kredyty-gotowkowe
2026-03-18 18:55
Kredyt gotówkowy przy L4 i zasiłku chorobowym – czy bank to zaakceptuje?
Głosy społeczności (9)
U
UlaBudzet
2026-03-18 19:48
Z mojego doświadczenia banki często kręcą nosem na wniosek w trakcie L4, nawet jeśli masz UoP, bo patrzą na „bieżący” wpływ i stabilność dochodu, a zasiłek bywa liczony inaczej albo wcale. Masz już jakiś staż u obecnego pracodawcy i to L4 jest krótkie czy zapowiada się dłużej?
I
Iwona_rekomenduje
2026-03-18 20:08
"Z mojego doświadczenia banki często kręcą nosem na wniosek w trakcie L4, nawet jeśli masz UoP, bo patrzą na „bieżący” wpływ i stabilność dochodu, a zasiłek bywa"
Też mi się wydaje, że sporo banków patrzy na to „tu i teraz”, więc jak na wyciągu widać zasiłek zamiast normalnej pensji, potrafią policzyć dochód ostrożniej albo od razu poprosić, żeby wrócić po zakończeniu L4. Masz już historię wpływów z pełnej wypłaty u obecnego pracodawcy (np. min. 3–6 miesięcy) i kiedy realnie planujesz wrócić do pracy?
F
Fabian_rata_malejaca
2026-03-18 20:51
"Z mojego doświadczenia banki często kręcą nosem na wniosek w trakcie L4, nawet jeśli masz UoP, bo patrzą na „bieżący” wpływ i stabilność dochodu, a zasiłek bywa"
U mnie było podobnie: przy wniosku w trakcie L4 bank od razu dopytywał, skąd są wpływy i czy to jeszcze pensja czy już zasiłek, i finalnie liczyli to bardziej „ostrożnie” niż normalną wypłatę. W jednym banku temat się rozbił o to, że na wyciągu widać było niższe przelewy i poprosili o dodatkowe potwierdzenia z pracy/ZUS, a w innym przeszło dopiero jak wróciłam do normalnych wpływów. Dużo zależało od tego, czy L4 wyglądało na chwilowe i jaki był staż w pracy, więc pytanie Uli ma sens. Masz już dłużej niż pół roku u obecnego pracodawcy i kiedy planujesz wrócić z L4?
O
Oliwia_zakup_mieszkania
2026-03-19 10:50
"U mnie było podobnie: przy wniosku w trakcie L4 bank od razu dopytywał, skąd są wpływy i czy to jeszcze pensja czy już zasiłek, i finalnie liczyli to bardziej „"
Też mam wrażenie, że w trakcie L4 banki mocniej „drążą” wpływy i często liczą zasiłek bardziej zachowawczo albo proszą o dodatkowe papiery, bo na wyciągu od razu widać niższe przelewy. A u Ciebie zasiłek idzie od pracodawcy czy już bezpośrednio z ZUS?
D
Daniel_dokumenty
2026-03-18 21:07
W praktyce banki często patrzą na ciągłość zatrudnienia i wpływy na konto, ale L4 potrafi im zapalić lampkę, bo zasiłek chorobowy bywa liczony ostrożniej albo wcale, zależnie od banku i tego, jak długo to trwa. Jeśli masz umowę o pracę na czas nieokreślony i historia wpływów jest równa, czasem przechodzi, ale zdarza się też prośba o zaświadczenie od pracodawcy, że zatrudnienie trwa i nie ma wypowiedzenia. Sporo zależy od tego, czy zasiłek wypłaca pracodawca czy ZUS i czy na wyciągu widać „wynagrodzenie”, czy „zasiłek”, bo niektóre banki inaczej to traktują. Jak długo jesteś na L4 i czy zasiłek idzie z ZUS, czy jeszcze od pracodawcy?
B
BartekLiczyRRSO
2026-03-18 21:24
W praktyce banki patrzą na to różnie: część liczy zasiłek chorobowy jako dochód (czasem ostrożniej i na podstawie wpływów z ostatnich miesięcy), ale samo L4 potrafi też zapalić „lampkę” w ocenie ryzyka i wtedy mogą poprosić o więcej dokumentów albo po prostu odmówić. Masz już wpływy z zasiłku na konto i od kiedy jesteś na L4?
L
Lukasz_zdarzylo_sie
2026-03-19 07:00
Z mojego doświadczenia banki często patrzą na to, czy masz ciągłość zatrudnienia i stały wpływ, ale samo L4 potrafi im zapalić lampkę i czasem liczą zasiłek ostrożniej albo proszą o dodatkowe wyjaśnienia. Masz już decyzję, czy wypłaca Ci zasiłek pracodawca czy ZUS i na jak długo masz wystawione L4?
J
Jacek_ogarnia
2026-03-23 13:27
U mnie wyglądało to tak, że sam fakt L4 nie zamyka tematu, ale bank mocno patrzy na to, z czego dokładnie jest dochód w danym miesiącu. Jak byłem na chorobowym i wpływał zasiłek zamiast normalnej pensji, to w jednym banku policzyli mi zdolność dużo ostrożniej, a w drugim wprost usłyszałem, że na czas zwolnienia wolą wstrzymać decyzję, bo dochód jest „tymczasowy”. Najczęściej chcieli wyciągi z konta z kilku miesięcy i zaświadczenie od pracodawcy, czy umowa jest na czas nieokreślony i czy nie ma wypowiedzenia. Jeśli L4 jest krótkie i wracasz do normalnej wypłaty, to czasem przechodzi, tylko zdolność może wyjść niższa przez te słabsze wpływy. Jak L4 się ciągnie albo już jest zasiłek z ZUS, to bywa, że proszą poczekać do powrotu do pracy albo proszą o dodatkowe dokumenty. W praktyce dużo zależy od banku i od tego, jak stabilnie wyglądały wpływy przed chorobą. Masz umowę na czas nieokreślony i ile mniej więcej miesięcy pracujesz u obecnego pracodawcy?
B
Bogdan_od_kredytu
2026-03-28 09:40
Z tego co kojarzę, banki zwykle patrzą na stałość wpływów i zdolność, więc zasiłek chorobowy bywa liczony ostrożniej albo wcale, a samo L4 może wzbudzić pytania i czasem kończy się decyzją odmowną. Masz już termin powrotu do pracy i czy wpływy na konto idą teraz od pracodawcy czy bezpośrednio z ZUS?