Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-gotowkowe 2026-03-24 09:14

Usunięty wpis w KRD/ERIF a kredyt gotówkowy — czy bank nadal to widzi?

Cześć, mam pytanie o kredyt gotówkowy po spłacie dawnego zadłużenia i wykreśleniu z KRD/ERIF. Wpis był związany z rachunkiem telefonicznym, spłaciłem go 2 miesiące temu i dostałem potwierdzenie usunięcia. Teraz złożyłem wniosek online o 30 000 zł na 48 miesięcy i bank poprosił mnie jeszcze o historię z konta za ostatnie 3 miesiące. Czy mimo usunięcia wpisu bank może nadal brać to pod uwagę przy decyzji albo widzieć to w jakichś raportach?

Głosy społeczności (7)

S
Sonia_bik_score 2026-03-24 10:13
Po usunięciu wpisu z KRD/ERIF bank zwykle nie zobaczy go już w tych bazach, ale nadal może patrzeć na inne rzeczy (BIK, historia spłat u danego operatora/banku, a wyciągi z konta to często standard do oceny wpływów i wydatków), więc sam fakt wykreślenia nie zamyka tematu w 100%. Ten dawny rachunek był kiedykolwiek w BIK albo miałeś wcześniej opóźnienia na innych zobowiązaniach?
N
Nina_podatek 2026-03-24 10:28
Jeśli dostałeś potwierdzenie usunięcia z KRD/ERIF, to w tych rejestrach bank już tego wpisu nie zobaczy, ale sama wcześniejsza zaległość mogła zostawić ślad w BIK albo w historii rachunków (np. zaległe płatności), więc bank może oceniać całość „profilu”, a nie tylko KRD/ERIF. Prośba o historię konta za 3 miesiące często jest po prostu do sprawdzenia wpływów, stałych wydatków i tego, czy nie ma innych obciążeń, a nie dowód, że „grzebią” w starym wpisie. Dwa miesiące po spłacie to też dość świeża sprawa, więc analityk może dopytywać bardziej szczegółowo, ale to nie znaczy automatycznej odmowy. Masz w BIK czysto (brak opóźnień) i stabilne wpływy na konto?
D
Daniel_dokumenty 2026-03-24 11:19
Hej, po usunięciu wpisu z KRD/ERIF bank raczej nie “widzi” go już w tych bazach, ale i tak może oceniać całość historii po innych śladach (np. opóźnienia w BIK albo to, co wychodzi z wpływów i wydatków na koncie). Prośba o wyciągi z 3 miesięcy często jest po prostu standardem do policzenia zdolności i sprawdzenia, czy nie ma stałych obciążeń, a nie sygnałem, że coś “znaleźli”. Jeśli to był tylko rachunek telefoniczny i już zamknięte, to bardziej bym się skupił na tym, czy wcześniej były jakieś opóźnienia w spłatach gdziekolwiek. Masz w BIK jakieś zaległości/monity z tamtego okresu, czy wszystko było czyste poza tym jednym wpisem?
P
Pawel_na_chlodno 2026-03-24 12:17
"Hej, po usunięciu wpisu z KRD/ERIF bank raczej nie “widzi” go już w tych bazach, ale i tak może oceniać całość historii po innych śladach (np. opóźnienia w BIK "
Daniel dobrze to ujął: po wykreśleniu z KRD/ERIF bank nie powinien już tego zobaczyć w tych rejestrach, ale decyzja i tak opiera się na szerszym obrazie. Wyciągi z 3 miesięcy to często zwykła weryfikacja zdolności i “stylu” konta (wpływy, stałe koszty, limity), a ewentualne opóźnienia mogły się odbić gdzie indziej, np. w BIK, niezależnie od KRD/ERIF. Te 2 miesiące po spłacie to też dość świeża sprawa, więc system może być po prostu ostrożniejszy. Masz czyste BIK i brak opóźnień na innych zobowiązaniach w ostatnim roku?
P
Przemek_refi 2026-03-24 14:18
"Hej, po usunięciu wpisu z KRD/ERIF bank raczej nie “widzi” go już w tych bazach, ale i tak może oceniać całość historii po innych śladach (np. opóźnienia w BIK "
Też mi się wydaje, że po wykreśleniu z KRD/ERIF bank tego tam już nie zobaczy, ale może i tak wyłapywać „echo” w BIK albo po samej analizie wyciągów (czy były zaległości, limity, chwilówki itp.), a prośba o 3 miesiące historii często jest po prostu rutynowa przy 30 tys. Masz w BIK jakieś opóźnienia albo zamknięte zaległości z ostatnich 1–2 lat?
P
Pola_ubezpieczenie 2026-03-24 11:36
Po usunięciu z KRD/ERIF bank nie “widzi” już tego wpisu w tych bazach, ale przy decyzji i tak patrzy na inne rzeczy (np. BIK, wpływy i wydatki z konta), więc prośba o wyciągi raczej jest standardem niż „kara” za dawny rachunek. W jakim banku składałeś wniosek i czy masz w BIK jakieś opóźnienia z ostatnich 12 miesięcy?
J
Joanna_punktuje 2026-03-24 11:53
Hej, po usunięciu wpisu z KRD/ERIF bank zwykle nie widzi go już w tych bazach, ale to nie znaczy, że „historia” znika całkiem — jeśli była kiedyś windykacja albo opóźnienia, mogły zostać ślady w innych danych (np. w BIK albo w Twoich wpływach i wydatkach). Prośba o wyciągi z 3 miesięcy brzmi raczej jak standardowa weryfikacja zdolności i stabilności finansów, a nie dowód, że coś „wyszło” z KRD/ERIF. Dwa miesiące po spłacie to też krótko, więc część banków może być po prostu bardziej ostrożna przy decyzji. Masz wgląd, czy w BIK widać wtedy opóźnienie albo jakąś informację o spłacie?

Najnowsze dyskusje na forum