Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe

Refinansowanie kredytu konsolidacyjnego po częściowej nadpłacie – czy bank ponownie bada całą zdolność kredytową?

Chciałbym zapytać, jak banki podchodzą do refinansowania kredytu konsolidacyjnego w sytuacji, gdy część zobowiązania została już wcześniej nadpłacona. Czy przy składaniu nowego wniosku zdolność kredytowa jest liczona całkowicie od początku, czy większe znaczenie ma aktualne saldo pozostałe do spłaty. Interesuje mnie również, czy wcześniejsze nadpłaty są traktowane jako argument przemawiający na korzyść klienta, czy pozostają bez większego znaczenia dla decyzji. Czy ktoś przechodził podobną procedurę i może wskazać, jak wygląda to w praktyce w bankach?

Głosy społeczności (4)

F
Franciszek_koszty 2026-04-15 12:50
Z mojego doświadczenia bank i tak liczy wszystko praktycznie od nowa, czyli patrzy na obecne dochody, wydatki, historię w BIK i aktualne zobowiązania, ale niższe saldo po nadpłacie faktycznie może poprawić wynik. Sama nadpłata bywa też odbierana na plus, bo pokazuje, że ogarniasz spłatę, tylko dużo zależy od tego, czy refinansujesz w swoim banku czy w innym?
F
Felicja_umowa 2026-04-15 16:28
"Z mojego doświadczenia bank i tak liczy wszystko praktycznie od nowa, czyli patrzy na obecne dochody, wydatki, historię w BIK i aktualne zobowiązania, ale niższ"
Mam podobne obserwacje jak Franciszek_koszty: przy refinansowaniu bank zwykle patrzy na temat na nowo, więc znowu sprawdza dochody, obciążenia, BIK i całą bieżącą sytuację. Z drugiej strony niższe saldo po nadpłacie realnie pomaga, bo po prostu zmniejsza kwotę do spłaty i często poprawia wskaźniki. Sama historia nadpłat też może zagrać na plus, bo pokazuje, że spłata była prowadzona w sposób uporządkowany, choć raczej nie zastąpi słabszej zdolności, jeśli ta dziś gorzej wygląda niż wcześniej. Składasz wniosek w tym samym banku czy chcesz przenieść kredyt do innego?
G
GosiaBIK 2026-04-15 15:13
Zwykle bank liczy to jak nowy wniosek, więc zdolność kredytowa jest badana od początku na podstawie obecnych dochodów, kosztów życia, historii w BIK i aktualnych zobowiązań. To, że saldo po częściowej nadpłacie jest niższe, oczywiście pomaga, bo obciążenie do spłaty jest mniejsze, ale samo w sobie nie zastępuje pełnej oceny zdolności. Wcześniejsze nadpłaty mogą być odebrane na plus jako sygnał, że dobrze radzisz sobie ze spłatą, chociaż banki bardziej patrzą na liczby niż na „dobrą wolę”. Składasz wniosek w swoim obecnym banku czy chcesz przenieść ten kredyt do innego?
L
LidiaNadplata 2026-04-22 13:41
Z mojego doświadczenia bank i tak liczy zdolność praktycznie od nowa, bo patrzy na aktualne dochody, koszty życia, inne zobowiązania i historię w BIK, a nie tylko na sam kredyt, który chcesz refinansować. To, że zrobiłeś częściową nadpłatę, zwykle działa na plus, bo pokazuje, że ogarniasz spłatę i realnie obniża saldo, więc czasem łatwiej zmieścić się w parametrach. Ale sam niższy kapitał do spłaty nie załatwia tematu, jeśli od czasu pierwszego kredytu coś pogorszyło się w dochodach albo doszły inne raty. Składasz wniosek w tym samym banku czy chcesz przenieść kredyt do innego?

Najnowsze dyskusje na forum