Kilka zapytań kredytowych w BIK po porównywaniu ofert — czy to może „zepsuć” wniosek o hipotekę?
Jestem na etapie kompletowania dokumentów i planuję złożyć wniosek o kredyt hipoteczny (ok. 520 tys. zł, wkład własny 20%) w kwietniu 2026. W marcu 2026 porównywałem oferty i przez bankowość/internet zostawiłem kilka wniosków wstępnych o kartę/limit, ale nic nie podpisałem i nie uruchomiłem żadnego nowego produktu. W BIK widzę kilka zapytań z krótkiego okresu i nie wiem, jak banki do tego podchodzą przy hipotece. Czy same zapytania, nawet bez finalnej umowy, realnie obniżają ocenę/zdolność i na jak długo są brane pod uwagę? Czy analityk może to interpretować jako „poszukiwanie finansowania” i dopytywać o szczegóły?
Głosy społeczności (2)
I
Igor_analiza2026-04-07 21:55
Z tego co kojarzę, same zapytania w BIK (zwłaszcza z krótkiego okresu) nie są automatycznie „dyskwalifikujące”, ale banki patrzą na kontekst i na to, czy za zapytaniami poszło realne zadłużenie. Jeśli nic nie podpisałeś i nie uruchomiłeś nowej karty/limitu, to zwykle kończy się na tym, że analityk widzi „shopping” i tyle, choć przy większej liczbie potrafią dopytać, o co chodziło. Istotne jest też, czy te wnioski były o produkty kredytowe (karta/limit) i czy nie masz świeżo podbitego wykorzystania limitów na obecnych kartach, bo to bardziej potrafi namieszać niż same zapytania. Przy hipotece liczy się całość obrazu: stabilność dochodu, DTI, historia spłat i brak nowych zobowiązań tuż przed wnioskiem. W kwietniu 2026 i tak pewnie wyjdzie w rozmowie, więc często wystarczy krótko wyjaśnić, że porównywałeś oferty i nic nie zostało uruchomione. Zdarza się też, że część zapytań jest „informacyjna” vs stricte kredytowa, a to bywa różnie traktowane zależnie od banku i scoringu. Ile dokładnie tych zapytań masz w marcu 2026 i czy wszystkie są oznaczone jako zapytania kredytowe (karta/limit), czy też coś wygląda na zapytanie „monitorujące”?
L
Laura_wylicza2026-04-07 22:08
Z tego co kojarzę, same zapytania w BIK po porównywaniu ofert rzadko są „dyskwalifikujące”, zwłaszcza jeśli w krótkim czasie i nie poszły za tym nowe umowy ani nowe limity/karty. Banki patrzą na zapytania w kontekście całego profilu: stabilność dochodu, DTI, historię spłat i to, czy realnie pojawiło się świeże zadłużenie, a u Ciebie nic nie zostało uruchomione. Minusem może być tylko to, że część scoringów „nie lubi” wielu zapytań naraz, więc w którymś banku może to minimalnie zaniżyć ocenę punktową, ale zwykle to jest efekt krótkoterminowy. Jeśli te zapytania były o kartę/limit, to czasem analityk dopytuje „po co” i czy planujesz dodatkowe zobowiązania, więc dobrze mieć prostą, spójną odpowiedź, że to było porównanie ofert i temat zamknięty. Ważne też, żeby od marca nie dokładać kolejnych zapytań i nie składać równolegle kilku wniosków „na żywo” w bankach na własną rękę, bo wtedy robi się w BIK gęsto i wygląda to jak szukanie finansowania na szybko. Przy hipotece często i tak wszystko rozbija się o zdolność i parametry transakcji, a pojedynczy „epizod” z zapytaniami raczej nie przekreśla tematu, tylko może zmienić, gdzie pójdzie łatwiej. Jakie to były dokładnie zapytania w BIK: kredytowe/pożyczkowe czy stricte karty i limity, i ile ich wyszło w tym marcu?