Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
zdolnosc-kredytowa-i-bik 2026-04-15 12:23

Leasing auta na JDG a zdolność do kredytu hipotecznego i BIK — czy bank liczy to jak duże obciążenie?

Prowadzę JDG w transporcie od 4 lat i planuję z żoną złożyć wniosek o kredyt hipoteczny na około 620 tys. zł, przy wkładzie własnym 20%. Dochód mam w miarę stabilny, ale od roku spłacam leasing na auto firmowe, rata to około 2,4 tys. zł miesięcznie i zostały jeszcze 32 miesiące. Nie mam opóźnień, w BIK wszystko wygląda czysto, a poza leasingiem mam tylko niewielki limit na koncie firmowym, z którego praktycznie nie korzystam. Zastanawia mnie, czy przy hipotece bank traktuje taki leasing podobnie jak zwykły kredyt i czy mocno obniża to zdolność. Spotkał się ktoś z sytuacją, że sam leasing na firmę przesądził o gorszej ofercie albo niższej kwocie finansowania? Interesuje mnie też, czy każdy bank patrzy na to podobnie, czy w praktyce są tu duże różnice między bankami. Czy przy ocenie wniosku hipotecznego bardziej liczy się sama rata leasingu, czy też to, że zobowiązanie jest firmowe, a nie prywatne?

Głosy społeczności (4)

J
Jacek_ogarnia 2026-04-15 14:15
To zwykle zależy od banku, ale leasing na JDG często jest brany pod uwagę jako stałe miesięczne obciążenie i potrafi obniżyć zdolność, nawet jeśli w BIK wszystko jest spłacane terminowo. Dużo robi też to, jak bank liczy dochód z działalności i czy rata leasingu już „siedzi” w kosztach, z których wychodzi dochód do analizy. Sam limit w koncie też czasem potrafi trochę zabrać zdolności, nawet jeśli jest mały i prawie nieużywany. Liczyliście już to w jakimś banku albo u pośrednika na konkretnych dokumentach z JDG?
N
Norbert_przyklad 2026-04-24 13:39
"To zwykle zależy od banku, ale leasing na JDG często jest brany pod uwagę jako stałe miesięczne obciążenie i potrafi obniżyć zdolność, nawet jeśli w BIK wszystk"
Dokładnie tak, dużo rozbija się o to, czy bank potraktuje leasing tylko jako koszt, czy jeszcze dodatkowo jako stałe obciążenie przy liczeniu zdolności, więc przy JDG ten sam układ potrafi wyjść różnie w zależności od analityka i sposobu liczenia dochodu. Masz może księgowość na KPiR czy ryczałcie?
E
Eryk_splaca_wczesniej 2026-04-15 14:37
Bank zwykle patrzy na leasing jak na stałe miesięczne obciążenie, więc ta rata 2,4 tys. raczej obniży zdolność, ale sama w sobie nie przekreśla hipoteki. Przy JDG dużo zależy też od tego, jak bank liczy dochód po kosztach i jak oceni branżę, bo transport bywa traktowany trochę ostrożniej. Skoro w BIK masz czysto i nie ma opóźnień, to to akurat działa na plus. Sprawdzaliście już, czy bank będzie brał pod uwagę dochód z ostatnich 12 czy 24 miesięcy?
O
Oskar_nieruchomosci 2026-04-16 07:01
Bank zwykle patrzy na leasing jak na stałe miesięczne obciążenie, więc ta rata 2,4 tys. raczej obniży zdolność, ale nie musi jej mocno wywrócić, jeśli dochód jest stabilny i dobrze udokumentowany. Sam fakt, że w BIK jest czysto i nie ma opóźnień, działa na plus, bo pokazuje regularną spłatę. Przy JDG dużo zależy też od tego, jak bank liczy dochód po kosztach, a leasing w transporcie nie jest niczym egzotycznym. Macie już wstępnie policzoną zdolność w 2-3 bankach, czy dopiero startujecie?

Najnowsze dyskusje na forum