Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-gotowkowe 2026-03-29 14:45

Czy spłacana chwilówka w BIK utrudni kredyt gotówkowy w banku?

Mam aktywną pożyczkę pozabankową (tzw. chwilówkę) z ratami i spłacam ją terminowo, zostało mi jeszcze kilka miesięcy do końca. Równolegle chcę złożyć wniosek o kredyt gotówkowy w banku na większy wydatek i mam stałe dochody z umowy o pracę. W BIK nie mam opóźnień, ale martwi mnie sam wpis o pożyczce pozabankowej i to, jak banki na to patrzą. Czy sam fakt aktywnej pożyczki pozabankowej jest dla banku problemem? Czy znaczenie ma, że raty są spłacane terminowo i zostało tylko kilka miesięcy do spłaty?

Głosy społeczności (6)

E
Eryk_splaca_wczesniej 2026-03-29 15:36
Sam fakt, że masz aktywną chwilówkę i spłacasz ją terminowo, zwykle nie przekreśla kredytu w banku, ale może obniżyć ocenę, bo bank widzi dodatkowe zobowiązanie i mniejszą „wolną” zdolność. Dużo zależy od kwoty raty, Twoich dochodów i tego, czy poza tym nie ma innych kredytów/limitów na kartach. Część banków patrzy na pożyczki pozabankowe bardziej „na chłodno” niż na typowy kredyt bankowy, ale przy braku opóźnień często kończy się to po prostu gorszymi warunkami albo pytaniami o cel i historię. A jaka jest rata tej chwilówki i ile mniej więcej chcesz wziąć w banku?
B
Bogdan_od_kredytu 2026-03-29 17:01
"Sam fakt, że masz aktywną chwilówkę i spłacasz ją terminowo, zwykle nie przekreśla kredytu w banku, ale może obniżyć ocenę, bo bank widzi dodatkowe zobowiązanie"
Też bym to ujął podobnie jak Eryk — terminowa spłata działa na plus, ale bank i tak widzi aktywne zobowiązanie i liczy je w zdolności, więc czasem wychodzi niższa kwota albo gorsze warunki. Sam wpis o pożyczce pozabankowej rzadko jest „blokadą”, bardziej chodzi o to, jak wygląda całe obciążenie miesięczne i czy nie ma innych limitów/kart. Jeśli zostało Ci tylko kilka rat, to bywa, że po spłacie sytuacja robi się wyraźnie prostsza, ale to zależy od banku i Twoich liczb. Jaka jest mniej więcej rata tej chwilówki i czy masz jeszcze jakieś inne zobowiązania (karta/limit/rata)?
K
Karol_marza 2026-03-29 19:38
Sama aktywna chwilówka raczej nie przekreśla kredytu, jeśli wszystko idzie terminowo, ale bank może na nią patrzeć mniej przychylnie i przede wszystkim policzy ją do Twoich miesięcznych zobowiązań (czyli zdolności). Jaka to mniej więcej rata i ile zostaje do spłaty?
J
Janusz_odsetki 2026-03-30 07:04
"Sama aktywna chwilówka raczej nie przekreśla kredytu, jeśli wszystko idzie terminowo, ale bank może na nią patrzeć mniej przychylnie i przede wszystkim policzy "
Karol_marza ma sens z tym, że sama aktywna chwilówka nie musi zamykać drogi, ale bank i tak weźmie ją pod uwagę w zdolności i czasem krzywo patrzy na pozabankowe wpisy, nawet jak są spłacane wzorowo. Dużo zależy od tego, jak wysoka jest rata względem dochodu i ile masz jeszcze innych zobowiązań (limity na kartach/koncie też potrafią „ciążyć”). No i czasem znaczenie ma, czy to klasyczna „chwilówka”, czy po prostu pożyczka ratalna z firmy pozabankowej. A o jakiej racie mówimy i ile mniej więcej chcesz z banku?
K
KingaNaUOP 2026-03-31 20:04
"Sama aktywna chwilówka raczej nie przekreśla kredytu, jeśli wszystko idzie terminowo, ale bank może na nią patrzeć mniej przychylnie i przede wszystkim policzy "
Masz rację, że sama aktywna chwilówka zwykle nie zamyka tematu, jeśli spłata jest równa i bez opóźnień, ale banki często krzywo patrzą na zobowiązania pozabankowe jako sygnał „droższego” finansowania. W praktyce najbardziej zaboli to w zdolności, bo rata chwilówki wchodzi do miesięcznych obciążeń, a czasem bank może też chcieć, żeby taka pożyczka była już zamknięta przed uruchomieniem kredytu. Jeśli masz UoP i czysty BIK, to bardziej kwestia parametrów wniosku i tego, jak dany bank to liczy, niż samego wpisu. Jaka jest rata tej chwilówki i mniej więcej ile jeszcze zostało do spłaty?
L
Liliana_dopyta 2026-03-31 21:29
Sama aktywna chwilówka spłacana terminowo zwykle nie przekreśla kredytu, ale bank może na nią patrzeć ostrożniej i policzyć ją do Twoich obciążeń (a czasem sama „pozabankówka” obniża ocenę). W jakim banku chcesz składać wniosek i jaka rata chwilówki zostaje do spłaty?

Najnowsze dyskusje na forum