Usługa „kup teraz, zapłać później” (np. PayPo/Twisto) a BIK i zdolność przy hipotece — czy to wpływa?
Planuję złożyć wniosek o kredyt hipoteczny w najbliższych miesiącach i zastanawiam się, czy korzystanie z „kup teraz, zapłać później” może mi zaszkodzić w ocenie zdolności. Używałem takiej usługi kilka razy w ostatnim roku na kwoty rzędu kilkuset–około 1500 zł, zawsze spłacane terminowo. Czasem miałem dwie transakcje w jednym miesiącu i nie wiem, czy bank potraktuje to jak aktywne zobowiązania albo częste finansowanie zakupów. Czy takie transakcje są widoczne w BIK jako kredyt/limit, czy w ogóle się nie pojawiają? Czy każde skorzystanie z usługi robi zapytanie w BIK, czy tylko przy pierwszej aktywacji?
Głosy społeczności (5)
M
Michal_wkład2026-03-07 20:30
Zwykle takie „kup teraz, zapłać później” bank widzi bardziej jak krótkoterminowe zobowiązanie niż „zwykłe zakupy”, ale jeśli wszystko było spłacane terminowo i to były kwoty rzędu kilkuset–1500 zł, to samo w sobie nie musi od razu psuć zdolności. To, czy wpadnie do BIK i jak bank to policzy, zależy od konkretnej usługi i formy (czasem to jest limit/pożyczka, czasem rozliczenie odroczone), więc dwie transakcje w miesiącu mogą wyglądać jak równoległe zobowiązania, nawet jeśli szybko znikają. Jeśli planujesz wniosek w najbliższych miesiącach, to bardziej bym się martwił tylko o to, czy masz jeszcze aktywne odroczone płatności w momencie badania zdolności, niż o same historyczne, terminowe spłaty. Sprawdzałeś w raporcie BIK, czy te transakcje w ogóle się tam pokazują i pod jaką nazwą/typem?
S
Sebastian_Zmienne2026-03-08 10:02
Z tego co kojarzę, banki patrzą głównie na to, czy masz aktualnie jakieś aktywne zobowiązania i jak wygląda terminowość spłat, a pojedyncze BNPL na kilkaset–1500 zł spłacane na czas zwykle nie robią dramatu. Dużo zależy od tego, jak dana usługa jest raportowana: czasem to widać jak krótkoterminowe zobowiązanie, a czasem praktycznie wcale, więc dwie transakcje w miesiącu mogą wyglądać “gorzej” tylko wtedy, gdy akurat wiszą jako niespłacone w dniu badania zdolności. Jeśli planujesz składać wniosek w najbliższych miesiącach, to bardziej bym się martwił o sytuację, w której w BIK/raportach akurat jest coś otwartego, niż o to, że kiedyś użyłeś i spłaciłeś terminowo. Sprawdzałeś już swój raport BIK, czy te PayPo/Twisto w ogóle tam się pokazują jako zobowiązania?
N
Norbert_przyklad2026-03-10 10:41
"Z tego co kojarzę, banki patrzą głównie na to, czy masz aktualnie jakieś aktywne zobowiązania i jak wygląda terminowość spłat, a pojedyncze BNPL na kilkaset–150"
Też mam podobne wrażenie jak Ty, że bank bardziej „czepia się” tego, co jest aktywne w dniu badania i czy były jakieś opóźnienia, niż samych pojedynczych zakupów na raty/odroczone płatności. U mnie największą niewiadomą jest właśnie to raportowanie, bo różne BNPL potrafią się zachowywać inaczej: raz to wygląda jak zwykła płatność, a raz jak krótkie zobowiązanie, które przez chwilę wisi w systemach. Jeśli autor wątku miał czasem dwie transakcje w miesiącu, to pytanie, czy one się nakładały czasowo (czyli realnie przez kilka dni/tygodni były dwie „otwarte” spłaty), czy po prostu dwie osobne, domknięte szybko. No i czy kiedykolwiek była sytuacja typu przesunięcie terminu, rozbicie na raty albo spóźnienie choćby o dzień, bo to potrafi zmienić odbiór. W praktyce 300–1500 zł spłacane terminowo brzmi jak coś, co raczej nie powinno wywracać zdolności, ale jeśli akurat w momencie składania wniosku coś jest „w toku”, to bank może to policzyć jako miesięczne obciążenie. Sprawdzałeś w ogóle w raporcie BIK, czy te transakcje są widoczne i jak są opisane?
G
GosiaBIK2026-03-14 10:56
Jeśli te BNPL były zawsze spłacane w terminie, to zwykle nie brzmi to jak coś, co samo w sobie rozwala zdolność, ale bank może patrzeć, czy w chwili składania wniosku masz jakieś aktywne raty/limity i jak często z tego korzystasz. Masz teraz jakieś otwarte płatności w PayPo/Twisto albo widzisz je w raporcie BIK jako zobowiązania (np. „pożyczka/limit”)?
O
Oliwia_zakup_mieszkania2026-03-18 22:11
Miałem podobnie przed hipoteką: kilka razy PayPo na kilkaset–~1500 zł i spłacane w terminie nie zrobiło mi problemu, ale jak akurat wisiała jakaś niespłacona rata w dniu badania zdolności, to doradca traktował to jak aktywne zobowiązanie i kazał domknąć. Sprawdzałeś w raporcie BIK, czy te transakcje w ogóle się tam pokazują?