Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe

Refinansowanie kredytu konsolidacyjnego po restrukturyzacji rat – czy banki to dyskwalifikują?

Mam kredyt konsolidacyjny i kilka miesięcy temu podpisałem z bankiem aneks restrukturyzacyjny, bo miałem przejściowo gorszą płynność. Teraz sytuacja wróciła do normy i chcę refinansować kredyt w innym banku, żeby obniżyć ratę i uporządkować warunki. Zastanawiam się, czy sam fakt restrukturyzacji/aneksu jest dla banków „czerwoną flagą” i czy traktują to jak zaległość, nawet jeśli raty były płacone zgodnie z aneksem. Czy przy refinansowaniu banki wymagają, żeby od zakończenia restrukturyzacji minęło konkretne minimum miesięcy? Jak to zwykle widać w BIK: jako opóźnienie czy jako osobna informacja o restrukturyzacji?

Głosy społeczności (10)

F
Felicja_umowa 2026-03-14 18:17
Z tego co kojarzę, sam aneks restrukturyzacyjny nie musi dyskwalifikować, ale sporo zależy od tego jak bank to odnotował w BIK (czy była „ulga” typu karencja/obniżone raty i czy pojawiły się jakiekolwiek opóźnienia). Jak wygląda u Ciebie historia w BIK po tym aneksie – są tam wpisane zaległości albo oznaczenie restrukturyzacji?
A
Adam_podpowiada 2026-03-14 18:29
"Z tego co kojarzę, sam aneks restrukturyzacyjny nie musi dyskwalifikować, ale sporo zależy od tego jak bank to odnotował w BIK (czy była „ulga” typu karencja/ob"
Też mi się wydaje, że sam aneks po gorszym okresie nie jest automatycznie „dyskwalifikujący”, ale kluczowe jest jak to poszło do BIK: czy była faktyczna ulga w spłacie (karencja/niższa rata) i czy nie ma choćby drobnych opóźnień, bo to banki czasem traktują jak sygnał ryzyka mimo płacenia. Sprawdzałeś w raporcie BIK, czy po aneksie masz jakieś oznaczenia typu restrukturyzacja/ugodowe albo opóźnienia?
O
Oliwia_zakup_mieszkania 2026-03-15 09:19
"Też mi się wydaje, że sam aneks po gorszym okresie nie jest automatycznie „dyskwalifikujący”, ale kluczowe jest jak to poszło do BIK: czy była faktyczna ulga w "
Też to tak widzę jak Adam – sam aneks nie musi nikogo „skreślać”, ale w praktyce dużo zależy od tego, jak bank zaraportował zmianę w BIK i czy w trakcie były realne ulgi typu karencja albo obniżone raty. Jeśli wszystko było płacone terminowo i nie ma opóźnień (nawet małych), to często da się przejść dalej, choć część banków i tak może dopytywać o powód i okres tej zmiany. Zdarza się, że problemem nie jest sam aneks, tylko to, jak wygląda historia spłat w tych miesiącach i aktualna relacja rat do dochodu. Masz już podgląd raportu BIK, jak tam jest opisany ten aneks i te miesiące po podpisaniu?
H
HubertKonsoliduje 2026-03-15 10:30
"Z tego co kojarzę, sam aneks restrukturyzacyjny nie musi dyskwalifikować, ale sporo zależy od tego jak bank to odnotował w BIK (czy była „ulga” typu karencja/ob"
Też mam wrażenie, że sam aneks nie przekreśla sprawy, ale kluczowe jest, jak to “poszło” do BIK i czy bank potraktował to jako ulgę w spłacie, czy coś bardziej problematycznego. Jeśli w trakcie restrukturyzacji nie było opóźnień i wszystko szło zgodnie z harmonogramem z aneksu, to często wygląda to bardziej jak przejściowe dostosowanie, a nie zaległość. Z drugiej strony, niektóre banki potrafią być przewrażliwione na sam fakt restrukturyzacji i wtedy liczy się też, ile czasu minęło od podpisania aneksu i jak długo już spłacasz “normalnie”. W BIK czasem widać to jako zmiana warunków/karencja i wtedy analityk może dopytywać o powód, ale to jeszcze nie znaczy automatycznej odmowy. Masz już pobrany raport z BIK i widać tam jakieś oznaczenia typu ugoda/odroczenie albo wpisy o nieterminowości? Jeśli chcesz, napisz też, czy w aneksie była karencja w kapitale czy tylko chwilowe obniżenie rat. Jak długo od zakończenia tej restrukturyzacji płacisz już bez żadnych ulg?
R
RenataWkladWlasny 2026-03-14 18:40
To może być dla części banków sygnał ostrzegawczy, ale dużo zależy od tego, jak aneks został opisany w historii (czy była karencja/obniżenie rat i czy pojawiły się opóźnienia), bo samo „porozumienie” nie zawsze jest traktowane jak zaległość. Jak dawno był podpisany aneks i czy w BIK masz przy tym kredycie jakiekolwiek dni opóźnienia?
M
Michal_wkład 2026-03-14 18:56
Z mojego doświadczenia sam aneks restrukturyzacyjny często jest dla banku sygnałem, że w niedawnym czasie była „trudna sytuacja”, ale to nie zawsze dyskwalifikuje refinansowanie. Dużo zależy od tego, jak to zostało zaraportowane w BIK: czy masz wpis o restrukturyzacji/ugodzie i jaki jest status rachunku (czy pojawiły się opóźnienia, nawet krótkie). Jeśli raty szły terminowo, a restrukturyzacja była bardziej „zmianą harmonogramu” niż ratowaniem zaległości, część banków potrafi na to spojrzeć normalnie, zwłaszcza gdy już minęło kilka miesięcy regularnych spłat po aneksie. Z drugiej strony są banki, które automatycznie obniżają scoring albo wymagają dłuższego okresu „czystej historii” po restrukturyzacji, więc możesz dostać odmowę mimo poprawy sytuacji. Ważne jest też, czy aneks dotyczył wakacji kredytowych/karencji, wydłużenia okresu, czy np. obniżenia raty z jednoczesnym narastaniem zaległości — to robi dużą różnicę. Najlepiej wyjdzie, jeśli pokażesz stabilny dochód i brak jakichkolwiek opóźnień po aneksie, bo analityk często patrzy na „co było po” bardziej niż na sam fakt podpisania aneksu. Jeśli masz możliwość, sprawdź swój raport BIK i zobacz, jak bank to oznaczył, bo to zwykle tłumaczy reakcje kolejnych banków. Jaki dokładnie był typ restrukturyzacji w aneksie (karencja, wydłużenie, czasowe obniżenie rat, czy coś innego)?
L
Leszek_praktyk 2026-03-14 20:54
Sam aneks restrukturyzacyjny zwykle nie jest automatycznie dyskwalifikujący, ale dla części banków to sygnał, że niedawno była „zadyszka” i mogą to dodatkowo sprawdzać w BIK oraz w historii rachunku. Dużo zależy od tego, jak to zostało zaksięgowane: jeśli nie było opóźnień i w BIK nie ma wpisów o zaległościach, to często da się przejść ocenę normalnie, tylko z większą liczbą pytań o powód i stabilność dochodu. Jeśli były choć krótkie spóźnienia albo w restrukturyzacji był okres karencji, niektóre banki mogą chcieć, żeby minęło kilka–kilkanaście miesięcy „czystej” historii po aneksie. Masz w BIK widoczne jakiekolwiek opóźnienia przy tym kredycie, czy aneks był zrobiony „na czas” bez zaległości?
Z
Zbyszek_szybko 2026-03-15 08:21
Sam aneks restrukturyzacyjny często jest dla banku sygnałem, że był problem z płynnością, więc może utrudnić refinansowanie (zwłaszcza jeśli w BIK/raportach widać „restrukturyzację”), ale to nie zawsze jest traktowane jak zaległość, jeśli nie było opóźnień i masz już kilka–kilkanaście terminowych rat po aneksie. Jak dawno podpisany był aneks i czy w BIK masz przy tym kredycie jakąś adnotację o restrukturyzacji?
Z
Zenon_przewalutowanie 2026-03-23 11:09
Sam aneks restrukturyzacyjny zwykle nie jest automatycznie „dyskwalifikacją”, ale wiele banków patrzy na to jak na sygnał podwyższonego ryzyka i w BIK może być to widoczne w historii/warunkach spłaty, więc decyzja często zależy od tego, czy były opóźnienia i ile czasu minęło od restrukturyzacji. Jak wyglądało u Ciebie w praktyce — były jakiekolwiek dni opóźnienia po aneksie i kiedy dokładnie go podpisałeś?
D
Daniel_dokumenty 2026-03-23 21:55
"Sam aneks restrukturyzacyjny zwykle nie jest automatycznie „dyskwalifikacją”, ale wiele banków patrzy na to jak na sygnał podwyższonego ryzyka i w BIK może być "
Też mam wrażenie, że to co piszesz jest bardzo bliskie prawdy: sam aneks jeszcze nie przekreśla tematu, ale w praktyce potrafi „zapalić lampkę” u analityka. U mnie przy próbie przeniesienia kredytu pytali wprost o powód zmiany warunków i chcieli zobaczyć, że po aneksie wszystko wróciło do regularnych wpływów i terminowych spłat. Największa różnica była między bankami: jeden potraktował to jak podwyższone ryzyko i od razu dał gorsze warunki, a drugi podszedł normalnie, tylko poprosił o dodatkowe wyjaśnienie i wyciągi. Z tego co widziałem, kluczowe jest, czy w tym okresie były jakiekolwiek opóźnienia (nawet krótkie) i jak dawno był podpisany aneks, bo „świeża” restrukturyzacja częściej przeszkadza. Jeśli raty były płacone i teraz masz już kilka miesięcy spokoju, to da się to przejść, tylko trzeba się liczyć z dodatkowymi pytaniami i papierami. W BIK to zwykle wisi jako informacja o zmianie warunków i część banków to interpretuje po swojemu, więc wyniki potrafią się rozjechać mimo tej samej sytuacji. A ten aneks miał formę wydłużenia okresu/obniżenia raty czy były też wakacje/karencja w spłacie kapitału?

Najnowsze dyskusje na forum