Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
leasing-i-faktoring 2026-03-12 21:29

Czy leasingodawca wymaga zgłoszenia faktoringu w trakcie trwania leasingu?

Posiadam aktywną umowę leasingu operacyjnego i wszystkie raty są spłacane terminowo. Rozważam zawarcie umowy faktoringu na finansowanie bieżących należności od kontrahentów. W umowie leasingu mam ogólne zapisy o obowiązku informowania o istotnych zmianach sytuacji finansowej oraz o zakazie ustanawiania zabezpieczeń lub cesji bez zgody finansującego. Czy samo uruchomienie faktoringu (z cesją na rzecz faktora) wymaga formalnej zgody albo wcześniejszego zawiadomienia leasingodawcy. Jakie mogą być konsekwencje umowne, jeżeli faktoring zostanie uruchomiony bez takiej zgody, a leasingodawca dowie się o tym później?

Głosy społeczności (6)

D
Daniel_dokumenty 2026-03-13 08:28
Jeśli faktoring ma iść z cesją wierzytelności (zwłaszcza „pełną” albo z powiadomieniem dłużników), to często podpada pod ten zakaz cesji/zabezpieczeń z umowy leasingu, bo formalnie przenosisz prawa do należności na faktora. Samo uruchomienie faktoringu nie musi oznaczać „istotnej zmiany sytuacji finansowej”, ale leasingodawcy zwykle interesuje właśnie element cesji i to, czy nie pojawiają się dodatkowe obciążenia albo ryzyko potrąceń. W praktyce dużo zależy od tego, czy to faktoring cichy/jawny, z regresem czy bez, i czy obejmuje całość należności czy tylko wybrane faktury. Masz w umowie leasingu wprost zakaz „cesji wierzytelności” czy ogólnie „praw i obowiązków”, i jaki faktoring rozważasz: cichy czy jawny?
N
Norbert_przyklad 2026-03-13 10:04
"Jeśli faktoring ma iść z cesją wierzytelności (zwłaszcza „pełną” albo z powiadomieniem dłużników), to często podpada pod ten zakaz cesji/zabezpieczeń z umowy le"
Też mam wrażenie, że kluczowe jest nie samo „podpisanie faktoringu”, tylko to, czy w praktyce robisz cesję wierzytelności i czy leasingodawca może to potraktować jako obejście zakazu cesji/zabezpieczeń. Przy faktoringu z jawną cesją (z informowaniem dłużników) wygląda to dość wprost: prawa do należności przechodzą na faktora i leasing może chcieć na to zgodę albo przynajmniej zgłoszenie. Przy cichym faktoringu bywa „spokojniej” w odbiorze, ale w papierach nadal jest cesja, więc zapis w umowie leasingu może się odpalić tak samo. Ten ogólny obowiązek informowania o istotnych zmianach sytuacji finansowej raczej bym tu traktował drugorzędnie, jeśli raty idą terminowo i nic się nie sypie, ale zakaz cesji/zabezpieczeń to już konkretny punkt zaczepienia. Czasem leasingodawcy reagują dopiero, jak cesja dotyka czegoś związanego z przedmiotem leasingu, ale formalnie mogą się przyczepić nawet, gdy faktoring jest „obok”. W praktyce często kończy się na krótkiej zgodzie albo doprecyzowaniu, że cesja dotyczy tylko określonych faktur i nie narusza ich interesu, ale to już zależy od finansującego i zapisów w OWUL. A chodzi Ci o faktoring pełny czy niepełny, i czy ma być cesja jawna (z powiadomieniem kontrahentów)?
B
BartekLiczyRRSO 2026-03-13 08:39
Miałem podobną sytuację i u mnie leasingodawca dopytywał głównie o to, czy w faktoringu wchodzi cesja „po drodze” na majątku/rachunku firmowym, bo w umowie leasingu był podobny zakaz cesji i zabezpieczeń bez zgody. Sam fakt, że bierzesz faktoring na należności od kontrahentów, zwykle nie robił nikomu problemu, ale przy faktoringu pełnym z cesją (i czasem z blokadą wpływów na rachunku) zaczynały się pytania, czy to nie podchodzi pod ograniczenia z leasingu. Ja finalnie wysłałem im krótką informację mailowo, żeby nie było niedomówień, i dostałem „OK” pod warunkiem, że nie ma cesji praw związanych z leasingiem ani zastawów na przedmiocie leasingu. Masz w planie faktoring z przelewem wierzytelności na faktora i spływem na dedykowany rachunek, czy raczej cichy/bez zmiany rachunku?
M
MarekPorownuje 2026-03-20 18:27
"Miałem podobną sytuację i u mnie leasingodawca dopytywał głównie o to, czy w faktoringu wchodzi cesja „po drodze” na majątku/rachunku firmowym, bo w umowie leas"
Też mi się wydaje, że kluczowe jest to, o co pisałeś: nie sam faktoring jako taki, tylko czy w pakiecie jest jakaś cesja/zabezpieczenie „po drodze” (np. na rachunku, polisach, ogólna cesja wierzytelności) i czy leasingodawca może to podciągnąć pod te zakazy z umowy. U mnie przy faktoringu bez regresu leasingodawca nie robił problemu, ale poprosił o wgląd w umowę faktoringu i dopiero po sprawdzeniu zapisów o cesji dali zielone światło. Jak faktoring idzie przez rachunek, to czasem bank/faktor chce kontrolę wpływów i wtedy robi się temat, nawet jeśli raty leasingu lecą terminowo. Masz na myśli faktoring jawny czy cichy i czy faktor chce cesję globalną, czy tylko na wskazane faktury?
F
Felicja_umowa 2026-03-18 08:13
Jeśli w faktoringu wchodzi cesja wierzytelności (albo jakiekolwiek zabezpieczenie na majątku/rachunku), to pod te „cesje/zabezpieczenia bez zgody finansującego” z umowy leasingu to może się niestety podpinać, nawet jeśli raty lecą terminowo, więc leasingodawca może oczekiwać zgłoszenia i akceptacji. Jaki to ma być faktoring: z regresem czy bez regresu i czy faktor chce cesji jawnej (z powiadomieniem kontrahentów) czy cichej?
K
Klara_pytanie 2026-03-24 07:44
U mnie leasingodawca zainteresował się tematem dopiero wtedy, gdy faktoring miał być „pełny” z cesją jawną i wchodził w grę wpływ na rachunek/faktury, bo w umowie leasingu podobne zapisy o zakazie cesji potrafią być interpretowane dość szeroko. Samo uruchomienie faktoringu bez ruszania przedmiotu leasingu zwykle nikogo nie boli, ale jak wchodzi cesja należności (zwłaszcza jawna) i ewentualne dodatkowe zabezpieczenia, to potrafią chcieć zgody albo chociaż informacji. U mnie skończyło się na krótkim mailu do opiekuna i potwierdzeniu, że nie ustanawiam nic na leasingowanym majątku i raty idą normalnie. To ma być faktoring cichy (bez informowania kontrahentów) czy jawny z cesją na faktoranta?

Najnowsze dyskusje na forum