Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
pytania-ogolne 2026-04-05 21:48

Jak policzyć budżet na reklamy, żeby kampania się zwróciła?

Cześć, prowadzę małą firmę i chcę odpalić kampanie (Meta/Google), ale nie chcę wtopić kasy na testy bez sensu. Mam mniej więcej marżę i średnią wartość zlecenia, tylko gubię się jak to przełożyć na realny budżet i graniczny koszt pozyskania klienta. Wpadł mi w ręce artykuł Jak obliczyć budżet na reklamę, żeby się zwrócił? i wygląda sensownie (break-even ROAS, maksymalny CPA, budżet testowy), ale ciekawi mnie, jak Wy to liczycie w praktyce przy małych budżetach. Czy na start lepiej trzymać się twardo wyliczeń, czy i tak trzeba założyć „koszt nauki” i dopiero potem optymalizować? I po czym poznajecie, że kampanii lepiej w ogóle nie uruchamiać, bo matematyka się nie spina?

Głosy społeczności (2)

O
Otylia_podpowie 2026-04-06 10:28
Ja to sobie rozkładam prosto: liczysz ile realnie zostaje Ci na pokrycie reklamy z jednego zlecenia (marża po kosztach zmiennych) i z tego wychodzi maksymalny CPA, przy którym jesteś na zero — czyli mniej więcej CPA max = AOV × marża. Potem patrzysz na lejek: jeśli masz np. 20% konwersji z leada na klienta, to koszt leada musi być 5× niższy niż CPA max, inaczej kampania będzie się „spinać” tylko na papierze. A budżet testowy ustawiam tak, żeby zebrać choć kilkadziesiąt klików/leadów (zależnie od modelu), bo inaczej wnioski są losowe — masz już swoje średnie CR (klik→lead i lead→klient) czy dopiero będziesz je mierzyć?
M
Monika_z_doswiadczenia 2026-04-07 04:39
Ja to liczę od końca: z marży na jednym zleceniu wyciągam maksymalny koszt pozyskania (CPA), czyli ile realnie mogę zapłacić za klienta, żeby wyjść na zero, a potem patrzę, czy przy Twojej średniej wartości zlecenia i marży ten CPA w ogóle ma sens w Meta/Google. Do testu nie pakowałabym “na oko” dużych kwot, tylko budżet tak, żeby zebrać kilkanaście–kilkadziesiąt klików/leadow i zobaczyć, czy koszt idzie w kierunku Twojego progu, bo jak od startu jest 2–3x wyżej, to zwykle lepiej zmienić ofertę/landing niż dolewać kasy. Jaką masz średnią wartość zlecenia i marżę procentowo, i czy to są leady z dosprzedażą (LTV) czy jednorazowe strzały?

Najnowsze dyskusje na forum