zdolnosc-kredytowa-i-bik
2026-04-14 17:39
Allegro Pay i PayPo a zdolność kredytowa przy hipotece — czy to widać w BIK?
Głosy społeczności (9)
L
Laura_wylicza
2026-04-14 18:46
Z mojego doświadczenia bank patrzył głównie na to, czy takie zakupy są aktywne w momencie składania wniosku i jak często z nich korzystasz, bo w BIK potrafią się pojawiać, ale terminowo spłacane zwykle nie robiły takiego problemu jak zaległości czy duże limity na kartach. U mnie doradca bardziej zwracał uwagę na otwarte zobowiązania i miesięczne obciążenia niż na sam fakt, że było sporo transakcji bez opóźnień — masz teraz coś jeszcze aktywnego w Allegro Pay albo PayPo?
Z
ZosiaFaktoring
2026-04-14 19:32
"Z mojego doświadczenia bank patrzył głównie na to, czy takie zakupy są aktywne w momencie składania wniosku i jak często z nich korzystasz, bo w BIK potrafią si"
Mam podobne obserwacje — przy hipotece większe znaczenie zwykle ma to, co jest aktywne w dniu składania wniosku, niż sam fakt, że ktoś korzystał z Allegro Pay czy PayPo i spłacał wszystko w terminie. Jeśli te transakcje były zamknięte bez opóźnień, to bardziej wygląda to na neutralną historię niż coś, co samo z siebie mocno obcina zdolność. Bank może to widzieć w BIK, ale nie zawsze jest to traktowane identycznie jak klasyczne raty, karta kredytowa czy limit w koncie, bo sporo zależy od polityki konkretnego banku i od tego, jak dany produkt został zaraportowany. Przy większej liczbie takich zakupów z ostatnich 12 miesięcy analityk może po prostu spojrzeć, czy to było okazjonalne korzystanie, czy już stały sposób finansowania wydatków. Problem częściej robią otwarte zobowiązania i wysokie limity, nawet jeśli z nich prawie się nie korzysta, niż same terminowo spłacone BNPL-e. Jeśli ktoś chce składać wniosek w najbliższym czasie, to często liczy się też to, czy na chwilę przed wnioskiem nie ma porozbijanych kilku aktywnych płatności odroczonych naraz. Sama terminowość działa na plus, ale przy hipotece bank i tak patrzy szerzej na cały miesięczny budżet i stałe obciążenia. Składałeś już wniosek i pytasz bardziej pod konkretny bank, czy na razie sprawdzasz temat z wyprzedzeniem?
R
RafalWeryfikuje
2026-04-14 19:49
"Mam podobne obserwacje — przy hipotece większe znaczenie zwykle ma to, co jest aktywne w dniu składania wniosku, niż sam fakt, że ktoś korzystał z Allegro Pay c"
Też mam takie wrażenie, że przy hipotece bank dużo mocniej patrzy na to, co jest jeszcze otwarte w momencie składania wniosku, niż na same dawne zakupy odroczone spłacane bez opóźnień. Allegro Pay i PayPo mogą się pojawiać w BIK, ale jeśli były zamknięte terminowo, to zwykle bardziej budują obraz normalnego korzystania z finansowania niż czegoś, co samo z siebie psuje zdolność. Znaczenie ma raczej skala i częstotliwość, bo gdy takich aktywnych zobowiązań jest sporo naraz, bank może to już policzyć podobnie jak limit czy ratę przy ocenie miesięcznych obciążeń. Masz teraz coś jeszcze aktywnego w BIK, czy pytasz tylko o zamknięte transakcje z ostatnich 12 miesięcy?
F
Fabian_rata_malejaca
2026-04-15 09:18
"Też mam takie wrażenie, że przy hipotece bank dużo mocniej patrzy na to, co jest jeszcze otwarte w momencie składania wniosku, niż na same dawne zakupy odroczon"
Mam podobne obserwacje: przy hipotece bardziej „ciąży” to, co masz aktywne w dniu badania zdolności, niż same stare transakcje zamknięte bez poślizgów. U mnie doradca też zwracał uwagę głównie na otwarte limity i odroczone płatności, a terminowo spłacone zakupy z wcześniejszych miesięcy nie zrobiły większego problemu. W BIK to się może przewijać, ale bank i tak zwykle patrzy szerzej: czy coś jest nadal do spłaty, ile tego jest i jak wygląda bieżące obciążenie. Masz teraz coś jeszcze otwartego w Allegro Pay albo PayPo, czy wszystko już pozamykane?
K
Krzysiek_inne_spojrzenie
2026-04-14 19:13
Z tego co kojarzę, samo terminowe korzystanie z Allegro Pay czy PayPo nie musi od razu psuć zdolności, ale bank może patrzeć na to, jak często pojawiały się takie zobowiązania i czy były aktywne w momencie składania wniosku. Sporo zależy też od tego, czy to były typowe zakupy z odroczoną płatnością, czy coś rozbitego na raty, bo to już bywa oceniane trochę inaczej. W BIK może to być widoczne, ale nie zawsze bank potraktuje to dokładnie tak samo jak limit na karcie czy kredyt ratalny. Składałeś już wniosek i bank zwrócił na to uwagę, czy pytasz jeszcze na etapie przygotowań?
J
Jacek_ogarnia
2026-04-14 20:11
Samo terminowe korzystanie z Allegro Pay czy PayPo zwykle nie przekreśla zdolności, ale bank może to brać pod uwagę, jeśli takich zobowiązań było sporo i wygląda to jak stałe korzystanie z odroczonych płatności. Część takich produktów bywa widoczna w BIK, tylko nie zawsze jest oceniana identycznie jak klasyczna rata czy karta kredytowa — dużo zależy od tego, jak dany bank liczy obciążenia i czy w momencie składania wniosku coś jest jeszcze aktywne. Jeśli wszystko było spłacane bez opóźnień, to bardziej może chodzić o wpływ na bieżące zobowiązania niż o samą historię negatywną. Masz teraz jakieś aktywne limity albo otwarte płatności odroczone?
F
Filip_Refinans
2026-04-15 07:48
Samo terminowe korzystanie z Allegro Pay czy PayPo zwykle nie przekreśla zdolności, ale bank może to brać pod uwagę, jeśli takich zobowiązań było sporo i często były aktywne równocześnie. W BIK takie rzeczy mogą być widoczne, bo dla banku to nadal forma finansowania, chociaż nie zawsze jest to oceniane identycznie jak klasyczne raty czy karta kredytowa. Największe znaczenie ma zazwyczaj to, czy na moment składania wniosku masz coś jeszcze otwartego i jak to wygląda w relacji do dochodów. Masz teraz jakieś aktywne PayPo albo Allegro Pay, czy wszystko już pozamykane?
C
Cezary_od_firmy
2026-04-18 07:20
Z mojego doświadczenia samo korzystanie z Allegro Pay czy PayPo i spłacanie wszystkiego na czas nie robiło jakiegoś dużego problemu przy rozmowie o hipotece, ale bank patrzył na to, czy w danym momencie mam otwarte jakieś limity albo aktywne zobowiązania. W BIK to potrafi być widoczne, tylko nie zawsze bank traktuje to jeden do jednego jak klasyczne raty, bardziej patrzą na łączny obraz i miesięczne obciążenia. Jeśli takich transakcji było sporo, to czasem bardziej liczy się to, czy coś jest nadal aktywne przy składaniu wniosku, niż sama historia bez opóźnień. Masz teraz coś otwartego w Allegro Pay albo PayPo, czy wszystko już pozamykane?
K
Karol_marza
2026-04-20 08:21
Tak, Allegro Pay i PayPo mogą być widoczne w BIK, ale przy terminowej spłacie zwykle nie działają tak negatywnie jak zaległości, bardziej bank patrzy na to, czy w momencie składania wniosku masz aktywne limity albo otwarte zobowiązania, bo to może chwilowo obniżyć zdolność. Jeśli tych transakcji było sporo, to część banków może też zwrócić uwagę na samą częstotliwość korzystania z odroczonych płatności, ale bez opóźnień nie jest to z automatu duży minus; masz teraz coś aktywnego w Allegro Pay albo PayPo?