Kredyt na zakup udziałów konkurencyjnej sp. z o.o. przez małą firmę – czy banki to finansują?
Prowadzę małą sp. z o.o. z branży usługowej i rozważamy przejęcie lokalnego konkurenta poprzez zakup 100% udziałów od obecnych wspólników. Spółka przejmowana działa kilka lat, ma stałe przychody i klientów, a ja chciałabym sfinansować większość ceny kredytem, dokładając część środków własnych. Zależy mi na możliwie szybkim zamknięciu transakcji, bez kupowania konkretnych aktywów, tylko samych udziałów. Czy banki w praktyce udzielają kredytu na taki zakup udziałów w MŚP, czy to raczej temat „nie do przejścia” bez dużej skali? Czy lepiej składać wniosek na moją obecną spółkę, czy banki wolą konstrukcję przez nową spółkę (SPV)?
Głosy społeczności (1)
W
Wanda_spokojnie2026-04-03 16:57
U mnie banki generalnie nie były super chętne na „kredyt tylko na zakup udziałów” w małej sp. z o.o., zwłaszcza jak transakcja miała być szybka i bez wchodzenia w aktywa – pytali mocno o zabezpieczenia i często kończyło się na tym, że chcieli hipoteki/poręczeń albo w ogóle przekierowywali temat na finansowanie już w przejmowanej spółce. Najwięcej czasu zeszło nie na samą decyzję „czy”, tylko na dokumenty: sprawozdania, JPK, umowy z klientami, analizę przepływów i wyjaśnianie, skąd będzie spłata po przejęciu. Da się trafić na bank, który to rozważa, ale z mojego doświadczenia to bardziej wygląda jak „kredyt dla Ciebie pod twarde zabezpieczenia” niż klasyczne finansowanie M&A jak w dużych firmach. Jaką macie formę zabezpieczenia do zaoferowania (hipoteka/poręczenie/wysoki wkład własny)?