Kredyt gotówkowy a raty 0% (kredyt ratalny) — czy bank liczy to jak dług i obniża zdolność?
Chcę złożyć wniosek o kredyt gotówkowy na ok. 35 tys. zł, ale mam dwa aktywne zakupy na raty 0% (łącznie 420 zł miesięcznie) i zostało mi jeszcze 8 rat. W raporcie BIK widzę je jako kredyty ratalne, wszystkie spłaty są terminowe. W symulacji w bankowości internetowej wyszła mi niższa dostępna kwota niż potrzebuję i podejrzewam, że to przez te raty. Czy bank przy kredycie gotówkowym traktuje raty 0% tak samo jak zwykły kredyt i czy takie zobowiązania często są powodem odmowy? Czy spłata i zamknięcie tych rat tuż przed złożeniem wniosku jest widoczna od razu w ocenie banku?
Głosy społeczności (6)
I
Ilona_od_kosztow2026-03-26 21:26
Tak, bank zwykle traktuje raty 0% jak normalne zobowiązanie kredytowe, bo z punktu widzenia BIK to nadal jest kredyt ratalny z miesięczną ratą. Do zdolności liczy się przede wszystkim ta rata 420 zł i to, że masz aktywne zobowiązania, więc symulacja w bankowości może przez to pokazywać niższą dostępną kwotę. To, że masz 0% odsetek, nie zmienia faktu, że co miesiąc masz stały „wydatek” na spłatę, a banki patrzą na to wprost. Dobra wiadomość jest taka, że przy 8 ratach do końca to zobowiązanie zaraz zniknie i wtedy zdolność często „odbija” automatycznie. Czasem też symulator jest bardziej konserwatywny niż realna decyzja kredytowa, bo nie uwzględnia wszystkich szczegółów dochodów albo kosztów. Jeśli spłacasz terminowo, to raczej nie jest problem jakościowy (że „źle” w BIK), tylko czysta matematyka miesięcznych obciążeń. Masz tam jeszcze jakieś limity na karcie/koncie albo debet, nawet jeśli ich nie używasz?
L
LidiaNadplata2026-03-27 07:25
Tak, bank traktuje raty 0% jak normalne zobowiązanie — w BIK to jest kredyt ratalny, więc w kalkulacji zdolności liczy się miesięczna rata (u Ciebie 420 zł) i przez to może wyjść niższa dostępna kwota. Do tego część banków patrzy też na sam fakt posiadania aktywnych kredytów i limity/wnioski, nawet jeśli wszystko spłacane terminowo. Skoro zostało tylko 8 rat, to po spłacie (albo wcześniejszej spłacie, jeśli umowa na to pozwala bez kosztów) wynik w symulacji często się poprawia, ale nie zawsze od razu, bo dane muszą się zaktualizować. Masz jeszcze jakieś inne rzeczy w tle typu limit na karcie/koncie albo leasing/pożyczka, których symulacja mogła też “złapać”?
J
Janusz_odsetki2026-03-27 08:10
"Tak, bank traktuje raty 0% jak normalne zobowiązanie — w BIK to jest kredyt ratalny, więc w kalkulacji zdolności liczy się miesięczna rata (u Ciebie 420 zł) i p"
Też bym to widział tak jak pisze LidiaNadpłata — dla banku to dalej jest aktywne zobowiązanie i w BIK figuruje jak zwykły kredyt ratalny, więc rata 420 zł normalnie „zjada” zdolność, nawet jeśli formalnie masz 0%. Przy 35 tys. różnica w symulacji może spokojnie wynikać z tych 8 rat, bo liczy się bieżące obciążenie miesięczne i czasem też sama liczba aktywnych kredytów. Jeśli spłacasz wszystko terminowo, to raczej nie jest problem „negatywny”, tylko czysta matematyka w ocenie zdolności. Masz jeszcze jakieś inne stałe obciążenia (karta/limit w koncie, leasing, alimenty), które mogłyby się w to mieszać?
C
Cezary_od_firmy2026-03-27 07:52
Tak, bank zwykle liczy raty 0% jako normalne zobowiązanie, bo w BIK widnieje to jako kredyt ratalny i w ocenie zdolności liczy się miesięczna rata oraz to, że zobowiązanie jest aktywne. Dla analityka nie ma większego znaczenia, czy jest 0% czy „z odsetkami” — liczy się, że co miesiąc masz stałe 420 zł obciążenia i jeszcze 8 miesięcy do końca. Do tego część banków w swoich automatach/scoringu potrafi doliczać pewien „bufor” na koszty utrzymania i inne limity, więc nawet niewielkie raty mogą obniżyć wyliczaną maksymalną kwotę w symulacji. To, że spłacasz terminowo, pomaga (nie masz negatywów), ale nie sprawia, że te raty „znikają” ze zdolności. Czasem da się to obejść dopiero po spłacie i zamknięciu zobowiązania, bo dopóki jest aktywne, system widzi je jako dług. Przy 35 tys. zł różnica w symulacji jak najbardziej może wynikać z tych 420 zł, zwłaszcza jeśli bank liczy zdolność dość konserwatywnie albo masz jeszcze jakieś limity (karta, debet) w tle. Jeśli Ci zależy na szybkim wniosku, to warto dopytać w banku, czy przy wcześniejszej spłacie rat i aktualizacji w BIK przeliczą zdolność „od ręki”, czy trzeba czekać na odświeżenie danych. Masz jeszcze jakieś limity odnawialne typu karta kredytowa/limit w koncie, nawet nieużywane?
J
Julek_podsumuje2026-03-27 10:45
Tak, u mnie bank liczył raty 0% normalnie jak zobowiązanie z ratą miesięczną i przez te kilkaset złotych zdolność potrafiła spaść, mimo że w BIK wszystko było na zielono — dopiero po spłacie/zmniejszeniu liczby rat w symulacjach kwota wracała do normy. Robiłeś symulację w tym samym banku, w którym są te raty, czy w innym?
F
Filip_Refinans2026-03-30 07:22
"Tak, u mnie bank liczył raty 0% normalnie jak zobowiązanie z ratą miesięczną i przez te kilkaset złotych zdolność potrafiła spaść, mimo że w BIK wszystko było n"
Też mam podobne doświadczenie jak Julek — dla banku „raty 0%” to nadal normalne zobowiązanie z miesięczną ratą i w ocenie zdolności liczy się ta kwota, a nie to, że jest bez odsetek. U mnie w BIK też wszystko świeciło na zielono, a mimo to w symulacjach kwota kredytu potrafiła siąść właśnie przez raty i limity. 420 zł miesięcznie przy wniosku na 35 tys. i jeszcze 8 rat do końca brzmi jak coś, co spokojnie może obniżyć „dostępną” kwotę w ich kalkulatorze. Czasem nawet nie chodzi o samą ratę, tylko o to, że bank liczy też bufor na koszty utrzymania i przycina wynik, jak ma już jakieś stałe obciążenia. Jak spłaciłem ostatnie raty, to po czasie (u mnie po aktualizacji danych) symulacja wróciła prawie do tego, co było wcześniej. Możesz też mieć tak, że w systemie wisi jeszcze jakaś rata/limit z zakupów, mimo że to „0%”, i on jest traktowany jak każdy inny kredyt ratalny. Robiłeś tę symulację w tym samym banku, w którym chcesz składać wniosek, czy w innym?