kredyty-gotowkowe
2026-04-20 13:03
Kredyt gotówkowy po zmianie pracy i na okresie próbnym - czy bank zaakceptuje taki dochód?
Głosy społeczności (8)
B
Beata_tabela
2026-04-20 13:49
U mnie okres próbny nie przekreślił wniosku, ale bank trochę bardziej dopytywał o ciągłość zatrudnienia. Pomogło to, że wcześniej miałem kilka lat pracy bez przerwy i wpływy z pensji były regularne, więc patrzyli raczej na całą historię, a nie tylko na nową umowę. Jeden bank kręcił nosem, drugi zaakceptował dochód, tylko kwota kredytu była trochę niższa niż w kalkulatorze. Masz już informację, czy po okresie próbnym umowa ma przejść na czas określony albo nieokreślony?
N
Nina_podatek
2026-04-20 13:58
"U mnie okres próbny nie przekreślił wniosku, ale bank trochę bardziej dopytywał o ciągłość zatrudnienia. Pomogło to, że wcześniej miałem kilka lat pracy bez prz"
Też spotkałem się z tym, że sam okres próbny nie musi od razu zamykać tematu, tylko bank patrzy wtedy uważniej na całość sytuacji. Jeśli była wcześniej kilkuletnia ciągłość zatrudnienia i teraz pensja normalnie wpływa na konto, to może działać na plus, choć część banków będzie ostrożniejsza przy umowie na 3 miesiące. Dużo zależy od kwoty kredytu, polityki konkretnego banku i tego, czy po okresie próbnym jest realna szansa na dalszą umowę. Masz już informację od pracodawcy, czy po próbnym planują przedłużenie zatrudnienia?
J
Justyna_dane
2026-05-01 07:56
"Też spotkałem się z tym, że sam okres próbny nie musi od razu zamykać tematu, tylko bank patrzy wtedy uważniej na całość sytuacji. Jeśli była wcześniej kilkulet"
Zgadzam się z tym podejściem, bo sam okres próbny nie zawsze oznacza odmowę, ale bank może bardziej kręcić nosem przy ocenie dochodu. Ta wcześniejsza kilkuletnia praca bez przerw może pomóc, zwłaszcza jeśli zmiana była płynna i wynagrodzenie jest podobne albo wyższe. Dużo pewnie zależy też od kwoty kredytu i tego, czy umowa ma szansę przejść na stałą po próbnym. Masz już informację od pracodawcy, czy po tych 3 miesiącach planują przedłużenie?
M
Milena_od_rad
2026-04-20 14:27
"U mnie okres próbny nie przekreślił wniosku, ale bank trochę bardziej dopytywał o ciągłość zatrudnienia. Pomogło to, że wcześniej miałem kilka lat pracy bez prz"
To się często tak właśnie rozbija o podejście konkretnego banku, a nie sam fakt okresu próbnego. Jeśli jest ciągłość zatrudnienia, wcześniejsza praca trwała kilka lat i wynagrodzenie regularnie wpływa na konto, to część banków może taki dochód brać pod uwagę, tylko z dodatkowymi pytaniami albo prośbą o dokumenty. Problemem bywa raczej krótka nowa umowa i to, czy po okresie próbnym jest realna szansa na dalsze zatrudnienie. Beata_tabela, ten bank, który kręcił nosem, odrzucił wniosek od razu czy zaproponował mniejszą kwotę?
T
Teofil_kredyt_gotowkowy
2026-04-20 14:18
Okres próbny nie przekreśla wniosku z automatu, ale sporo zależy od banku i od tego, czy widzi ciągłość zatrudnienia. Jeśli wcześniej miałeś kilka lat umowy o pracę bez przerwy, a teraz są już wpływy z nowej firmy, część banków może to zaakceptować, zwłaszcza przy niższej kwocie kredytu. Problemem bywa to, że umowa jest tylko na 3 miesiące, więc bank może chcieć potwierdzenia, że będzie przedłużona albo policzyć dochód ostrożniej. Masz już informację od pracodawcy, czy po okresie próbnym dostaniesz kolejną umowę?
M
MarekPorownuje
2026-04-20 21:24
Okres próbny nie musi automatycznie przekreślać wniosku, ale dużo zależy od banku i kwoty kredytu. Część banków patrzy na ciągłość zatrudnienia, więc kilka lat pracy wcześniej może działać na plus, zwłaszcza jeśli przerwy między umowami nie było albo była krótka. Problemem może być sama 3-miesięczna umowa, bo bank może uznać dochód za mniej stabilny i poprosić np. o historię wpływów, umowę albo informację, czy będzie przedłużenie. Masz już podpisaną kolejną umowę albo jakąś deklarację od pracodawcy po okresie próbnym?
J
Julek_podsumuje
2026-04-21 08:01
Sam okres próbny nie zawsze przekreśla wniosek, ale dużo zależy od banku i tego, czy potraktuje zmianę pracy jako ciągłość zatrudnienia. Przy kredycie gotówkowym często patrzą na wpływy z wynagrodzenia, historię zatrudnienia i to, czy nie było przerwy między starą a nową firmą. Jeśli wcześniej pracowałeś kilka lat, a teraz masz normalne wpływy na konto, to może działać na plus, choć część banków może chcieć poczekać do umowy po okresie próbnym. Masz już podpisaną informację, że po próbnym dostaniesz kolejną umowę?
A
Aneta_wyliczenia
2026-05-03 22:56
Okres próbny nie musi od razu przekreślać wniosku, ale dużo zależy od banku i tego, jak patrzy na ciągłość zatrudnienia. To, że wcześniej pracowałeś kilka lat bez przerwy, może pomóc, zwłaszcza jeśli nie było większej przerwy między umowami i wpływy wynagrodzenia są regularne. Część banków może chcieć poczekać do umowy na czas określony albo nieokreślony, a inne zaakceptują dochód już teraz, tylko z większą ostrożnością. Masz już informację, czy po okresie próbnym firma przedłuża umowę?