Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-gotowkowe 2026-03-07 19:14

Kredyt gotówkowy a limit w koncie i karta kredytowa — czy bank liczy to jak dług?

Pracuję w branży IT na umowie o pracę na czas nieokreślony od 2 lat, dochód netto ok. 7 200 zł miesięcznie. Chcę wziąć kredyt gotówkowy ok. 40 000 zł na 36–48 miesięcy na remont mieszkania, bez współkredytobiorcy. Mam jednak w koncie osobistym przyznany limit odnawialny 10 000 zł, z którego praktycznie nie korzystam, oraz kartę kredytową z limitem 15 000 zł, używaną sporadycznie i spłacaną w terminie. W BIK widzę te produkty jako aktywne limity i zastanawiam się, czy sam fakt ich posiadania obniża zdolność lub scoring przy wniosku o kredyt gotówkowy. Czy banki liczą całość limitów jako potencjalne zadłużenie nawet wtedy, gdy saldo wynosi 0 zł, czy patrzą na realne wykorzystanie? Czy ma znaczenie, że limity są w innym banku niż ten, w którym chcę złożyć wniosek? Jak to zwykle wygląda w praktyce przy ocenie wniosku o kredyt gotówkowy?

Głosy społeczności (10)

F
Fabian_rata_malejaca 2026-03-07 19:44
Banki zwykle biorą pod uwagę same przyznane limity na koncie i karcie (nawet jak z nich nie korzystasz), bo traktują je jak potencjalne obciążenie przy liczeniu zdolności. Składasz wniosek w swoim banku czy w innym i masz obecnie jakieś raty/leasing albo BIK pokazuje coś jeszcze?
H
HubertKonsoliduje 2026-03-07 20:52
"Banki zwykle biorą pod uwagę same przyznane limity na koncie i karcie (nawet jak z nich nie korzystasz), bo traktują je jak potencjalne obciążenie przy liczeniu"
Tak, to zwykle działa właśnie tak: bank potrafi „widzieć” sam fakt posiadania limitu w koncie i na karcie jako potencjalne obciążenie, nawet jeśli prawie z tego nie korzystasz i spłacasz terminowo. Składasz wniosek w swoim banku czy będziesz porównywać też inne, i czy poza tym masz teraz jakiekolwiek raty/abonamenty na sprzęt, które widać w BIK?
K
Kacper_uwaga_na_oplaty 2026-03-07 19:52
Z mojego doświadczenia bank zazwyczaj patrzy na same przyznane limity (debet/KK) jak na potencjalne zobowiązanie i potrafi to „wrzucić” w zdolność nawet jak prawie nie korzystasz, choć przy terminowej spłacie często przechodzi bez dramatu. Składasz wniosek w swoim banku czy w innym?
M
MarekPorownuje 2026-03-07 20:39
"Z mojego doświadczenia bank zazwyczaj patrzy na same przyznane limity (debet/KK) jak na potencjalne zobowiązanie i potrafi to „wrzucić” w zdolność nawet jak pra"
Też mam podobne obserwacje: przy limicie w koncie i karcie bank często bierze pod uwagę sam fakt, że limity są przyznane, nawet jeśli saldo jest zwykle na zero. W praktyce potrafią policzyć to jako „potencjalne” obciążenie w zdolności (np. jakiś % limitu jako miesięczną ratę), a nie jako realny dług, więc przy Twoich dochodach 40 tys. na 3–4 lata zwykle nie robi to gigantycznej różnicy, ale czasem potrafi zaniżyć ofertę. Jeśli wyjdzie na styk, czasem pomaga zamknięcie albo obniżenie limitów przed wnioskiem, tylko trzeba pamiętać, że zmiany mogą się pojawić w BIK z lekkim opóźnieniem. Składasz wniosek w banku, gdzie masz konto i te limity, czy w innym?
M
Mikolaj_z_rezerwa 2026-03-07 21:04
Banki zwykle patrzą na limit w koncie i limit na karcie jak na „potencjalne zadłużenie”, nawet jeśli realnie z tego nie korzystasz, bo w każdej chwili możesz te limity uruchomić. W praktyce w kalkulacji zdolności często pojawia się jakaś stała, „symulowana” miesięczna rata/obciążenie od samego faktu posiadania limitu (albo traktują wykorzystaną część jak normalny dług, jeśli coś tam wisi). To potrafi lekko obniżyć zdolność albo podnieść DTI, szczególnie gdy limity są wyższe, ale przy 7 200 zł netto i kredycie 40 tys. na 3–4 lata zwykle nie jest to dramat, tylko jeden z elementów układanki. Dużo zależy od banku, bo jedni liczą bardziej „z automatu”, inni patrzą łagodniej, jeśli limity są niewykorzystywane i historia spłat jest czysta. Jeśli karta jest spłacana w terminie i nie ma zaległości, to raczej działa neutralnie/lekko na plus w historii, ale sam limit i tak bywa „kosztem” w zdolności. Czasem pomaga samo obniżenie limitów albo zamknięcie jednego produktu przed złożeniem wniosku, ale nie zawsze jest to konieczne. Masz teraz na karcie/limicie faktycznie 0 zł zadłużenia na dzień dzisiejszy i w BIK nie pokazuje się żadne wykorzystanie?
R
Roksana_pomostowe 2026-03-08 10:34
"Banki zwykle patrzą na limit w koncie i limit na karcie jak na „potencjalne zadłużenie”, nawet jeśli realnie z tego nie korzystasz, bo w każdej chwili możesz te"
Też mam podobne doświadczenie: nawet jak limitu w koncie i karty prawie nie ruszasz, bank potrafi to policzyć jak stałe „potencjalne” obciążenie i przez to zdolność lekko siada. U mnie w jednym banku w kalkulatorze wychodziło, jakby co miesiąc schodziła jakaś umowna rata od samych limitów, a w innym doradca machnął ręką, bo widział historię terminowych spłat i brak zadłużenia. Przy Twoich dochodach i kwocie 40 tys. raczej nie powinno to wywrócić tematu, ale potrafi zmienić ofertę (marża/prowizja) albo maksymalną kwotę. Składałeś już wniosek w swoim banku czy dopiero robisz rozeznanie?
K
Karol_marza 2026-03-08 07:37
Banki zwykle patrzą na limity w koncie i na karcie jak na potencjalne zadłużenie, nawet jeśli prawie z tego nie korzystasz. Często do zdolności wliczają jakąś „hipotetyczną” miesięczną ratę od limitu (np. kilka procent), bo z ich perspektywy możesz to wykorzystać w każdej chwili. U Ciebie limity 10k + 15k raczej nie przekreślą kredytu 40k, ale mogą trochę obniżyć maksymalną kwotę albo podnieść wymaganą zdolność w konkretnym banku. Z mojego doświadczenia czasem pomaga samo obniżenie limitów albo zamknięcie jednego produktu, jeśli bank liczy to bardzo konserwatywnie, ale różnice między bankami są spore. Plus za to, że kartę spłacasz w terminie, bo historia w BIK bywa ważniejsza niż to, że limit „wisi” na papierze. Jeśli dostaniesz wstępną decyzję na styk, to wtedy właśnie te limity potrafią zrobić różnicę. Składasz wniosek w swoim banku, gdzie wpływa wynagrodzenie, czy rozglądasz się szerzej?
T
Tymek_limity 2026-03-10 18:20
Z mojego doświadczenia banki zwykle traktują przyznane limity (w koncie i na karcie) jak potencjalne obciążenie, nawet jeśli z nich nie korzystasz, więc potrafią to wliczyć do zdolności (czasem liczą jakiś % limitu jako „ratę”). Składałeś już wniosek i widziałeś w symulacji, czy analityk odjął Ci coś za te 10k/15k?
C
Celina_dopytuje 2026-03-11 17:20
U mnie bank przy liczeniu zdolności patrzył na same limity (karta i debet w koncie) jak na potencjalny dług, nawet jeśli były „puste” i spłacane w terminie. Doradca mówił wprost, że często liczą jakąś stałą miesięczną kwotę od limitu (typu kilka procent), więc przy karcie 15k i limicie 10k potrafi to trochę obniżyć zdolność na gotówkowy. W praktyce pomogło mi zmniejszenie limitów albo zamknięcie jednego produktu przed złożeniem wniosku, bo wtedy w systemie wyglądało to czyściej. Składasz wniosek w swoim banku (tam gdzie masz konto/kartę), czy chcesz iść „na rynek” do kilku banków?
N
Nina_podatek 2026-03-20 19:17
Banki zwykle traktują sam przyznany limit w koncie i limit na karcie jako potencjalne zobowiązanie, nawet jeśli z nich nie korzystasz, więc potrafią to doliczyć do obciążeń w ocenie zdolności (często jakąś „hipotetyczną” miesięczną ratę/liczoną procentowo od limitu). To nie jest dokładnie to samo co realny dług, ale potrafi obniżyć zdolność albo podnieść wymaganą „poduszkę” w kalkulacji. W praktyce przy Twoich dochodach i kwocie 40 tys. na 3–4 lata często i tak przejdzie, tylko zależy od banku i od tego, czy limity są aktywne oraz jak bank liczy koszty utrzymania. Składałeś już wniosek w jakimś banku i wyszło Ci, że limity faktycznie zaniżają zdolność, czy pytasz na zapas?

Najnowsze dyskusje na forum