Czy bank wliczy 800+ i alimenty do zdolności przy kredycie gotówkowym?
Jestem samotną mamą i mam stałą pensję na umowie o pracę, a do tego co miesiąc wpływa świadczenie 800+ oraz alimenty na dziecko na konto. Chcę złożyć wniosek o niewielki kredyt gotówkowy i zastanawiam się, czy bank potraktuje te wpływy jako dochód przy liczeniu zdolności. Czy takie środki są w ogóle akceptowane i jak bank zazwyczaj je weryfikuje?
Głosy społeczności (4)
E
EwaCzytaUmowy2026-04-07 21:56
Zwykle banki patrzą na stałą pensję jako bazę, a 800+ i alimenty czasem doliczają tylko w części albo wcale (zależy od banku), najczęściej prosząc o wyciągi z konta z regularnymi wpływami i ewentualnie dokumenty potwierdzające alimenty (wyrok/ugoda). Na jak długo chcesz ten kredyt i czy alimenty masz zasądzone/na podstawie ugody, czy „dobrowolne” przelewy?
K
Kasia_zdrowy_rozsadek2026-04-08 07:45
Z tego co widzę po doświadczeniach znajomych, 800+ i alimenty banki czasem biorą pod uwagę, ale raczej jako dodatkowe wpływy, a nie „główny” dochód – dużo zależy od konkretnego banku i kwoty kredytu. Najczęściej proszą o wyciągi z konta za kilka miesięcy i patrzą, czy te przelewy są regularne i z jakiego tytułu (800+ zwykle widać po nadawcy, a alimenty po opisie/przelewach). Przy alimentach bywa, że dopytują o dokument (wyrok/ugodę) albo po prostu chcą potwierdzenia stałych wpływów na konto. A te alimenty masz przelewem co miesiąc od tej samej osoby, czy czasem różnie/nieregularnie?
J
Jacek_ogarnia2026-04-12 22:21
"Z tego co widzę po doświadczeniach znajomych, 800+ i alimenty banki czasem biorą pod uwagę, ale raczej jako dodatkowe wpływy, a nie „główny” dochód – dużo zależ"
Też mam wrażenie, że banki patrzą na 800+ i alimenty bardziej jak na „plus do budżetu” niż coś, na czym oprą całą zdolność, ale przy małym kredycie potrafi to realnie pomóc. U mnie weryfikacja była prosta: wyciągi z konta z kilku miesięcy i sprawdzali, czy wpływy są regularne i w miarę stałe. Z alimentami bywa różnie, bo czasem dopytują, czy są zasądzone/udokumentowane, a czasem wystarczą same przelewy z tytułem. Na jaką kwotę mniej więcej chcesz wnioskować i w jakim banku składasz wniosek?
O
OlaPraktyczna2026-04-10 17:51
Z moich doświadczeń banki różnie do tego podchodzą: 800+ czasem biorą pod uwagę, ale raczej ostrożnie, a alimenty częściej przechodzą, jeśli są regularne i widać je na wyciągach (czasem proszą też o wyrok/ugodę). W jakim banku chcesz składać wniosek i czy alimenty wpływają przelewem co miesiąc w stałej kwocie?