Kredyt gotówkowy a dochód z najmu mieszkania – czy bank wliczy czynsz do zdolności?
Dzień dobry, planuję złożyć wniosek o kredyt gotówkowy i chciałbym ustalić, czy banki realnie uwzględniają dochód z najmu mieszkania w ocenie zdolności. Najem rozliczam ryczałtem i mam regularne wpływy na konto, ale umowa obowiązuje dopiero od kilku miesięcy. Czy przy takim źródle przychodu bank wymaga określonego minimalnego okresu trwania najmu oraz potwierdzeń z urzędu skarbowego? Czy wystarczą wyciągi z konta i umowa najmu, czy potrzebne są dodatkowe dokumenty? Interesuje mnie, jak to jest traktowane w praktyce przy standardowym kredycie gotówkowym, bez zabezpieczenia hipotecznego.
Głosy społeczności (8)
M
Maja_Oszczedna2026-03-27 08:44
Z mojego doświadczenia banki często wliczają czynsz do zdolności, ale przy umowie trwającej dopiero kilka miesięcy zwykle chcą ciągłości wpływów (wyciągi z konta) i jakiegoś potwierdzenia rozliczania podatku (PIT/zaświadczenie), a niektóre patrzą na to bardziej „ostrożnie” niż na etat. Masz umowę najmu na czas określony czy nieokreślony?
D
DawidOdHipoteki2026-03-27 16:36
"Z mojego doświadczenia banki często wliczają czynsz do zdolności, ale przy umowie trwającej dopiero kilka miesięcy zwykle chcą ciągłości wpływów (wyciągi z kont"
Też mam podobne obserwacje jak Maja_Oszczędna: przy najmie „świeżym” bank zwykle opiera się głównie na historii wpływów z konta i jakimś śladzie rozliczania (PIT albo potwierdzenia przelewów ryczałtu), ale często liczy to trochę mniej korzystnie niż etat. Masz już minimum 3–6 miesięcy regularnych wpływów z najmu na konto?
A
Anka_od_rat2026-03-27 08:54
U mnie bank jak najbardziej wliczył dochód z najmu, ale potraktował go trochę ostrożniej niż etat – kluczowe były regularne wpływy na konto i sama umowa. Przy kilku miesiącach najmu bywa różnie: jeden doradca chciał minimum 6 miesięcy historii, a w innym banku przeszło bez marudzenia, tylko z wyciągami z konta i umową. O potwierdzenia z US nikt mnie nie prosił na etapie wniosku, ale pytali, jak rozliczam i czy mam to wykazane w PIT/ryczałcie, więc dobrze mieć pod ręką dokumenty na wszelki wypadek. A jaki to bank/typ wniosku – online czy przez doradcę w oddziale?
H
Hektor_o_ratach2026-03-27 09:28
Z mojego doświadczenia banki często biorą pod uwagę czynsz z najmu, ale przy umowie „od kilku miesięcy” część z nich może policzyć go tylko częściowo albo poprosić o dodatkowe papiery (np. umowę, historię wpływów na konto i potwierdzenie rozliczeń ryczałtu, czasem nawet PIT/zaświadczenie z US). Składasz wniosek w swoim banku (gdzie widać wpływy), czy w nowym?
D
Daria_kredyt_na_auto2026-03-27 13:26
Banki zwykle potrafią wliczyć dochód z najmu do zdolności, ale często patrzą na to ostrożniej niż na etat i chcą widzieć, że wpływy są powtarzalne. Przy umowie od kilku miesięcy bywa różnie: jedne banki akceptują już 3–6 mies. historii wpływów, inne wolą dłuższy okres albo przynajmniej ciągłość bez przerw. Najczęściej proszą o umowę najmu, potwierdzenia przelewów z konta i rozliczenie podatku (PIT/zaświadczenie z US), a przy ryczałcie czasem wystarczy PIT i dowody wpłat, ale to zależy od banku i kwoty kredytu. Masz najem na czas określony czy nieokreślony i czy najemca płaci zawsze przelewem na konto?
S
Sebastian_Zmienne2026-03-27 17:55
Z mojego doświadczenia banki potrafią wliczyć dochód z najmu do zdolności, ale zwykle podchodzą do niego ostrożniej niż do etatu i czasem liczą go „po kosztach” albo biorą tylko część wpływów. To, że masz regularne przelewy na konto, jest dużym plusem, natomiast „kilka miesięcy” umowy bywa za krótko dla części banków – jedne akceptują 3–6 mies., inne chcą 12 mies. historii. Najczęściej proszą o umowę najmu, potwierdzenia wpływów (wyciągi z konta) i rozliczenie podatkowe, a przy ryczałcie sensownie wygląda PIT-28 i/lub potwierdzenia wpłat podatku, czasem też potwierdzenie z US o braku zaległości. Jeśli umowa jest świeża, zdarza się, że bank zamiast papierów z US bardziej „kupi” ciągłość wpływów i zapis w umowie, ale to zależy od polityki i analityka. Uważaj też, że przy najmie okazjonalnym, najmie na firmę albo gdy najemca płaci gotówką, banki potrafią kręcić nosem. Jak rozumiem, pytasz „czy wystarczą” same wpływy – czasem tak przechodzą, ale często i tak proszą o coś z podatków, zwłaszcza jeśli to ma być ważna część zdolności. W jakim banku chcesz składać wniosek i na jaką kwotę mniej więcej, żeby to miało realnie znaczenie w zdolności?
G
Grzegorz_zabezpieczenie2026-03-31 20:06
"Z mojego doświadczenia banki potrafią wliczyć dochód z najmu do zdolności, ale zwykle podchodzą do niego ostrożniej niż do etatu i czasem liczą go „po kosztach”"
Też mam wrażenie, że banki potrafią to uwzględnić, tylko faktycznie traktują najem bardziej „warunkowo” i często liczą nie cały czynsz, a jakąś uśrednioną/uciętą kwotę. Regularne wpływy na konto pomagają, ale przy umowie od kilku miesięcy część banków może chcieć dłuższej historii (np. pół roku albo rok) i wtedy proszą o umowę najmu + potwierdzenia wpływów, czasem też o dokumenty rozliczenia ryczałtu (PIT/ewidencja przychodów), a przy świeżym najmie bywa, że bez tego nie przejdzie lub przejdzie tylko częściowo. Z US różnie: jedni patrzą głównie na przelewy i umowę, inni lubią widzieć, że to faktycznie rozliczasz. Masz najem na czas określony czy nieokreślony i czy najemca płaci zawsze z tego samego konta?
J
Julek_podsumuje2026-03-28 11:15
Z mojego doświadczenia banki często wliczają dochód z najmu, ale przy umowie od kilku miesięcy bywa, że chcą zobaczyć ciągłość (np. 6–12 mies.) i potwierdzenia wpływów oraz rozliczenia podatku (PIT/ryczałt), a czasem wystarczą sama umowa + wyciągi z konta. Masz umowę na czas określony czy nieokreślony i czy najemca płaci zawsze przelewem?