Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
finansowanie-firm 2026-04-03 14:42

Kredyt na zakup udziałów konkurencyjnej sp. z o.o. przez małą firmę – czy banki to finansują?

Prowadzę małą sp. z o.o. z branży usługowej i rozważamy przejęcie lokalnego konkurenta poprzez zakup 100% udziałów od obecnych wspólników. Spółka przejmowana działa kilka lat, ma stałe przychody i klientów, a ja chciałabym sfinansować większość ceny kredytem, dokładając część środków własnych. Zależy mi na możliwie szybkim zamknięciu transakcji, bez kupowania konkretnych aktywów, tylko samych udziałów. Czy banki w praktyce udzielają kredytu na taki zakup udziałów w MŚP, czy to raczej temat „nie do przejścia” bez dużej skali? Czy lepiej składać wniosek na moją obecną spółkę, czy banki wolą konstrukcję przez nową spółkę (SPV)?

Głosy społeczności (6)

W
Wanda_spokojnie 2026-04-03 16:57
U mnie banki generalnie nie były super chętne na „kredyt tylko na zakup udziałów” w małej sp. z o.o., zwłaszcza jak transakcja miała być szybka i bez wchodzenia w aktywa – pytali mocno o zabezpieczenia i często kończyło się na tym, że chcieli hipoteki/poręczeń albo w ogóle przekierowywali temat na finansowanie już w przejmowanej spółce. Najwięcej czasu zeszło nie na samą decyzję „czy”, tylko na dokumenty: sprawozdania, JPK, umowy z klientami, analizę przepływów i wyjaśnianie, skąd będzie spłata po przejęciu. Da się trafić na bank, który to rozważa, ale z mojego doświadczenia to bardziej wygląda jak „kredyt dla Ciebie pod twarde zabezpieczenia” niż klasyczne finansowanie M&A jak w dużych firmach. Jaką macie formę zabezpieczenia do zaoferowania (hipoteka/poręczenie/wysoki wkład własny)?
Z
Zuzia_szczegoly 2026-04-04 09:20
"U mnie banki generalnie nie były super chętne na „kredyt tylko na zakup udziałów” w małej sp. z o.o., zwłaszcza jak transakcja miała być szybka i bez wchodzenia"
Też mam wrażenie, że przy małej sp. z o.o. banki rzadko podchodzą „na czysto” do finansowania samego zakupu udziałów, szczególnie jak ma być szybko i bez aktywów w tle. Zwykle rozbijają temat na zabezpieczenia (hipoteka, poręczenia wspólników, blokady na rachunkach) i w praktyce bardziej patrzą na zdolność i cashflow kupującej spółki niż na samą „wartość” udziałów. Da się czasem to przepchnąć, ale często kończy się na tym, że kredyt formalnie jest na cele ogólne/obrotowe albo bank chce dodatkowych dokumentów i wydłuża proces, więc z tą szybkością bywa różnie. Macie w kupującej spółce jakąś nieruchomość pod zabezpieczenie albo wchodzi w grę poręczenie prywatne?
M
MarekPorownuje 2026-04-10 08:27
"Też mam wrażenie, że przy małej sp. z o.o. banki rzadko podchodzą „na czysto” do finansowania samego zakupu udziałów, szczególnie jak ma być szybko i bez aktywó"
Mam podobne obserwacje: przy zakupie samych udziałów w małej sp. z o.o. banki często chcą „twardych” zabezpieczeń albo podpinają finansowanie pod majątek/poręczenia i wtedy szybkość transakcji robi się trudna. Macie coś pod zastaw (np. nieruchomość, poręczenia wspólników) czy liczycie głównie na cashflow przejmowanej spółki?
C
Cyprian_kredyt_na_dom 2026-04-04 09:40
Banki czasem finansują takie przejęcia (kredyt inwestycyjny/na zakup udziałów), ale zwykle mocno patrzą na zabezpieczenia i przepływy po transakcji, więc „szybko” bywa trudne. Macie już wstępnie ustaloną cenę i czy spółka przejmowana ma czyste wyniki (brak długów/sporów) oraz jakie zabezpieczenie możecie dać poza samymi udziałami?
P
PatrykRaty 2026-04-07 07:54
Banki czasem finansują zakup udziałów (taki „kredyt na przejęcie”), ale przy małej spółce z o.o. zwykle mocno patrzą na zdolność łącznego biznesu do spłaty, wkład własny i zabezpieczenia, bo same udziały jako zabezpieczenie często im nie wystarczają. Z moich obserwacji najszybciej idzie to tam, gdzie przejmowana spółka ma poukładane wyniki (pełne sprawozdania, sensowna marża, brak „dziwnych” rozliczeń) i da się jasno pokazać, że po transakcji cashflow udźwignie raty. Przy zakupie 100% udziałów banki potrafią też chcieć dodatkowych elementów typu poręczeń wspólników, cesji z kontraktów albo utrzymania określonych wskaźników, co potrafi wydłużyć proces, jeśli dokumenty są nieprzygotowane. Macie już wstępnie ustaloną cenę i czy przejmowana spółka ma czyste zobowiązania (brak zaległości w ZUS/US i kredytów/pożyczek)?
O
OlekZdolnosc 2026-04-17 13:34
Banki czasem podchodzą do finansowania zakupu udziałów, ale zwykle mocno patrzą na wyniki przejmowanej spółki i na to, jak ma wyglądać zabezpieczenie oraz spłata po transakcji. Macie już wstępnie dogadane, czy kupujecie udziały jako Twoja spółka, czy prywatnie jako osoba i dopiero potem wnosicie je do spółki?

Najnowsze dyskusje na forum