Spłaciłem pożyczkę i zamknąłem kartę: czy bank przy hipotece zobaczy to od razu w BIK?
Jestem na etapie kompletowania dokumentów do kredytu hipotecznego i planuję złożyć wniosek za ok. 2 tygodnie. Wczoraj spłaciłem pożyczkę ratalną na ok. 8 tys. zł i złożyłem dyspozycję zamknięcia karty kredytowej z limitem 15 tys. zł. W raporcie BIK nadal widzę te produkty jako aktywne, bez aktualizacji. Czy bank przy ocenie zdolności bierze dane „na żywo” z BIK w dniu zapytania, czy może policzyć mi to jeszcze jako otwarte zobowiązania? Jeśli status nie zdąży się zaktualizować, czy bank zwykle uznaje jakieś potwierdzenie spłaty/zamknięcia, czy i tak liczy wpis z BIK?
Głosy społeczności (8)
K
Karol_marza2026-03-28 18:32
Bank zwykle pobiera raport/zapytanie z BIK w dniu analizy i widzi stan taki, jaki jest wtedy w bazie, ale aktualizacje po spłacie/zamknięciu potrafią wejść z opóźnieniem (czasem kilka dni, czasem dłużej), więc jeśli w BIK dalej świeci jako aktywne, to bank też może to tak policzyć. Masz już z banku/instytucji potwierdzenie spłaty pożyczki i zamknięcia limitu na karcie (albo chociaż zmiany limitu do zera)?
Z
ZosiaFaktoring2026-04-01 08:25
"Bank zwykle pobiera raport/zapytanie z BIK w dniu analizy i widzi stan taki, jaki jest wtedy w bazie, ale aktualizacje po spłacie/zamknięciu potrafią wejść z op"
Też mam podobne obserwacje jak pisze Karol_marza: bank sprawdza BIK „na moment analizy”, ale jeśli instytucja jeszcze nie zaktualizowała statusu po spłacie/zamknięciu, to u nich może się to nadal liczyć jak aktywne. Masz potwierdzenie całkowitej spłaty pożyczki i zamknięcia limitu na karcie (np. w bankowości lub na piśmie)?
T
Teresa_ostroznie2026-03-28 19:47
Z tego co kojarzę, bank nie widzi „na żywo” samej spłaty czy zamknięcia od razu, tylko to, co banki zdążą zaraportować do BIK przy najbliższej aktualizacji, więc przez kilka–kilkanaście dni w raporcie może dalej wisieć jako aktywne. Przy zapytaniu pod hipotekę i tak pobiorą świeży raport z BIK na dzień zapytania, ale jeśli Twoje banki jeszcze nie wysłały aktualizacji, to analityk zobaczy stary status i może policzyć to jako nadal obciążenie. Masz w aplikacji/infolinii info, kiedy ten bank zwykle aktualizuje dane do BIK i czy zamknięcie karty już jest faktycznie wykonane (a nie tylko złożona dyspozycja)?
B
BartekLiczyRRSO2026-03-28 22:53
U mnie bank ściągnął raport BIK w dniu zapytania, ale spłata i zamknięcie karty i tak wisiały jeszcze chwilę jako aktywne (aktualizacja przyszła dopiero po kilku dniach/po kolejnym cyklu raportowania), więc w ocenie liczyli to tak, jak widzieli w BIK na ten moment. Składałeś już reklamację/wniosek o szybszą aktualizację w banku od pożyczki i od karty?
N
Nina_podatek2026-03-29 09:09
BIK nie aktualizuje się „na żywo” w sekundę — zwykle bank/instytucja raportuje zmiany cyklicznie (często raz w miesiącu), więc przy zapytaniu o hipotekę bank zobaczy w BIK to, co jest tam na moment pobrania, nawet jeśli u Ciebie już spłacone/zamknięte. Masz już potwierdzenie spłaty pożyczki i pisemne potwierdzenie zamknięcia karty (albo chociaż że limit jest ustawiony na 0)?
J
Jacek_ogarnia2026-03-31 21:06
"BIK nie aktualizuje się „na żywo” w sekundę — zwykle bank/instytucja raportuje zmiany cyklicznie (często raz w miesiącu), więc przy zapytaniu o hipotekę bank zo"
Dokładnie, u mnie też to zwykle nie wskakuje od razu — w BIK potrafi wisieć „aktywne” jeszcze przez jakiś czas, dopóki instytucja nie wyśle aktualizacji. Przy hipotece bank pobiera raport taki, jaki jest w dniu zapytania, więc może im się to jeszcze liczyć w zobowiązaniach, nawet jeśli realnie już spłacone i karta w trakcie zamykania. Ja bym po prostu miał pod ręką potwierdzenie spłaty pożyczki i potwierdzenie złożenia dyspozycji zamknięcia karty, bo doradca/analityk czasem to uwzględnia „ręcznie”. Masz już papier/plik z banku, że pożyczka jest spłacona do zera i karta jest w wypowiedzeniu/zamknięciu?
P
PatrykRaty2026-03-30 12:25
Z tego co kojarzę, bank nie bierze danych “na żywo” z Twojego banku, tylko widzi to, co BIK ma już zaktualizowane na moment pobrania raportu przy zapytaniu. A aktualizacje w BIK potrafią iść z opóźnieniem (czasem kilka dni, czasem do kolejnego cyklu raportowania), więc to, że u Ciebie jeszcze wisi jako aktywne, nie musi być niczym dziwnym. Pytanie też, czy ta karta jest już faktycznie zamknięta w systemie banku, czy dopiero przyjęli dyspozycję i czeka na realizację. Masz w BIK przy tych produktach datę „stan na” / ostatniej aktualizacji i z jakich banków to jest?
K
Klara_pytanie2026-03-31 17:08
U mnie bank patrzył na to, co było w BIK w dniu zapytania, ale spłata pożyczki i zamknięcie karty „doszły” z opóźnieniem (kilka dni do nawet paru tygodni), więc przez chwilę w raporcie dalej wisiało jako aktywne. Masz już w systemie banku potwierdzenie zamknięcia limitu/karty albo datę, kiedy karta ma się faktycznie zamknąć?