruowany formularz i co rozumieją pod hasłem „zobowiązania” albo „inne f"
Też bym to tak rozdzielił: sam niewykorzystany limit faktoringowy zazwyczaj nie wygląda jak klasyczne zadłużenie, ale sama umowa i dostępny limit mogą już mieć znaczenie przy ocenie zdolności. Sporo zależy od tego, czy we wniosku pytają wyłącznie o aktualne zobowiązania, czy szerzej o zawarte umowy finansowe i dostępne limity. Jeśli formularz jest nieprecyzyjny, lepiej to dopowiedzieć niż potem tłumaczyć, że limit istniał, tylko nie był uruchomiony. Masz w tym wniosku osobną rubrykę na limity albo inne źródła finansowania?
M
Maciek_kalkuluje
2026-04-24 17:12
"Też bym to tak rozdzielił: sam niewykorzystany limit faktoringowy zazwyczaj nie wygląda jak klasyczne zadłużenie, ale sama umowa i dostępny limit mogą już mieć "
Mam podobne zdanie jak Karol_marza — sam nieuruchomiony limit to jeszcze nie to samo co realne zadłużenie, ale podpisana umowa faktoringowa już może być dla leasingodawcy istotną informacją. Dużo rozbija się o to, jak są sformułowane pola we wniosku: jeśli pytają szerzej o limity, linie finansowania albo zawarte umowy, to lepiej to uwzględnić, bo potem mogą dopytywać przy analizie. Brak wpisania nie zawsze od razu robi problem, ale jeśli wyjdzie później przy weryfikacji dokumentów, może paść pytanie, czemu tego wcześniej nie było. Masz we wniosku pytanie tylko o bieżące zobowiązania, czy też o dostępne źródła finansowania?
G
GosiaBIK
2026-04-24 22:58
"Też bym to tak rozdzielił: sam niewykorzystany limit faktoringowy zazwyczaj nie wygląda jak klasyczne zadłużenie, ale sama umowa i dostępny limit mogą już mieć "
Mam podobne zdanie jak Karol_marza: sam nieuruchomiony faktoring to jeszcze nie to samo co aktywne zadłużenie, ale podpisana umowa z przyznanym limitem często już podpada pod informacje istotne dla finansującego. Dużo rozbija się o to, jak dokładnie są sformułowane pola we wniosku i oświadczenia, bo jedni pytają tylko o bieżące wykorzystanie, a inni szerzej o dostępne limity i zawarte umowy. Jeśli w dokumentach jest ogólne pytanie o inne źródła finansowania albo limity, to przemilczenie takiej umowy może później niepotrzebnie skomplikować temat. Masz we wniosku osobną rubrykę o limitach lub umowach finansowych?
T
Teresa_ostroznie
2026-04-24 17:12
Jeśli masz sam przyznany limit faktoringowy, ale nic nie jest wykorzystane, to zwykle nie pokazuje się tego jak klasycznego zobowiązania, tylko jako informację o dostępnej linii finansowania, jeśli leasingodawca pyta o takie umowy. Dla świętego spokoju sprawdź, jak dokładnie brzmią pola we wniosku albo zapytaj opiekuna leasingu, bo dużo zależy od zapisów tej umowy.
I
Irena_wyjasnia
2026-04-24 17:21
Z mojego doświadczenia sam niewykorzystany limit faktoringowy zwykle nie jest traktowany tak samo jak aktywne zadłużenie, bo dopóki z niego nie korzystasz, to nie ma realnie uruchomionego finansowania. Mimo to leasingodawcy często patrzą szerzej i interesują ich też dostępne limity oraz podpisane umowy, nawet jeśli są „puste”. Dużo zależy od tego, jak jest sformułowany wniosek albo oświadczenia, bo czasem pytają o zobowiązania, a czasem szerzej o zawarte umowy finansowe i przyznane limity. Jeśli w dokumentach jest rubryka dotycząca limitów, linii finansowych albo innych umów z instytucjami finansowymi, to lepiej to po prostu wpisać i dopisać, że limit jest nieuruchomiony. Brak wskazania nie zawsze zrobi problem, ale jeśli leasingodawca później sam to zobaczy w dokumentach lub bazach, może dopytywać, czemu informacja nie była podana od razu. W praktyce często samo ujawnienie takiego limitu nie psuje oceny, bardziej liczy się to, czy firma faktycznie jest już obciążona ratami albo wykupionym finansowaniem. Dobrze też zerknąć, czy umowa faktoringowa nie zawiera dodatkowych zabezpieczeń, bo to czasem ma dla leasingu większe znaczenie niż sam limit. Masz tam faktoring pełny czy z regresem?
A
Agata_wyjasnienie
2026-04-24 17:25
Jeśli limit jest tylko przyznany, a nic z niego nie wykorzystałeś, to zwykle nie wygląda to jak typowe zobowiązanie, ale sama umowa faktoringowa może już mieć znaczenie przy ocenie wniosku. Sprawdź, czy formularz leasingowy pyta o wszystkie aktywne umowy finansowe, czy tylko o faktyczne zadłużenie — masz tam taki zapis?
K
Klara_pytanie
2026-04-25 07:24
Z mojego doświadczenia leasingodawcy zwykle pytają o wszystkie aktywne umowy finansowe, nawet jeśli limit faktoringowy jest niewykorzystany, bo sama dostępność finansowania też bywa dla nich istotna przy ocenie. Lepiej wpisać to od razu i dopisać, że limit jest przyznany, ale obecnie z niego nie korzystasz; masz w formularzu osobną rubrykę na takie zobowiązania albo limity?