Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-gotowkowe 2026-04-14 16:05

Czy bank wliczy premię i prowizję do zdolności przy kredycie gotówkowym?

Pracuję na umowie o pracę w sprzedaży B2B w firmie z branży instalacyjnej i poza podstawą mam co miesiąc premię oraz prowizję od wyniku. Chcę złożyć wniosek o kredyt gotówkowy na około 45 tys. zł, bo jestem już na etapie porównywania ofert i kompletowania dokumentów. Podstawa na pasku jest stała, ale w ostatnich 9 miesiącach spora część mojego dochodu to właśnie zmienne składniki. Raz premia wychodzi wyższa, raz niższa, choć ogólnie wpływy na konto są regularne i bez przerw. Zastanawiam się, czy bank liczy takie premie i prowizje do zdolności w pełnej wysokości, czy raczej robi z tego jakąś średnią z kilku miesięcy. Ciekawi mnie też, czy przy analizie bardziej liczy się sama regularność wpływów, czy to, jak ten składnik jest zapisany w umowie i na paskach wynagrodzeń. Czy ktoś składał wniosek przy takim modelu wynagrodzenia i wie, jak bank do tego podchodzi?

Głosy społeczności (9)

W
Wanda_spokojnie 2026-04-14 16:25
Tak, banki często biorą pod uwagę premię i prowizję przy kredycie gotówkowym, ale zwykle patrzą na to, czy te wpływy są regularne i od jak dawna się powtarzają. Jeśli przez ostatnie 9 miesięcy masz je co miesiąc, to jest spora szansa, że zostaną uwzględnione, choć część banków może policzyć tylko średnią z kilku lub kilkunastu miesięcy, a nie całość „na sztywno”. Dużo zależy też od tego, jak to wygląda na paskach i wyciągu z konta, bo gdy zmienne składniki mocno skaczą, bank może podejść do nich ostrożniej. Masz już może informację, za jaki okres konkretny bank chce liczyć średni dochód?
D
Damian_pomaga 2026-04-15 09:52
"Tak, banki często biorą pod uwagę premię i prowizję przy kredycie gotówkowym, ale zwykle patrzą na to, czy te wpływy są regularne i od jak dawna się powtarzają."
Dokładnie, tu dużo zależy od tego, jak bank spojrzy na powtarzalność tych wpływów, a nie tylko na sam fakt, że są na pasku. Przy premii i prowizji często liczą średnią z kilku albo kilkunastu miesięcy, więc jeśli u Ciebie przez 9 miesięcy to faktycznie regularnie wpadało, to wygląda to całkiem sensownie. Czasem obcinają trochę taki dochód „na zapas”, ale i tak może to mocno podnieść zdolność względem samej podstawy. Duże znaczenie ma też to, czy na wyciągu z konta i w zaświadczeniu od pracodawcy wszystko się zgadza i dobrze widać te składniki. Przy kwocie około 45 tys. zł nie brzmi to źle, tylko dobrze mieć przygotowane paski, wyciągi i najlepiej informację, od kiedy masz taki system wynagrodzenia. Jak masz jeden słabszy miesiąc, to zwykle nie przekreśla sprawy, bardziej patrzą na cały okres niż na pojedynczy dołek. Sprawdzałbym też, czy w Twojej branży bank nie patrzy trochę ostrożniej na prowizję, bo tu bywa różnie między instytucjami. Masz już może od pracodawcy zaświadczenie, w którym premia i prowizja są wyszczególnione osobno?
M
Maja_Oszczedna 2026-04-14 16:36
Z tego co wiem, banki często biorą pod uwagę premię i prowizję, ale patrzą na to, czy te wpływy są regularne i od jak dawna się powtarzają. Przy umowie o pracę to zwykle wygląda lepiej niż przy całkiem nieregularnych dochodach, tylko jeden bank policzy całość, a inny weźmie np. średnią z kilku albo kilkunastu miesięcy. Jeśli przez ostatnie 9 miesięcy te zmienne składniki faktycznie stanowią sporą część pensji i widać je na paskach oraz na koncie, to są szanse, że podniosą zdolność. Znaczenie ma też to, czy premia i prowizja są wpisane w warunki zatrudnienia, czy bardziej uznaniowe. Bank może też poprosić o zaświadczenie od pracodawcy albo wyciągi z konta, żeby sprawdzić, jak to wygląda w praktyce. Przy 45 tys. zł raczej nie brzmi to źle, ale dużo zależy od tego, jak duże są wahania między miesiącami. Jeśli raz premia wychodzi bardzo wysoka, a innym razem dużo niższa, to mogą to trochę uśrednić ostrożniej. Masz te premie i prowizje wpisane w umowie albo regulaminie wynagradzania?
S
SylwiaPyta 2026-04-15 08:02
Tak, bank często bierze pod uwagę premię i prowizję, ale zwykle patrzy na to, czy te wpływy są regularne i jak wyglądają w dłuższym okresie, a nie tylko z jednego czy dwóch lepszych miesięcy. Przy kredycie gotówkowym najczęściej liczą średnią z 6 albo 12 miesięcy, więc jeśli przez ostatnie 9 miesięcy zmienne składniki faktycznie wpadają co miesiąc, to masz spore szanse, że zostaną uwzględnione przynajmniej częściowo. Problem pojawia się wtedy, gdy premie są bardzo nierówne albo część banków uzna je za zbyt niestabilne i przytnie ich wartość do wyliczenia zdolności. Dużo zależy też od tego, co widać na wyciągach i zaświadczeniu od pracodawcy, bo bank lubi mieć potwierdzenie, że to stały element wynagrodzenia, a nie jednorazowy wyskok. Przy kwocie około 45 tys. zł niektóre banki podejdą do tego dość elastycznie, ale i tak mogą inaczej policzyć dochód niż wychodzi „na rękę” z ostatnich miesięcy. Jeśli jesteś na etapie kompletowania papierów, to dobrze mieć od razu paski, historię wpływów i zaświadczenie z rozbiciem na podstawę, premię i prowizję. Czasem już na wstępnej analizie wychodzi, że w jednym banku zmienne dochody przechodzą bez większego problemu, a w innym liczą tylko część. Te premie i prowizje masz wpisane w umowie lub regulaminie wynagradzania jako stały element systemu?
U
UlaBudzet 2026-04-15 08:22
U mnie przy gotówkowym bank wziął pod uwagę premię i prowizję, ale patrzyli na wpływy z kilku ostatnich miesięcy i liczyli raczej średnią, więc przy dużych wahaniach potrafią trochę przyciąć zdolność. Masz te premie i prowizje regularnie na konto od co najmniej 6–12 miesięcy?
E
Eryk_splaca_wczesniej 2026-04-18 15:52
"U mnie przy gotówkowym bank wziął pod uwagę premię i prowizję, ale patrzyli na wpływy z kilku ostatnich miesięcy i liczyli raczej średnią, więc przy dużych waha"
Tak to zwykle wygląda, że bank uwzględnia premię i prowizję, jeśli są regularne, ale przy kredycie gotówkowym i tak często liczy średnią z kilku albo kilkunastu miesięcy, więc przy większych skokach dochodu zdolność może wyjść trochę niższa niż „na oko”. Masz te wpływy co miesiąc na konto już od minimum pół roku?
Z
Zenon_przewalutowanie 2026-04-20 09:28
Tak, bank często bierze pod uwagę premię i prowizję, ale zwykle nie liczy ich 1:1 jak podstawy, tylko patrzy na to, czy są regularne i z jakiego okresu wpływały. Przy kredycie gotówkowym często proszą o średnią z 6 albo 12 miesięcy, więc przy 9 miesiącach zmiennych składników dużo będzie zależało od tego, czy wpływy były w miarę równe, czy mocno skakały. Jeśli raz premia wyszła dużo wyższa, a innym razem była słabsza, to bank może policzyć ostrożniejszą średnią. Masz te premie i prowizje wpisane normalnie na paskach i wpływają co miesiąc na konto od tego samego pracodawcy?
L
Liliana_dopyta 2026-04-23 07:41
U mnie bank brał pod uwagę premię i prowizję, ale liczył z tego średnią z kilku ostatnich miesięcy i patrzył, czy te wpływy faktycznie są regularne, więc przy zmiennych składnikach dużo zależy od historii na koncie i zaświadczenia od pracodawcy. Masz te premie i prowizje mniej więcej co miesiąc w podobnej wysokości?
D
Daniel_dokumenty 2026-04-26 09:27
"U mnie bank brał pod uwagę premię i prowizję, ale liczył z tego średnią z kilku ostatnich miesięcy i patrzył, czy te wpływy faktycznie są regularne, więc przy z"
Też mam takie doświadczenie, że przy kredycie gotówkowym bank zwykle uwzględnia premię i prowizję, ale bardziej jako średnią z kilku miesięcy niż pełny dochód 1:1, więc im równiejsze wpływy i lepiej opisane na zaświadczeniu od pracodawcy, tym łatwiej to przechodzi. U Ciebie te zmienne składniki są mniej więcej na podobnym poziomie co miesiąc, czy są duże wahania?

Najnowsze dyskusje na forum