Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-gotowkowe 2026-04-17 11:36

Kredyt gotówkowy po powrocie z urlopu rodzicielskiego — czy bank policzy pełną pensję?

Niedawno wróciłam do pracy po urlopie rodzicielskim i chciałabym złożyć wniosek o kredyt gotówkowy. Umowę o pracę mam na czas nieokreślony, ale pełne wynagrodzenie wpływa mi dopiero od dwóch miesięcy. Wcześniej na koncie były świadczenia i niższe wpływy, więc nie wiem, jak bank podejdzie do takiej historii. Czy bank patrzy głównie na ostatnie przelewy? Czy wystarczy zaświadczenie od pracodawcy?

Głosy społeczności (9)

L
Laura_wylicza 2026-04-17 12:22
Bank zwykle patrzy na wpływy z ostatnich miesięcy, ale przy umowie na czas nieokreślony samo zaświadczenie od pracodawcy często dużo wyjaśnia, szczególnie jeśli widać, że niższe wpływy wynikały z urlopu rodzicielskiego. Może się zdarzyć, że jeden bank policzy średnią z 3 albo 6 miesięcy, a inny przyjmie aktualne wynagrodzenie z zaświadczenia, więc różnice między bankami bywają spore. Dobrze mieć przygotowane zaświadczenie o zatrudnieniu i dochodach oraz ewentualnie wyciąg pokazujący dwa pełne wynagrodzenia po powrocie. Czy wróciłaś na ten sam etat i tę samą wysokość pensji co przed urlopem?
H
Helena_pytanko 2026-04-17 13:15
"Bank zwykle patrzy na wpływy z ostatnich miesięcy, ale przy umowie na czas nieokreślony samo zaświadczenie od pracodawcy często dużo wyjaśnia, szczególnie jeśli"
Też miałam podobną sytuację po powrocie z rodzicielskiego i u mnie samo konto nie wystarczyło, bo system widział te wcześniejsze niższe wpływy. Dopiero zaświadczenie od pracodawcy z normalnym wynagrodzeniem i informacją, że wróciłam na pełny etat, trochę uporządkowało temat. Laura_wylicza ma rację, że banki różnie liczą średnią, bo w jednym miejscu chcieli patrzeć szerzej, a w innym bardziej liczyła się aktualna pensja. Masz już od pracodawcy zaświadczenie z kwotą wynagrodzenia po powrocie?
L
LidiaNadplata 2026-04-17 12:35
Bank może brać pod uwagę ostatnie wpływy, ale często i tak poprosi o zaświadczenie od pracodawcy z aktualnym wynagrodzeniem, zwłaszcza po powrocie z rodzicielskiego. Dużo zależy od banku i tego, czy po powrocie masz już normalny wymiar etatu oraz stałą pensję jak przed urlopem.
I
Igor_analiza 2026-04-17 13:02
"Bank może brać pod uwagę ostatnie wpływy, ale często i tak poprosi o zaświadczenie od pracodawcy z aktualnym wynagrodzeniem, zwłaszcza po powrocie z rodzicielsk"
Też bym to tak widział, jak pisze LidiaNadplata. Przy umowie na czas nieokreślony bank zwykle ma się czego złapać, ale po rodzicielskim może chcieć potwierdzenia, że wróciłaś już do pełnej pensji i że to nie jest jednorazowy wpływ. Same dwa ostatnie przelewy mogą pomóc, ale zaświadczenie od pracodawcy z aktualnym wynagrodzeniem i wymiarem etatu może mieć tu spore znaczenie. Masz teraz dokładnie ten sam etat i pensję co przed urlopem?
P
Pawel_na_chlodno 2026-04-17 12:56
U mnie po powrocie z rodzicielskiego bank patrzył na aktualne zaświadczenie od pracodawcy i ostatnie wpływy, ale i tak dopytywali o przerwę w pełnej pensji. Przy dwóch miesiącach normalnego wynagrodzenia może być różnie zależnie od banku, a masz już trzecią wypłatę w drodze przed złożeniem wniosku?
W
Wanda_spokojnie 2026-04-17 13:20
Bank zwykle patrzy na bieżącą zdolność, ale sposób liczenia dochodu po rodzicielskim może się różnić między bankami. Przy umowie na czas nieokreślony zaświadczenie od pracodawcy często pomaga, zwłaszcza jeśli będzie tam pełne wynagrodzenie i informacja, że wróciłaś do pracy na wcześniejsze warunki. Te dwa miesiące pełnych wpływów mogą wystarczyć w części banków, ale inne mogą chcieć zobaczyć 3 albo 6 miesięcy historii konta i wtedy wcześniejsze świadczenia trochę zaniżą średnią. Dobrze też zapytać doradcę wprost, czy bank przyjmie dochód z zaświadczenia, czy średnią z wpływów. Na jaką kwotę mniej więcej chcesz składać wniosek?
T
Tymek_limity 2026-04-17 15:08
U mnie po powrocie z rodzicielskiego bank nie liczył automatycznie średniej z całego okresu, tylko poprosił o zaświadczenie od pracodawcy i sprawdzał aktualne wpływy z pensji. Dwa pełne wynagrodzenia na koncie mogą już pomóc, ale część banków chce zobaczyć 3 ostatnie miesiące albo pyta, czy po urlopie wróciłaś na ten sam etat. Świadczenia z wcześniejszego okresu raczej nie były traktowane jak normalna pensja, przynajmniej u mnie. Masz na zaświadczeniu wpisaną aktualną kwotę brutto/netto i informację, że umowa jest na czas nieokreślony?
K
KingaNaUOP 2026-04-17 17:58
Bank raczej nie patrzy wyłącznie na same ostatnie przelewy, tylko na całość dochodu i dokumentów, więc te dwa miesiące pełnej pensji mogą nie wystarczyć w każdym banku tak samo. Zaświadczenie od pracodawcy może dużo wyjaśnić, zwłaszcza jeśli jest umowa na czas nieokreślony i wynagrodzenie po powrocie jest już stałe, ale część banków i tak poprosi o historię wpływów z kilku miesięcy. Dobrze też sprostować we wniosku, że wcześniejsze niższe wpływy wynikały z urlopu rodzicielskiego, a nie ze zmiany etatu czy obniżki pensji. Masz teraz pełny etat i takie samo wynagrodzenie jak przed urlopem?
Z
ZosiaFaktoring 2026-04-17 20:54
To może zależeć od banku, bo nie każdy liczy dochód wyłącznie z ostatnich dwóch przelewów. Część banków poprosi o zaświadczenie od pracodawcy i wtedy może przyjąć aktualne wynagrodzenie z umowy, ale inne mogą uśredniać wpływy z 3, 6 albo nawet 12 miesięcy, więc okres urlopu rodzicielskiego może obniżyć zdolność. Sama umowa na czas nieokreślony działa na plus, tylko historia wpływów po powrocie bywa różnie interpretowana. Masz już wybrany konkretny bank, czy dopiero porównujesz oferty?

Najnowsze dyskusje na forum