Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
zdolnosc-kredytowa-i-bik 2026-04-18 13:14

Czy poręczenie kredytu komuś z rodziny obniża zdolność przy własnej hipotece?

Kilka lat temu poręczyłem rodzicom kredyt gotówkowy, który nadal jest spłacany i nie było przy nim żadnych opóźnień. Sam nie jestem głównym kredytobiorcą, ale zastanawiam się, jak bank potraktuje to przy moim wniosku o kredyt hipoteczny. Chodzi mi głównie o to, czy takie poręczenie jest widoczne w BIK i czy może zmniejszać zdolność tak samo jak normalna rata. Planuję składać wniosek za kilka miesięcy i nie wiem, czego się spodziewać. Czy bank policzy poręczenie jak mój kredyt? Czy terminowa spłata ma tu znaczenie?

Głosy społeczności (4)

W
WiktorLeasing 2026-04-18 13:42
Tak, poręczenie zwykle jest widoczne w BIK i bank może je uwzględnić przy liczeniu zdolności, czasem podobnie jak obciążenie ratą, nawet jeśli rodzice spłacają wszystko terminowo. Masz możliwość sprawdzić w umowie albo w swoim raporcie BIK, jaka kwota i rata widnieje przy tym zobowiązaniu?
J
Julek_podsumuje 2026-04-18 22:44
"Tak, poręczenie zwykle jest widoczne w BIK i bank może je uwzględnić przy liczeniu zdolności, czasem podobnie jak obciążenie ratą, nawet jeśli rodzice spłacają "
Wiktor dobrze Cię naprowadził, tylko doprecyzowałbym jedną rzecz: bank nie zawsze liczy poręczenie identycznie jak Twój własny kredyt, ale często traktuje je jako potencjalne zobowiązanie. W BIK takie poręczenie może być widoczne, bo formalnie odpowiadasz za spłatę, gdyby główni kredytobiorcy przestali płacić. To, że rodzice spłacają terminowo, działa na plus, ale nie oznacza automatycznie, że bank całkiem pominie ten kredyt przy zdolności. Dużo zależy od banku, kwoty pozostałej do spłaty, wysokości raty i zapisów w samej umowie poręczenia. Przy hipotece analityk może poprosić o umowę albo harmonogram spłat, żeby ocenić realne ryzyko. Jeśli składasz wniosek dopiero za kilka miesięcy, dobrze mieć wcześniej podgląd, co dokładnie widnieje przy tym zobowiązaniu w BIK, bo czasem ludzie są zaskoczeni sposobem prezentacji takich danych. Nie zakładałbym więc z góry ani pełnego obciążenia zdolności, ani całkowitego braku wpływu. Wiesz, ile jeszcze zostało rodzicom do spłaty i jaka jest miesięczna rata?
T
Tymek_limity 2026-04-20 15:29
Tak, poręczenie zwykle jest widoczne w BIK, bo bank traktuje Cię jako osobę współodpowiedzialną za spłatę, nawet jeśli nie jesteś głównym kredytobiorcą. Przy hipotece może to obniżyć zdolność, bo część banków liczy taką ratę podobnie jak Twoje własne zobowiązanie, a inne biorą pod uwagę np. tylko część raty albo patrzą na historię spłat. Brak opóźnień działa na plus, ale samo zobowiązanie nadal może wejść do kalkulacji. Dobrze byłoby przed złożeniem wniosku sprawdzić swój raport BIK i zapytać w 2-3 bankach, jak liczą poręczenia. Ile mniej więcej zostało jeszcze do spłaty tego kredytu rodziców?
H
Helena_pytanko 2026-04-26 10:03
Tak, poręczenie zwykle jest widoczne w BIK i bank może je brać pod uwagę przy liczeniu zdolności, nawet jeśli rodzice spłacają wszystko terminowo. Różne banki podchodzą do tego trochę inaczej, ale często traktują taką ratę jako potencjalne obciążenie, bo formalnie odpowiadasz za spłatę, gdyby główny kredytobiorca przestał płacić. Dobrze byłoby przed wnioskiem sprawdzić swój raport BIK i zobaczyć, jak dokładnie to zobowiązanie tam figuruje. Wiesz, ile jeszcze zostało do spłaty tego kredytu?

Najnowsze dyskusje na forum