Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-gotowkowe 2026-03-06 10:45

Kredyt gotówkowy a wakacje kredytowe w historii BIK — czy to psuje ocenę w banku?

Cześć, planuję złożyć wniosek o kredyt gotówkowy na około 40 000 zł na remont mieszkania. Pracuję na UoP na czas nieokreślony w branży logistycznej, zarobki mam stabilne i wpływają na konto od ponad 2 lat. Mam też kredyt hipoteczny i w 2023 roku skorzystałem z ustawowych wakacji kredytowych na kilka miesięcy, raty były wtedy zawieszone zgodnie z przepisami. W BIK widzę te okresy jako „wakacje” przy hipotece i zastanawiam się, jak banki realnie do tego podchodzą przy ocenie wniosku o gotówkowy. Czy takie wakacje są traktowane jak coś negatywnego (np. ryzyko/obniżenie scoringu), mimo że nie było opóźnień w spłacie? Czy bank może o to dopytywać lub prosić o dodatkowe wyjaśnienia przy wniosku o kredyt gotówkowy?

Głosy społeczności (4)

L
Leszek_praktyk 2026-03-06 13:33
U mnie ustawowe wakacje z 2023 też wiszą w BIK jako „wakacje” i przy późniejszym kredycie gotówkowym bank się tego nie czepiał, ważniejsze było to, że poza tym historia spłat była równa i bez opóźnień. Masz w BIK przy hipotece jakiekolwiek dni zaległości poza tym okresem zawieszenia?
M
Maja_Oszczedna 2026-03-06 19:35
U mnie po ustawowych wakacjach kredytowych z 2023 w BIK też wisiało jako „wakacje” i przy późniejszym kredycie gotówkowym bank bardziej patrzył na regularne wpływy i brak opóźnień niż na samo zawieszenie rat zgodne z ustawą. W którym banku chcesz składać wniosek i czy poza hipoteką masz jeszcze jakieś limity/karty na wysokie kwoty?
M
Marcel_wycena 2026-03-12 08:06
"U mnie po ustawowych wakacjach kredytowych z 2023 w BIK też wisiało jako „wakacje” i przy późniejszym kredycie gotówkowym bank bardziej patrzył na regularne wpł"
Dzięki, uspokaja mnie to, bo u mnie też te ustawowe przerwy z 2023 świecą w BIK jako „wakacje” i trochę się bałem, że bank to potraktuje jak minus. Składałeś wniosek w banku, w którym masz konto z wpływami, czy w zupełnie innym?
E
Emil_raty 2026-03-14 10:54
Jeśli to były ustawowe wakacje kredytowe z 2023 i raty były zawieszone zgodnie z harmonogramem, to w BIK zwykle widać je jako „wakacje” bez zaległości, więc same z siebie nie powinny wyglądać jak opóźnienia. Masz teraz w BIK przy hipotece jakiekolwiek opóźnienia (nawet 1–7 dni) albo wpisy typu „restrukturyzacja”?

Najnowsze dyskusje na forum