kredyty-gotowkowe
2026-03-19 17:07
Kredyt gotówkowy w trakcie okresu próbnego po zmianie pracy – czy bank to zaakceptuje?
Głosy społeczności (9)
O
OlaPraktyczna
2026-03-19 17:52
Przy kredycie gotówkowym część banków potrafi kręcić nosem na okres próbny i liczyć tylko obecną umowę, ale to, że wcześniej miałeś kilka lat ciągłego etatu i teraz wpływa Ci regularna pensja, często pomaga w ocenie. Masz już w nowej pracy podpisaną umowę na czas określony/nieokreślony po próbnym, czy dopiero ma być decyzja po 3 miesiącach?
R
Robert_watpliwosc
2026-03-19 18:13
Wiele banków patrzy na okres próbny trochę ostrożniej, ale sama zmiana pracy nie przekreśla tematu, zwłaszcza jeśli wcześniej miałeś kilka lat ciągłości na UoP i teraz wpływa Ci regularna pensja na konto. Przy takiej kwocie (40 tys. na 36 miesięcy) często da się dostać decyzję, tylko czasem bank może chcieć zobaczyć historię wpływów z nowej firmy, umowę albo poprosić o zaświadczenie od pracodawcy. Dużo zależy też od tego, czy pracodawca jest “stabilny” w papierach i czy masz już wpisany w umowie plan na czas określony/nieokreślony po próbnym. Masz już w umowie zapis, co będzie po tych 3 miesiącach (przedłużenie na czas określony albo nieokreślony)?
M
Milena_od_rad
2026-03-19 18:36
Przy kredycie gotówkowym w trakcie okresu próbnego bywa różnie, ale sama zmiana pracy nie przekreśla tematu, zwłaszcza jeśli wcześniej miałeś kilka lat ciągłości na UoP i teraz wpływa Ci regularna pensja na konto. Część banków akceptuje okres próbny, część woli, żeby minęły 3 miesiące albo żeby umowa przeszła na czas określony/nieokreślony, więc możesz trafić na rozbieżne decyzje nawet przy tych samych danych. Przy 40 tys. na 36 miesięcy i ok. 9 tys. brutto zwykle kluczowe będą: historia w BIK, brak opóźnień i to, czy bank liczy dochód już od nowego pracodawcy bez „kręcenia nosem” na próbny. Masz już wyciągi z konta z wpływami od nowego pracodawcy i jak wygląda u Ciebie BIK (czy były kiedyś spóźnienia)?
B
Basia_krotko
2026-03-19 19:14
"Przy kredycie gotówkowym w trakcie okresu próbnego bywa różnie, ale sama zmiana pracy nie przekreśla tematu, zwłaszcza jeśli wcześniej miałeś kilka lat ciągłośc"
Też mam wrażenie, że sama zmiana pracodawcy nie zamyka tematu, szczególnie przy kilku latach ciągłości na UoP wcześniej i regularnych wpływach na konto teraz. Na okres próbny banki patrzą różnie: jedne potrafią to puścić, a inne chcą zobaczyć koniec próbnego albo przynajmniej kolejny miesiąc/dwa historii wpływów u nowego pracodawcy. Przy 40 tys. na 36 miesięcy i pensji ok. 9 tys. brutto często bardziej „boli” ich nie sam okres próbny, tylko branża/stanowisko i stabilność wpływów w BIK + brak zaległości. Masz już umowę na czas określony po próbnym wpisaną w dokumentach, czy na razie tylko 3 miesiące i nic dalej?
C
Cezary_od_firmy
2026-03-19 18:59
Przy takich wpływach i ciągłości zatrudnienia sprzed zmiany pracy część banków potrafi podejść do tematu normalnie, ale na okresie próbnym czasem proszą o dodatkowe potwierdzenie albo czekają do umowy na czas określony/nieokreślony. Masz już w obecnej firmie wypłatę za pełne 2 miesiące i czy masz na umowie wpisaną stawkę oraz informację, że po próbnym przechodzisz dalej?
A
Adam_podpowiada
2026-03-19 19:03
"Przy takich wpływach i ciągłości zatrudnienia sprzed zmiany pracy część banków potrafi podejść do tematu normalnie, ale na okresie próbnym czasem proszą o dodat"
Też mam wrażenie, że przy takiej pensji i kilkuletniej historii na etacie banki często patrzą na to spokojniej, tylko sam okres próbny potrafi im zapalić „lampkę” i wtedy dopytują o dokumenty albo czekają, aż zmieni się umowa. Jeśli masz już dwie pełne wypłaty od obecnego pracodawcy i wszystko wpływa regularnie na konto, to dla wielu ofert to już jest jakiś punkt zaczepienia, choć i tak sporo zależy od banku i scoringu/BIK. Przy 40 tys. na 36 miesięcy to nie jest kosmiczna kwota jak na te dochody, więc raczej gra się rozbije o to, jak bank traktuje próbną i czy liczy staż u poprzedniego pracodawcy jako ciągłość. Masz już umówione, co będzie po tych 3 miesiącach (czas określony/nieokreślony), czy na razie nie ma tematu?
Z
ZosiaFaktoring
2026-03-20 08:24
Przy kredycie gotówkowym na okres próbny część banków potrafi kręcić nosem, ale skoro masz ciągłość etatu przez lata i na konto wpływa stała pensja, to nie jest to z góry skreślone (czasem proszą tylko o zaświadczenie od pracodawcy albo wyciąg z konta). Masz już wypłatę z nowej pracy za pełne 2 miesiące i brak opóźnień w BIK?
K
KingaNaUOP
2026-03-20 10:05
Miałem podobną sytuację po zmianie pracy i bank patrzył głównie na historię wpływów oraz to, czy wcześniej była ciągłość zatrudnienia. U Ciebie plusem jest, że przed zmianą pracodawcy pracowałeś kilka lat bez przerw i dalej masz UoP, tylko na okresie próbnym. Minusem jest właśnie ten okres próbny, bo część banków potrafi kręcić nosem i prosi o poczekanie do końca próbnego albo chociaż do pierwszej umowy na czas określony. Z mojej strony wyglądało to tak, że w jednym banku od razu odmowa “za krótko u obecnego”, a w drugim przeszło po dosłaniu zaświadczenia od pracodawcy i wyciągu z konta z wpływami. Przy 40 tys. na 36 miesięcy i Twoich zarobkach raczej sama rata nie będzie problemem, tylko ta formalna ocena stabilności. Jak masz konto w banku, do którego wpływa wypłata, czasem jest łatwiej, bo widzą wpływy jak na dłoni i mniej pytają. Sprawdź też, czy pracodawca wystawi Ci bez problemu zaświadczenie o zatrudnieniu i zarobkach, bo o to często proszą przy świeżej zmianie. Składasz wniosek sam czy z partnerką/poręczeniem, i czy masz już podpisaną dalszą umowę po okresie próbnym?
B
Beata_tabela
2026-03-27 11:05
Miałem podobnie po zmianie pracy i w trakcie próbnego też się bałem, że bank z miejsca odrzuci, a finalnie dało się to ogarnąć, tylko nie wszędzie. U mnie duże znaczenie miało to, że wcześniej była ciągłość zatrudnienia i wpływy na konto wyglądały “normalnie”, więc analityk widział, że to nie jest świeży temat z niczego. Część banków kręci nosem, dopóki nie skończy się okres próbny, ale są takie, które patrzą bardziej na historię z ostatnich miesięcy i na to, czy branża i stanowisko się nie zmieniły totalnie. Przy kwocie 40 tys. na 36 miesięcy i przy takich zarobkach brutto to w ogóle nie brzmi kosmicznie, tylko mogą poprosić o zaświadczenie od pracodawcy albo umowę, czasem też o wyciągi z konta. Zdarza się, że jak wniosek pójdzie “z automatu”, to odrzuci, a jak doradca dopisze wyjaśnienie o ciągłości zatrudnienia, to przechodzi. U mnie pomogło też to, że miałem już jakieś relacje z bankiem (konto wpływów), bo wtedy mniej się czepiali próbnego. No i jeszcze kwestia: jeśli w budowlance masz premie/diety/zmienne dodatki, to bank i tak może liczyć bardziej podstawę niż “średnią z wszystkiego”. Masz już jakieś zobowiązania typu rata/leasing/karta albo wszystko na czysto?