Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
zdolnosc-kredytowa-i-bik 2026-03-21 22:14

Odroczenie raty (aneks) a BIK i zdolność przy hipotece — czy bank traktuje to jak „wakacje kredytowe”?

Prowadzę JDG w branży transportowej i za 2–3 miesiące planuję złożyć wniosek o kredyt hipoteczny na ok. 650 tys. zł. Mam też kredyt gotówkowy na firmę z ratą 1 250 zł i w zeszłym roku skorzystałem z jednorazowego odroczenia raty (aneks z bankiem), bo miałem przestój w zleceniach. Rata została przesunięta na koniec harmonogramu i nie było faktycznego opóźnienia w płatności, ale nie wiem jak to jest raportowane w BIK. W raporcie widzę informację o odroczeniu/zmianie warunków i zastanawiam się, czy bank hipoteczny oceni to jako „wakacje kredytowe” albo sygnał ryzyka. Czy takie odroczenie może obniżać scoring BIK lub zdolność, nawet jeśli później wszystkie raty były spłacane terminowo? Dla pełnego obrazu mam też kartę kredytową z limitem 10 tys. zł, używaną sporadycznie i spłacaną w całości. Czy ktoś miał podobny wpis w BIK i wie, jak banki podchodzą do tego przy liczeniu zdolności do hipoteki?

Głosy społeczności (9)

G
Grzegorz_zabezpieczenie 2026-03-22 07:50
Z tego co kojarzę, jednorazowe odroczenie raty zrobione aneksem i bez opóźnień w spłacie zwykle nie wygląda w BIK jak „zaległość”, ale bank i tak może to zobaczyć w historii umowy i dopytać, co to było i z jakiego powodu. „Wakacje kredytowe” (te ustawowe) to trochę inna bajka, ale w praktyce analityk często patrzy podobnie: czy była przerwa w płatnościach i czy to był sygnał problemów z płynnością, czy jednorazowy incydent. Przy hipotece i JDG bardziej niż sam fakt aneksu liczy się, czy po tym wszystko szło już równo, jakie masz obroty/dochodowość i bufor na raty. Jeśli odroczenie było rok temu i od tamtej pory płacisz terminowo, to zwykle da się to normalnie wytłumaczyć jako przestój w zleceniach w transporcie, a nie „uciekanie” od spłaty. Czasem banki mają wewnętrzne flagi na restrukturyzacje/forbearance, ale takie przesunięcie raty w harmonogramie bywa traktowane łagodniej niż realne opóźnienia 30/60/90 dni. Dla świętego spokoju możesz sobie podejrzeć raport BIK i zobaczyć, jak to jest opisane przy tym kredycie, bo tam często widać, czy był okres karencji/zmiana harmonogramu. To odroczenie było na kredycie firmowym typowo „karencja w spłacie kapitału”, czy po prostu przesunięcie całej raty i wydłużenie okresu?
W
WiktorLeasing 2026-03-22 08:17
U mnie podobne jednorazowe odroczenie zrobione aneksem nie wyglądało w BIK jak „wakacje kredytowe”, tylko raczej jako zmiana warunków/harmonogramu – bez zaległości, bo wszystko było formalnie dogadane z bankiem. Przy hipotece i tak doradca dopytywał „co to było i czemu”, ale jak dało się normalnie wytłumaczyć przestojem i potem raty szły już regularnie, to nie robiło z tego dramatu. Największy stres robi się, gdy w historii widać opóźnienia, a nie sam aneks. Masz w BIK przy tym kredycie jakąś adnotację typu „restrukturyzacja/odroczenie”, czy tylko zmieniony harmonogram?
E
Eryk_splaca_wczesniej 2026-03-22 09:14
"U mnie podobne jednorazowe odroczenie zrobione aneksem nie wyglądało w BIK jak „wakacje kredytowe”, tylko raczej jako zmiana warunków/harmonogramu – bez zaległo"
Też mam wrażenie, że takie jednorazowe przesunięcie raty aneksem częściej idzie w BIK jako modyfikacja harmonogramu, a nie „wakacje kredytowe” w sensie zaległości czy jakiegoś czerwonego alertu. U mnie przy rozmowach o hipotece temat wyszedł dopiero na etapie analizy, bo ktoś z banku/doradca chciał po prostu zrozumieć powód i upewnić się, że to była formalna zmiana, a nie ratowanie się przed opóźnieniami. Jeśli poza tym historia spłat jest czysta, to zwykle kończy się na wyjaśnieniu „przestój i dogadane z bankiem” i lecą dalej z wnioskiem. Masz jeszcze gdzieś w papierach ten aneks albo pismo z banku, żeby w razie czego pokazać, że nie było zaległości?
T
Teofil_kredyt_gotowkowy 2026-03-22 08:30
Miałem podobnie z aneksem na przesunięcie jednej raty i w BIK nie wyglądało to jak zaległość, ale przy hipotece doradca w banku i tak o to dopytywał, bo część banków traktuje takie odroczenia „jak wakacje” i chce znać powód oraz potwierdzenie, że potem wszystko szło terminowo. W jakim banku masz ten kredyt i czy w raporcie BIK przy tym miesiącu masz coś oznaczone (np. restrukturyzacja/odroczenie)?
R
Robert_watpliwosc 2026-03-22 09:01
"Miałem podobnie z aneksem na przesunięcie jednej raty i w BIK nie wyglądało to jak zaległość, ale przy hipotece doradca w banku i tak o to dopytywał, bo część b"
Też mam wrażenie, że w samym BIK to zwykle nie świeci się jako zaległość, ale przy hipotece bank często i tak traktuje to jako „ulga” i pyta o kontekst oraz czy po aneksie wszystko szło już równo w terminie. Masz gdzieś pod ręką pismo z banku/aneks i historię spłat po tym odroczeniu (np. ostatnie 12 miesięcy)?
H
HubertKonsoliduje 2026-03-22 09:49
Zwykle jednorazowe odroczenie raty zrobione aneksem, bez zaległości i bez wpisu „opóźnienie”, nie jest traktowane jak zaległość w BIK, ale bank przy hipotece może to i tak zobaczyć w historii/raportach i dopytać, czy była to ulga typu wakacje/forbearance i z jakiego powodu. Masz w tym kredycie w BIK widoczną „restrukturyzację/karencję” albo zmianę harmonogramu jako osobne zdarzenie?
P
Pola_ubezpieczenie 2026-03-22 09:52
Z tego co piszesz, to wygląda bardziej na aneks/zmianę harmonogramu niż klasyczne „wakacje kredytowe”, bo nie było zaległości, tylko przesunięcie raty na koniec. W BIK zwykle najważniejsze jest, czy były opóźnienia i jak bank raportował to zdarzenie — czasem widać to jako restrukturyzację albo zmianę warunków, a czasem praktycznie nic poza aktualizacją harmonogramu. Przy hipotece banki często patrzą nie tylko na sam BIK, ale też na wpływy z JDG, stabilność dochodu i to, czy w ostatnich 12–24 miesiącach nie było „niestandardów” na zobowiązaniach. Jeśli to było jednorazowe i dawno temu, a reszta historii jest czysta, to może nie zrobić dużej różnicy, ale dużo zależy od tego, jak to zostało opisane w systemach. Masz już pobrany raport BIK i widzisz tam jakąś adnotację przy tym kredycie (np. „restrukturyzacja”, „zmiana warunków”, „karencja”)?
K
KingaNaUOP 2026-03-28 21:16
"Z tego co piszesz, to wygląda bardziej na aneks/zmianę harmonogramu niż klasyczne „wakacje kredytowe”, bo nie było zaległości, tylko przesunięcie raty na koniec"
Też bym to widział bardziej jako zwykłą zmianę harmonogramu niż „wakacje”, skoro rata nie weszła w przeterminowanie i bank to załatwił aneksem. U mnie w podobnej sytuacji (jedna przesunięta rata, bez spóźnień) w raporcie BIK nie zrobiło to wielkiej różnicy, ale dużo zależało od tego, jak bank to oznaczył w raportowaniu. Raz widziałem, że potrafi się to pokazać jako coś w stylu ulgi/renegocjacji i wtedy doradca w banku dopytywał „o co chodziło”, ale po wyjaśnieniu i pokazaniu aneksu temat się kończył. Przy hipotece bardziej patrzyli na regularność spłat i na bieżącą kondycję firmy niż na sam fakt, że kiedyś coś przesunąłem o miesiąc. Jeśli masz czysty BIK bez opóźnień i teraz idzie normalnie, to zwykle jest to do obrony rozmową, a nie automatyczny „minus”. Dobrze mieć pod ręką aneks i historię spłat, bo czasem analityk chce zobaczyć, że to nie była spirala problemów, tylko jednorazowy przestój w zleceniach. Sprawdzałeś już w swoim raporcie BIK, jak to konkretnie jest opisane przy tym kredycie?
M
Maciek_kalkuluje 2026-03-22 10:41
Zwykle jednorazowe odroczenie raty na aneks (bez zaległości) nie wygląda w BIK jak „opóźnienie”, ale część banków przy hipotece i tak traktuje to jako sygnał, że był przestój i może dopytać o powód oraz poprosić o wyciągi/dochody z ostatnich miesięcy. Masz w BIK przy tym kredycie wpis „odroczenie/zmiana harmonogramu” i kiedy dokładnie było to odroczenie (miesiąc/rok)?

Najnowsze dyskusje na forum