Refinansowanie kredytu konsolidacyjnego na urlopie macierzyńskim – czy zasiłek się liczy?
Spłacam kredyt konsolidacyjny od półtora roku, raty są terminowe i chciałabym go przenieść do innego banku na lepsze warunki. Problem w tym, że obecnie jestem na urlopie macierzyńskim i mam wypłacany zasiłek, a do pracy wracam dopiero za kilka miesięcy. Umowę o pracę mam nadal na czas nieokreślony, ale w historii wpływów na konto widać teraz głównie świadczenia. Czy w takiej sytuacji banki w ogóle rozpatrują refinansowanie konsolidacji, czy każą czekać do powrotu i normalnych wypłat? Czy ktoś przechodził przez to z samym zasiłkiem jako dochodem? Jakie dokumenty najczęściej proszą w takiej sytuacji?
Głosy społeczności (9)
K
Kasia_zdrowy_rozsadek2026-03-17 18:04
Z tego co kojarzę, część banków liczy zasiłek macierzyński jako dochód, ale często patrzą na to trochę ostrożniej niż na normalną pensję, zwłaszcza jeśli we wpływach widać głównie świadczenia. Dużo zależy od tego, czy masz ciągłość zatrudnienia (UoP na czas nieokreślony działa na plus), jak długo już jest wypłacany zasiłek i jaka będzie sytuacja po powrocie do pracy. Przy refinansowaniu mogą też pytać o zaświadczenie od pracodawcy, że wracasz na to samo stanowisko/warunki, albo o historię wpływów sprzed macierzyńskiego. A masz już upatrzony bank i orientacyjnie jaka rata/kwota została do spłaty?
P
Pawel_na_chlodno2026-03-17 19:23
Z mojego doświadczenia banki często liczą zasiłek macierzyński jako dochód, tylko że zwykle chcą zobaczyć ciągłość wpływów (np. kilka ostatnich miesięcy) i czasem proszą o dokument z ZUS albo potwierdzenie z kadr, że umowa na czas nieokreślony nadal obowiązuje. To, że raty masz terminowe od 1,5 roku, działa na plus, ale niektóre banki i tak mogą kręcić nosem, bo na wyciągu widać świadczenia zamiast pensji i mogą dopytywać o planowany powrót do pracy. Czasem przechodzi refinansowanie, jeśli masz zdolność na samym zasiłku albo jest współkredytobiorca, a czasem proszą, żeby poczekać do pierwszej wypłaty po powrocie. Masz kogoś, kto mógłby wejść jako współkredytobiorca, czy chcesz przenieść kredyt tylko na siebie?
W
Wiesia_drobiazgi2026-03-21 09:55
"Z mojego doświadczenia banki często liczą zasiłek macierzyński jako dochód, tylko że zwykle chcą zobaczyć ciągłość wpływów (np. kilka ostatnich miesięcy) i czas"
Też mam wrażenie, że Paweł dobrze to ujął — zasiłek często przechodzi jako dochód, tylko banki potrafią się przyczepić do „tymczasowości” i proszą o papiery z ZUS/kadr oraz info, kiedy wracasz do pracy. Masz już wyliczoną datę końca macierzyńskiego i na jak długo jeszcze masz wypłaty zasiłku?
W
Wojtek_karta2026-03-18 08:00
Banki zwykle patrzą na ciągłość i źródło dochodu, więc sam zasiłek macierzyński często jest liczony, tylko czasem gorzej „punktowany” niż pensja, a do tego mogą chcieć potwierdzenia, że po macierzyńskim wracasz na etat. Dużo daje to, że masz umowę na czas nieokreślony i już 1,5 roku spłacasz terminowo, ale niektóre banki i tak mogą poprosić o zaświadczenie od pracodawcy albo historię wpływów z kilku miesięcy. Zdarza się też, że lepiej przechodzi refinansowanie, jeśli wnioskujesz już na końcówce macierzyńskiego albo masz choć jedną wypłatę po powrocie, ale to mocno zależy od konkretnego banku i scoringu. Masz jeszcze jakieś inne stałe wpływy poza zasiłkiem (np. dochód partnera, najem, umowa zlecenie)?
P
Pola_ubezpieczenie2026-03-26 11:29
"Banki zwykle patrzą na ciągłość i źródło dochodu, więc sam zasiłek macierzyński często jest liczony, tylko czasem gorzej „punktowany” niż pensja, a do tego mogą"
Też mi się wydaje, że to co piszesz ma sens: zasiłek macierzyński często przechodzi jako dochód, tylko bank może podejść do tego ostrożniej i poprosić o papiery potwierdzające powrót do pracy, a przy umowie na czas nieokreślony i terminowych ratach od 1,5 roku masz już mocny punkt startu. Masz wpływy z zasiłku na konto, na które chcesz przenieść ratę, czy w nowym banku dopiero byś je pokazywała?
S
Szymon_pytania2026-03-21 12:47
U mnie bank przy refinansowaniu patrzył na regularność spłat i na to, czy jest ciągłość dochodu, a zasiłek macierzyński normalnie brali pod uwagę, tylko zwykle liczyli go trochę „ostrożniej” niż pensję. Pomogło też to, że umowa o pracę była dalej aktywna na czas nieokreślony i dało się pokazać zaświadczenie od pracodawcy, że wracam po macierzyńskim na etat. Z tego co kojarzę, część banków robi problem, jeśli na koncie widać głównie świadczenia, ale inne przechodzą, szczególnie jak raty są bez opóźnień i historia w BIK jest czysta. Masz jeszcze jakieś inne dochody (np. premia/umowa zlecenie albo dochód partnera), które mogłyby wejść do wyliczeń?
N
Nikodem_krok_po_kroku2026-03-23 09:13
Banki zwykle patrzą na dochód „tu i teraz”, więc sam zasiłek macierzyński bywa liczony, ale często gorzej niż pensja i nie każdy bank podejdzie do tego tak samo. To, że umowa o pracę nadal jest na czas nieokreślony i raty idą terminowo, jest na plus, tylko przy refinansowaniu i tak robią pełną ocenę zdolności od nowa. Czasem przechodzi, jeśli pokażesz historię wpływów sprzed macierzyńskiego i masz papier z pracy o zatrudnieniu oraz przewidywanym powrocie, ale bywa też, że proszą poczekać do pierwszych wypłat po powrocie. A masz teraz jeszcze jakieś inne stałe wpływy poza zasiłkiem (np. dochód partnera, wynajem)?
R
Rita_konsolidacja2026-03-27 18:31
Część banków liczy zasiłek macierzyński jako dochód, ale często chcą potwierdzenia, że umowa o pracę dalej trwa i kiedy wracasz do pracy, plus historii wpływów (czasem też zaświadczeń z ZUS/pracodawcy). A jaka jest wysokość raty i ile miesięcznie masz teraz „na rękę” z zasiłku?
B
Basia_krotko2026-03-28 18:10
Z moich doświadczeń banki często liczą zasiłek macierzyński jako dochód, tylko czasem chcą zobaczyć decyzję z ZUS i potwierdzenie, że po macierzyńskim wracasz do pracy (umowa na czas nieokreślony dużo pomaga). Jaki masz teraz średni wpływ z zasiłku i ile miesięcy zostało do powrotu do pracy?