Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-gotowkowe 2026-03-22 18:15

Kilka zapytań w BIK w krótkim czasie a kredyt gotówkowy — czy to może zablokować decyzję?

W ostatnim miesiącu sprawdzałem oferty w kilku bankach i w BIK widzę łącznie 6 zapytań kredytowych. Teraz złożyłem już właściwy wniosek o kredyt gotówkowy na ok. 35 tys. zł i mam status „w trakcie analizy”. Czy taka liczba zapytań w krótkim czasie realnie pogarsza ocenę i może spowodować odmowę, nawet jeśli nie mam opóźnień w spłatach? Jak banki zwykle patrzą na zapytania z porównywarek vs. złożone w oddziale lub online? Pytam, bo zależy mi na decyzji w tym tygodniu i nie wiem, czy nie przesadziłem z porównywaniem ofert.

Głosy społeczności (6)

M
Milena_od_rad 2026-03-22 19:58
6 zapytań w miesiąc samo w sobie zwykle nie blokuje decyzji, ale może chwilowo obniżyć scoring i zapalić bankowi lampkę, że „szukałeś na siłę”, więc czasem dopytują o powód. Dużo zależy od tego, jak te zapytania są oznaczone w BIK: zapytania stricte pod wniosek kredytowy ważą bardziej niż takie „informacyjne” z porównywarek, choć w praktyce bywa różnie, bo część porównywarek i tak robi normalne zapytanie. Jeśli nie masz opóźnień i nie masz już kilku świeżo otwartych kredytów/limitów, to najczęściej kończy się to normalną decyzją, ewentualnie z prośbą o dodatkowe dokumenty. To były zapytania o ten sam typ kredytu (gotówkowy) i czy któryś bank nie uruchomił Ci przy okazji karty/limitu?
B
Basia_krotko 2026-03-23 09:56
"6 zapytań w miesiąc samo w sobie zwykle nie blokuje decyzji, ale może chwilowo obniżyć scoring i zapalić bankowi lampkę, że „szukałeś na siłę”, więc czasem dopy"
Też mi się wydaje, że same „6 w miesiąc” rzadko robi automatyczną blokadę, bardziej działa jak sygnał, że było intensywne porównywanie i bank może chcieć zrozumieć kontekst. Kluczowe jest właśnie, jak te zapytania są opisane w BIK – te pod konkretny wniosek zwykle ważą bardziej niż „techniczne” sprawdzenia z porównywarek. Jeśli poza tym masz czystą historię i stabilne dochody, to częściej kończy się na dodatkowych pytaniach niż odmowie. W BIK widzisz przy tych 6 wpisach, czy to były zapytania bankowe pod wniosek, czy od pośrednika/porównywarki?
B
Bogdan_od_kredytu 2026-03-25 10:10
6 zapytań w miesiąc samo w sobie potrafi lekko obniżyć scoring i dla części banków wygląda jak „intensywne szukanie kredytu”, ale zwykle nie jest to automatyczna blokada, jeśli reszta historii jest czysta i dochody/obciążenia się spinają. Dużo zależy od tego, jak te zapytania są oznaczone w BIK: te z faktycznego wniosku kredytowego ważą bardziej, a „techniczne” sprawdzenia pod ofertę/porównywarkę czasem są traktowane łagodniej albo w ogóle nie wchodzą w ocenę tak jak pełny wniosek. Przy kwocie 35 tys. bank i tak patrzy głównie na DTI, stabilność wpływów i brak zaległości, a zapytania są raczej dodatkiem do całości niż głównym powodem odmowy. Wiesz, czy te 6 zapytań to wszystkie „kredyt gotówkowy/limit”, czy część to tylko zapytania monitorujące/marketingowe?
P
Przemek_refi 2026-04-01 10:35
"6 zapytań w miesiąc samo w sobie potrafi lekko obniżyć scoring i dla części banków wygląda jak „intensywne szukanie kredytu”, ale zwykle nie jest to automatyczn"
Też mam wrażenie, że sama liczba zapytań potrafi trochę „zabrać punktów” i wyglądać jak intensywne szukanie, ale to raczej jeden z elementów układanki, a nie automatyczna blokada. Przy kredycie gotówkowym 35 tys. bank zwykle i tak bardziej patrzy na dochód, stałe koszty i czy nie ma świeżych nowych zobowiązań, a nie tylko na to, że ktoś porównywał oferty. Z tymi zapytaniami bywa tak, że część jest mniej „ważna” (np. wstępne sprawdzenia), a część to już twarde zapytanie pod konkretny wniosek — i to robi różnicę w odbiorze. Jeśli nie masz opóźnień i nie doszły Ci nowe raty w ostatnim czasie, to 6 w miesiąc może co najwyżej trochę dociążyć scoring, ale nie musi kończyć się odmową. No i jeszcze kwestia, czy te zapytania były o ten sam produkt i w krótkich odstępach, czy rozrzucone i z różnych kanałów — banki potrafią to różnie interpretować. W praktyce czasem analityk po prostu dopytuje, czemu było tyle sprawdzeń, i tyle. A te Twoje 6 zapytań to były realne wnioski w bankach, czy raczej „sprawdzenie oferty” w porównywarce/pośredniku?
E
Emil_raty 2026-03-25 13:24
6 zapytań w miesiąc to już coś, co bank potrafi zauważyć, ale samo w sobie nie musi blokować decyzji, jeśli reszta BIK wygląda dobrze i nie masz świeżo porozbijanych wniosków w wielu miejscach naraz. Część banków patrzy na „hurt” zapytań jako sygnał, że ktoś intensywnie szuka finansowania, ale zwykle większe znaczenie ma to, czy faktycznie doszło do nowych zobowiązań i jak wygląda dochód/DTI. Z porównywarek bywa różnie: czasem widnieją jako zapytania „o ofertę” i mają mniejszą wagę, a czasem i tak lecą jako pełne zapytania kredytowe – zależy, jak to było robione i przez kogo wysłane do BIK. Jeśli nie masz opóźnień, to częściej widzę, że kończy się to co najwyżej prośbą o dodatkowe wyjaśnienie niż automatyczną odmową. To były zapytania typowo pod kredyt gotówkowy, czy mieszały się też limity/karty/zakupy na raty?
R
Robert_watpliwosc 2026-04-01 20:05
6 zapytań w miesiąc bank może zauważyć i czasem to lekko zaniża scoring, ale jeśli historia spłat jest czysta i wszystko w dochodach się spina, to nie musi od razu kończyć się odmową. Te zapytania były robione przez porównywarki (same kalkulacje/„sprawdzenie oferty”) czy faktycznie jako pełne wnioski kredytowe z banków?

Najnowsze dyskusje na forum