Kredyt gotówkowy vs hipoteczny na mieszkanie: co mniej „boli” zdolność i BIK?
Jestem na etapie decyzji o zakupie mieszkania i waham się, czy brać hipotekę, czy ogarnąć to kredytem gotówkowym (albo miks). W BIK mam kilka starych limitów/kart, wszystko spłacane w terminie, ale boję się, że większa kwota gotówkowego obniży mi zdolność bardziej niż hipoteka. Zastanawia mnie, jak bank na to patrzy w praktyce: czy liczy się głównie wysokość raty, czy też fakt, że gotówkowy jest na krócej i ma zwykle wyższy koszt. Czy macie doświadczenia, co lepiej przechodzi w analizie, jeśli planuję jeszcze za chwilę składać wnioski o hipotekę albo refinansowanie? Czytając Kredyt gotówkowy czy hipoteczny – jaki kredyt wybrać na mieszkanie? widzę, że różnice w kosztach i formalnościach są spore, ale ciekawi mnie, jak to wygląda od strony BIK/scoringu po samych zapytaniach i uruchomieniu kredytu. Każda podpowiedź, na co uważać przy limitach i liczbie wniosków, mile widziana.
Głosy społeczności (1)
W
WiktorLeasing2026-04-06 09:12
Ja bym to rozdzielił na dwie rzeczy: „co boli zdolność” to w praktyce głównie wysokość miesięcznej raty i stałe zobowiązania, a gotówkowy przez krótszy okres zwykle ma dużo wyższą ratę, więc potrafi zjeść zdolność mocniej niż hipoteka na tę samą kwotę. Sama hipoteka bywa „łatwiejsza” dla zdolności przy większych sumach, bo rozkładasz to na 20–30 lat, ale bank i tak patrzy na BIK/limity (często bardziej na wykorzystanie i dostępne limity niż na sam fakt posiadania). Masz te limity/karty faktycznie wykorzystywane czy raczej puste, i o jakich kwotach mówimy (ile gotówkowego vs ile hipoteki)?