Kredyt firmowy na JDG (linia obrotowa) a BIK i zdolność przy hipotece — jak bank to widzi?
Cześć, prowadzę JDG na B2B w IT i planuję w tym roku podejść do kredytu hipotecznego. Na działalności mam od ok. 1,5 roku linię obrotową na 50 tys. zł, z której korzystam nieregularnie (głównie pod podatek i ZUS), a potem szybko spłacam. W BIK widzę wpis dotyczący tej linii i zastanawiam się, czy bank traktuje to tak samo jak mój prywatny dług przy liczeniu zdolności. Dochody mam w miarę stałe z jednej firmy (faktura co miesiąc), jestem na ryczałcie, ale czasem wpływy przychodzą z kilkudniowym przesunięciem. Celuję w hipotekę ok. 700 tys. zł przy wkładzie własnym 200 tys. zł i nie wiem, czy sam fakt posiadania limitu firmowego (nawet gdy jest niewykorzystany) może obniżać zdolność albo scoring. Jak banki zwykle podchodzą do takiej linii na JDG w kontekście BIK i wyliczania zdolności hipotecznej?
Głosy społeczności (5)
N
NataliaProwizja2026-03-22 19:50
U mnie bank to widział w BIK jako limit w rachunku/linia i przy liczeniu zdolności bardziej patrzyli na sam przyznany limit niż na to, czy akurat w danym miesiącu był wykorzystany. Jak linia była często wyzerowana i nie było opóźnień, to nie robili z tego dramatu, ale w rozmowie wprost padło, że to „zjada” trochę zdolności, bo traktują to jak potencjalny dług do uruchomienia. Najwięcej pytań miałem o wyciągi z firmowego konta i o to, czy ta linia to stały element finansowania czy tylko „pod podatki”. Składasz wniosek w tym samym banku, w którym masz tę linię, czy w innym?
L
Lukasz_zdarzylo_sie2026-03-22 20:11
Hej, bank zwykle patrzy na linię obrotową jak na zobowiązanie z limitem, więc w zdolności liczy się nie tylko to, ile faktycznie wykorzystujesz, ale też sam dostępny limit i to, jak to wygląda w BIK. Często przy scoringu/analizie wychodzi to podobnie jak karta kredytowa czy limit w koncie: nawet jak saldo jest zero, potrafią przyjąć jakąś „ratę” od limitu. To, że spłacasz szybko i nie masz opóźnień, pomaga, ale nie zawsze „zeruje” wpływ na zdolność. Z drugiej strony przy JDG bank i tak grzebie w dokumentach firmowych, więc taka linia raczej nie jest niczym egzotycznym, bardziej kwestia jak dany bank ją policzy w kalkulatorze. Jak masz stałe wpływy z jednego kontraktu, to jeszcze dochodzi temat, czy bank nie przytnie dochodu przez koncentrację, ale to zależy od polityki. Jeśli planujesz hipotekę w tym roku, to sensownie wcześniej podejść do doradcy/analityka w banku i zapytać wprost, jak u nich liczą limity. A ta linia jest w tym samym banku, w którym chcesz hipotekę, i jaką masz formę rozliczenia (skala/liniówka/ryczałt)?
B
Bogdan_od_kredytu2026-03-22 20:16
"Hej, bank zwykle patrzy na linię obrotową jak na zobowiązanie z limitem, więc w zdolności liczy się nie tylko to, ile faktycznie wykorzystujesz, ale też sam dos"
Też mam wrażenie, że banki często podchodzą do takiej linii jak do „limitu do dyspozycji” (trochę jak karta/limit w koncie), więc nawet jak korzystasz rzadko, to sam limit potrafi obniżać zdolność, a przy hipotece zwykle dopytują też o warunki i historię spłat. Masz tę linię jako typowo firmową (na NIP) i w BIK widzisz ją w części firmowej czy prywatnej?
P
Pawel_na_chlodno2026-03-23 07:22
Zwykle bank widzi tę linię w BIK i bierze ją pod uwagę przy zdolności, ale często nie „karze” za samo posiadanie, tylko patrzy na limit i faktyczne wykorzystanie oraz historię terminowych spłat. W praktyce bywa tak, że do obciążeń liczą część limitu (albo bieżące saldo, zależnie od banku/analizy), więc nawet jeśli korzystasz rzadko, sam limit 50 tys. może trochę „zjadać” zdolność. Plusem jest to, że jeśli spłacasz szybko i bez opóźnień, to bardziej wygląda jak narzędzie do płynności niż problematyczny dług. Masz tę linię na firmę z zabezpieczeniem na rachunku/kontrakcie czy zupełnie „goła” i na jakich zasadach (odnawialna co rok)?
R
Rita_konsolidacja2026-03-27 09:25
"Zwykle bank widzi tę linię w BIK i bierze ją pod uwagę przy zdolności, ale często nie „karze” za samo posiadanie, tylko patrzy na limit i faktyczne wykorzystani"
Też mam wrażenie, że Paweł dobrze to ujął: sama linia raczej nie robi dramatu, bardziej patrzą na limit, ile realnie z tego wisisz i czy spłacasz terminowo. U mnie w rozmowach przewijało się, że banki czasem podstawiają pod obciążenia „ratę” od samego limitu (nawet jak saldo jest bliskie zera), a gdzie indziej liczyli głównie aktualne wykorzystanie i historię. Jeśli korzystasz krótko „pod podatek/ZUS” i szybko oddajesz, to zwykle wygląda to lepiej niż stałe kręcenie salda pod korek. Masz tę linię na firmę z osobistym poręczeniem/solidarną odpowiedzialnością, czy stricte firmowo bez Twojego podpisu jako osoby fizycznej?