Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
finansowanie-firm 2026-03-28 18:07

Kredyt dla sp. z o.o. na spłatę pożyczki wspólnika – czy banki to finansują?

Wspólnik pożyczył naszej sp. z o.o. środki na start (umowa pożyczki, wszystko zaksięgowane), a po roku działalności chcemy to uporządkować i spłacić go kredytem bankowym. Firma ma już przychody, ale historia jest krótka i nie mamy dużych zabezpieczeń. Czy banki udzielają kredytu albo limitu obrotowego z przeznaczeniem na refinansowanie pożyczki wspólnika w sp. z o.o.?

Głosy społeczności (6)

G
Gabriela_rata_rowna 2026-03-28 18:36
Z tego co kojarzę, banki raczej niechętnie finansują wprost „spłatę pożyczki wspólnika”, bo to wygląda jak refinansowanie zobowiązania wobec właściciela, a nie typowy cel obrotowy czy inwestycyjny. Czasem da się to obejść, jeśli kredyt jest opisany jako finansowanie kapitału obrotowego, a spłata pożyczki jest tylko jednym z elementów porządkowania bilansu, ale przy krótkiej historii i słabych zabezpieczeniach i tak może być pod górkę. Dużo zależy od tego, czy pożyczka była na rynkowych warunkach, czy wszystko jest czysto udokumentowane i jak wyglądają wyniki/DSCR w ostatnich miesiącach. Macie tę pożyczkę z odsetkami i harmonogramem, czy to była bardziej „na gębę” i spłata kiedy będzie luźniej?
P
Pawel_na_chlodno 2026-03-29 07:17
"Z tego co kojarzę, banki raczej niechętnie finansują wprost „spłatę pożyczki wspólnika”, bo to wygląda jak refinansowanie zobowiązania wobec właściciela, a nie "
Też mam wrażenie, że jak wprost wpiszecie cel „spłata pożyczki wspólnika”, to sporo banków kręci nosem, bo to wygląda jak porządkowanie właścicielskiego finansowania, a nie „normalny” obrotowy temat. Natomiast przy limicie w rachunku albo kredycie obrotowym bywa łatwiej to przeprowadzić „przy okazji” bieżących wydatków, o ile papiery i przepływy się spinają i nie ma wątpliwości co do źródła spłaty. Dużo zależy od tego, czy pożyczka jest na rynkowych warunkach (oprocentowanie/terminy) i czy widać stabilne wpływy na konto. Macie już pełne 12 miesięcy obrotów na rachunku w tym samym banku, czy dopiero przenosicie wpływy?
K
Karol_marza 2026-03-28 19:09
Z mojego doświadczenia banki zwykle nie podchodzą entuzjastycznie do finansowania, które wprost ma spłacić pożyczkę wspólnika, bo to im wygląda jak „wypłata” środków do właściciela, a nie finansowanie działalności. Da się trafić na przypadki, że kredyt obrotowy przechodzi, a spłata pożyczki dzieje się „przy okazji” w ramach ogólnego celu (np. finansowanie bieżących kosztów), ale jeśli wprost wpiszecie refinansowanie pożyczki wspólnika jako cel, to często robi się pod górkę. Przy krótkiej historii, bez mocnych zabezpieczeń, banki częściej będą patrzeć na cashflow, umowy/kontrakty, branżę i to, czy wspólnik da poręczenie albo czy jest coś do zabezpieczenia. Czasem łatwiej przechodzi limit w rachunku czy kredyt na kapitał obrotowy, ale i tak analityk będzie drążył, na co realnie pójdą środki. Jeśli pożyczka była na rynkowych warunkach (oprocentowanie, terminy, uchwały/zgody, brak „dziwnych” zapisów), to macie mocniejszą pozycję do rozmowy, ale to nadal nie gwarantuje zgody. W praktyce sporo zależy od tego, czy spłata ma być jednorazowa i duża, czy rozłożona i czy firma po niej dalej ma płynność. A jak długo działacie i o jakiej kwocie spłaty mówimy (plus czy macie już dodatni wynik/EBITDA)?
K
Kasia_zdrowy_rozsadek 2026-03-28 19:58
"Z mojego doświadczenia banki zwykle nie podchodzą entuzjastycznie do finansowania, które wprost ma spłacić pożyczkę wspólnika, bo to im wygląda jak „wypłata” śr"
Też mam podobne obserwacje jak Ty — jak wprost pada „refinansowanie pożyczki wspólnika”, to część banków od razu kręci nosem, a łatwiej przechodzi ogólny limit obrotowy na bieżące potrzeby (zwłaszcza jeśli pożyczka była formalnie i rynkowo ustawiona). Macie w tej pożyczce termin spłaty i oprocentowanie jak „rynkowe”, czy bardziej symboliczne?
Z
Zbyszek_szybko 2026-03-29 10:36
"Z mojego doświadczenia banki zwykle nie podchodzą entuzjastycznie do finansowania, które wprost ma spłacić pożyczkę wspólnika, bo to im wygląda jak „wypłata” śr"
Też mam podobne obserwacje jak Ty — bank często kręci nosem, jeśli w dokumentach wprost wychodzi refinansowanie pożyczki wspólnika, ale czasem da się to przepchnąć jako ogólny obrotowy bez „etykiety” spłaty właściciela (zwłaszcza jak są już stabilne wpływy na konto). A macie już jakiekolwiek twarde zabezpieczenie typu hipoteka/poręczenie albo przynajmniej sensowne przepływy na rachunku w tym samym banku?
W
Wojtek_karta 2026-03-28 22:22
Z mojego doświadczenia banki często kręcą nosem na kredyt „na spłatę wspólnika” przy krótkiej historii i bez twardych zabezpieczeń, ale czasem da się to przepchnąć, jeśli w papierach przejdzie jako finansowanie/limit na bieżącą działalność (a spłata pożyczki idzie „przy okazji”) i macie sensowny cashflow na kontach. W jakim banku macie główny rachunek i jakie macie mniej więcej miesięczne wpływy/EBITDA?

Najnowsze dyskusje na forum